„Wikipédia:Kocsmafal (hírek)” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 5 évvel ezelőtt a(z) Már megint egy kért cikk lista! Szörnyű :) témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Címke: 2017-es forrásszöveg-szerkesztő
94. sor: 94. sor:


:'''HURRÁ''' ezt mondjuk eddig nem vettem észre! [[Szerkesztő:Texaner|Texaner]] <sup>[[Szerkesztővita:Texaner|vita]]</sup> 2018. november 25., 15:18 (CET)
:'''HURRÁ''' ezt mondjuk eddig nem vettem észre! [[Szerkesztő:Texaner|Texaner]] <sup>[[Szerkesztővita:Texaner|vita]]</sup> 2018. november 25., 15:18 (CET)
::Talán mert nem vagy eleget a Wikidatán – ez volna egy adekvát válasz azután, hogy leszóltál sokakat, akik igenis aktívak a Wikidatán, majd ezt tetézed egy „eddig nem vettem észre” kiszólással. Mit mondjak, én meg téged nem vettelek észre, szemben cirka 8-10 magyar szerkesztővel, akiket viszont észrevettem. Nem vagyok nagy híve a szerkesztésszámoló nézegetésének, de mindannyiuknak nagyságrendekkel több szerkesztése van a Wikidatán, mint neked, még nekem is, pedig hozzájuk sehol nem vagyok. [[Szerkesztővita:Pasztilla|Pasztilla]] 2018. november 25., 15:51 (CET)
::Talán mert nem vagy eleget a Wikidatán – ez volna egy adekvát válasz azután, hogy leszóltál sokakat, akik igenis aktívak a Wikidatán, majd ezt tetézed egy „eddig nem vettem észre” kiszólással. Mit mondjak, én meg téged nem vettelek észre, szemben cirka 8-10 magyar szerkesztővel, akiket viszont észrevettem. [[Szerkesztő:Pasztilla|Nem vagyok nagy híve a szerkesztésszámoló nézegetésének]], de mindannyiuknak nagyságrendekkel több szerkesztése van a Wikidatán, mint neked, még nekem is, pedig hozzájuk sehol nem vagyok. [[Szerkesztővita:Pasztilla|Pasztilla]] 2018. november 25., 15:51 (CET)
:::Ezek után már csak azt nem értem, hogy olyan egyszerű kérdéseket amit itt tettek fel ez a sok és nagyszerű szerkesztő miért nem tud megválaszolni? Ja és engem igazán nem kell észrevenni én kizárólag hobbiból szerkesztgetek! [[Szerkesztő:Texaner|Texaner]] <sup>[[Szerkesztővita:Texaner|vita]]</sup> 2018. november 25., 16:16 (CET)
:::Ezek után már csak azt nem értem, hogy olyan egyszerű kérdéseket amit itt tettek fel ez a sok és nagyszerű szerkesztő miért nem tud megválaszolni? Ja és engem igazán nem kell észrevenni én kizárólag hobbiból szerkesztgetek! [[Szerkesztő:Texaner|Texaner]] <sup>[[Szerkesztővita:Texaner|vita]]</sup> 2018. november 25., 16:16 (CET)
::Jól van, te vagy a meg nem értett hős, a szaki, akit érdes modora csak hitelesebbé tesz, ahogy két kézzel szórja a lesajnálást. [[Szerkesztővita:Pasztilla|Pasztilla]] 2018. november 25., 16:27 (CET)
::Jól van, te vagy a meg nem értett hős, a szaki, akit érdes modora csak hitelesebbé tesz, ahogy két kézzel szórja a lesajnálást. [[Szerkesztővita:Pasztilla|Pasztilla]] 2018. november 25., 16:27 (CET)

A lap 2018. november 25., 17:29-kori változata

Kocsmafal – hírek és újdonságok szekciója

A Hírek szekcióban jelentheted be a Wikipédiával kapcsolatos külső vagy belső forrásból származó híreket, új sablonokat, műhelyeket, terveket és mindenféle egyéb dolgot, amik a cikkekkel vagy a Wikipédiával kapcsolatosak, hírértékűek, és nem tartoznak egy másik szekcióba vagy a közösségi portálra.

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

06. 01. 10. · 06. 04. 24. · 06. 07. 17. · 06. 09. 26. · 06. 12. 21. · 07. 03. 29. · 07. 05. 23. · 07. 08. 30. · 07. 09. 30. · 07. 12. 17. · 08. 03. 15. · 12 · 13 · 14 · 15 · 16 · 17 · 18 · 19 · 20 · 21 · 22 · 23 · 24 · 25 · 26 · 27 · 28 · 29 · 30 · 31 · 32 · 33 · 34 · 35 · 36 · 37 · 38 · 39

A Wikipédia alapítója a sakkvilágbajnoki döntőn

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója tette meg a nyitólépést a Magnus CarlsenFabiano Caruana sakkvilágbajnoki döntő 5. játszmájában (fotó itt) – Dodi123 vita 2018. november 17., 21:13 (CET)Válasz

Már megint egy kért cikk lista! Szörnyű :)

Sziasztok! Csináltam egy új kért cikk listát szócikkírási orientációhoz: Wikipédia:Kért cikkek/Wikidata-lista. Ez most jóval szerényebb, mint a több mint 6000 tételből álló betűrendes lista, mert csak 5200 elem van benne :-).

Arról van szó, hogy Tacsipacsi, Máté és ImreSamu közreműködésével sikerült a Wikidatából kinyerni azoknak a magyar állampolgárnak jelölt személyeknek az adatlapját, akiknek nincs magyar nyelvű szócikkük. A tételek kb. egynegyedének egyáltalán nincs cikke semelyik Wikipédiában, tehát csak egy üres WD-adatlap. Háromnegyedüknek azonban más Wikipédiákban már van cikkük, de a magyarban nincs.

A lista ugyan tartalmaz Wikipédia-linkeket is, de a zömük rossz sajnos, mert a nevek sorrendje - az idegennyelvű WD-adatlap miatt - felcserélődött. Ugyanakkor sok link helyes szórenddel van, illetve egy csomót kézzel javítottam, hogy az egyértelműsítő is belekerüljön. Ha valakinek olyan ihletre van szüksége, amit a betűrendes kért cikk lista nem ad meg, vagy csak kedve szottyan Wikidata-adatokat pótolni, javítani, kérem fáradjon ide.

Palotabarát vita 2018. november 23., 22:39 (CET)Válasz

Tök jó, hogy lelkesen gyűjtöd a hiányokat, meg minden, de nem egészen világos, mi a relevanciája sehol vagy 1 helyen megírt személyek ezreinek? A kevesebb több lenne szerintem. Pasztilla 2018. november 24., 07:43 (CET)Válasz

Közben tegnap este futottam bele abba, hogy a világtörténelem egyik legfontosabb festménye, amiről 45 wikinek saját szócikke van, nálunk össz-vissz két belső hivatkozást ér: Ádám teremtése. Pasztilla 2018. november 24., 07:47 (CET)Válasz
Ilyen nagyságrendben tényleg csak rácsodálkozásra jó, de itt jegyzem meg, hogy négy nagy témában rengeteg WD-elem van:
  1. sportolók, és ezekre szinte mindig mutat a magyar Wikipédiából piros link, mert valamelyik eredményösszesítő táblázatban, vagy sportági cikkben biztos, hogy belinkelik
  2. tudósok, tudományos kutatók, mert rengeteg tudományos cikk adatait viszik fel a Wikidatára, és számos magyar kutató van fent üres Wikidata lapként (vagyis nincs szócikk róla sehol)
Mondjuk erről a magyar tudós társadalomban megoszlanak a vélemények, hogy szeretnék-e ha lenne róluk szócikk vagy inkább nem szeretnék.Texaner vita 2018. november 24., 10:56 (CET)Válasz
  1. minden magyar országgyűlési képviselő fent van a Wikidatában, gyakran szintén csak szócikk nélküli WD-elemként
  2. és hát a világhíres magyar pornószínésznők, olyannyira, hogy az első tíz, legtöbb Wikipédiában szócikkel rendelkező magyar személyből öt pornós
Abban igazad van, hogy ezres nagyságrendben már nem annyira érdekes, de azt leválogatni, hogy melyik lehet mégis fontos, vagy mégsem annyira, szinte lehetetlen (a rámutató linkek száma lehetne még mérvadó, de annak az összeszámolásához meg bot kellene)

Egyébként meg igen, bármilyen magyar vonatkozású téma kilistázható, én pont személyeket kerestem, amikor jött ez a segítő kód, amivel le tudtam kérdezni a Wikidatáról. Lehet csinálni más témákban is szűrést. Palotabarát vita 2018. november 24., 10:19 (CET)Válasz

Miért van (1), hogyan és minek alapján került (2) a Wikidatába(n) olyan "magyar állampolgárnak jelölt személyek"-ről adat (neve, esetleg egyéb adata is), akiknek "egyáltalán nincs cikke semelyik Wikipédiában"? – Vadaro vita 2018. november 24., 17:14 (CET)Válasz

A Wikidata egy adatbázis, nem feltétele, hogy egy elemnek bármely Wikipédián legyen szócikke. Pasztilla 2018. november 24., 17:55 (CET)Válasz
Ezt értem. Csak azt nem, mi a feltéte és értelme annak, hogy oda bármely személy adatai bekerüljenek. – Vadaro vita 2018. november 24., 18:14 (CET)Válasz
Adatbázis. Az az értelme, hogy ha 1930-ban született magyarokat kérdezek le, akkor ott lesz köztük ő is. Teljesen érdektelen, hogy van-e róla szócikk. A feltétel, gondolom, azonosító megléte (PIM, OSZK stb.). Pasztilla 2018. november 24., 18:19 (CET)Válasz
@Vadaro: A világban több száz intézmény (pl.:UNESCO, VIAF, ATLA Religion Database, stb) (Na nem magyarok, itthon egyedül a PIM tette ezt meg) ajánlja fel, hogy az adatbázisában található információkra mutató linkeket töltsék fel a wikidatába. Ezt pár évig ahhoz kötötték hogy legalább egy Wikipédiában legyen szócikk az illetőről, vagy a növényről állatról. Ez a policy az idén megváltozott. Ezért több millió különböző adatbázisban megtalálható személy és taxon, de képek, épületek is úgy kaptak wikidata bejegyzést, hogy nem lehet tudni, hogy egyáltalán van-e szócikke vagy sem. Erre szolgál egy eszköz a Mix'n'match ami megmutatja, hogy hány linket töltöttek fel és abból valójában hányhoz kapcsoltak valódi wikidata bejegyzést.

Ha valóban el akarsz borzadni, akkor kattints ide: mix'n'match majd kattints a középső gombra (Search only in these catalogs) akkor láthatod, hogy hogyan működik a szemantikus web.

Azért azt is érdemes látni, hogy milyen elképesztően nagy munkát végeznek más Wikipédiákon: ezen a linken láthatod az életrajzokhoz kapcsolódó feltöltött adatbázisok feldolgozottsági állapotát.

Egyébként tényleg itt lenne az ideje, hogy a magyar szerkesztők megismerjék és megpróbálják megérteni a Wikidatát (Ha van érdeklődés szívesen beszélnék róla egy találkozón, persze vannak mások is akiket fel lehetne kérni.) Texaner vita 2018. november 24., 18:56 (CET)Válasz

Köszönöm, hogy az – ezek szerint: naiv – kérdéseimre válaszoltok. De ha egy ilyen nyilvános adatbázisba különösebb konkrét cél, szempont nélkül bárki (és bármely adata, tulajdonsága) bekerülhet, akkor egyáltalán miért kéne elvárni, hogy közülük minél többről legyen cikk a Wp-ban? Ahol nem mellesleg a nevezetesség, a források, stb. szempontok a meghatározók? – Vadaro vita 2018. november 24., 19:00 (CET)Válasz

De ht ezt senki nem mondta, a PIM-, VIAF- stb. azonosítók szavatolják, hogy az illető nevezetes. Pasztilla 2018. november 24., 19:16 (CET)Válasz
Ezek szerint nem bármely személy kerülhet be, hanem csak nevezetes személy, akit már valamely más adabázisba ilyenként fölvettek. Kösz szépen, így érthető. – Vadaro vita 2018. november 24., 19:58 (CET)Válasz

Maradjunk az embereknél, Az, hogy melyik könyvtár vagy más szervezet adatbázisát lehet betölteni a Wikidatában mindig szabályos szavazáson dűl el. Például a PIM azonosító vitájának dokumentuma. Egyébként nagyon gyakori, hogy mindössze ketten támogatnak egy-egy javaslatot. csak példa!. Sajnos érdemben 2 honfitársamról tudok aki valóban aktív a Wikidatában. Texaner vita 2018. november 24., 19:37 (CET)Válasz

Értem, de gondolom, te vagy a harmadik. -:) Vadaro vita 2018. november 24., 19:58 (CET)Válasz

Ez egy állapot, senkit semmire nem kötelez és aki nem felel meg a magyar nevezetességi kritériumoknak arról nem kell szócikket írni, attól el van a Wikidatában (ha már egyszer ez a policy). Nem kell azon szörnyülködni hogy egy magyar aki nem nevezetes bekerült valamilyen adatbázisba vagy névtérbe. Az egészet úgy kell felfogni, hogy egy támogatás annak aki nem tudja, hogy miről írjon szócikket, ha egyáltalán vannak ilyenek. Texaner vita 2018. november 24., 19:47 (CET)Válasz

Rendben, abbahagytam. És kösz! – Vadaro vita 2018. november 24., 20:00 (CET)Válasz
Közben eszembe jutott még egy. Az elmúlt hetekben betettem albán emberek Wikidata-lapjára a születési és halálozási helyüket. Igen ám, de egyes falvak hiányoztak a Wikidatából, ebben az esetben pedig nem tudom őket meghívni egyik tulajdonsághoz sem, nem volt más hátra, mint létrehozni a falu Wikidata-elemét (hiába nincs egyetlen Wikipédián sem szócikke), és aztán már meghívhattam mint szülhal helyet. Pasztilla 2018. november 25., 13:58 (CET)Válasz
Földrajzi helyek beírása számomra magától értetődő, a személyeké nem volt az. Egyébként az alábbi bekezdésből látom, hogy a fenti következtetésem téves: nem csak adatbázisból kerülnek be személyek. – Vadaro vita 2018. november 25., 14:32 (CET)Válasz
Pasztilla, Vadaro: közben kikristályosodott, hogy miért érdemes ekkora merítést csinálni nulla vagy egycikkes WD-lemekről (ezt az elején én sem tudtam, menet közben jött a felfedezés): legalább húsz olyan elem került eddig elém, amiknek volt párja, vagyis ugyanarról a személyről két WD-adatlap volt, így ezeket összevontam. Valószínűleg úgy keletkeznek az üres adatlapok, hogy egy esemény, mint pl. egy világbajnokság, vagy egy ogy. választás arra sarkall valakit, hogy megírja az összes résztvevő WD-adatlapját (feltehetően más WD-elemmel állnak összeköttetésben, ill. az eredmények rögzítésére is szolgál). Ezt követően telnek, múlnak a hónapok, évek, és valamelyik Wikipédián születik az illetőről egy szócikk, de annak létrehozója nem keres rá a WD-n, hogy van-e már készen adatlap, hanem létrehoz egy újat. Így aztán lesz egy pár duplum. Ez a merítés most felhozott vagy két tucatot. Palotabarát vita 2018. november 25., 11:21 (CET)Válasz

A Wikidatának két magyar adminisztrátora is van – nem beszélve más prominens személyekről – úgyhogy azon állítás, miszerint „csak két honfitársunk aktív a Wikidatán”, hazugság. A magyar Wikipédia ugyanúgy reprezentálja magát, mint a legtöbb nyelv. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 25., 14:01 (CET)Válasz

HURRÁ ezt mondjuk eddig nem vettem észre! Texaner vita 2018. november 25., 15:18 (CET)Válasz
Talán mert nem vagy eleget a Wikidatán – ez volna egy adekvát válasz azután, hogy leszóltál sokakat, akik igenis aktívak a Wikidatán, majd ezt tetézed egy „eddig nem vettem észre” kiszólással. Mit mondjak, én meg téged nem vettelek észre, szemben cirka 8-10 magyar szerkesztővel, akiket viszont észrevettem. Nem vagyok nagy híve a szerkesztésszámoló nézegetésének, de mindannyiuknak nagyságrendekkel több szerkesztése van a Wikidatán, mint neked, még nekem is, pedig hozzájuk sehol nem vagyok. Pasztilla 2018. november 25., 15:51 (CET)Válasz
Ezek után már csak azt nem értem, hogy olyan egyszerű kérdéseket amit itt tettek fel ez a sok és nagyszerű szerkesztő miért nem tud megválaszolni? Ja és engem igazán nem kell észrevenni én kizárólag hobbiból szerkesztgetek! Texaner vita 2018. november 25., 16:16 (CET)Válasz
Jól van, te vagy a meg nem értett hős, a szaki, akit érdes modora csak hitelesebbé tesz, ahogy két kézzel szórja a lesajnálást. Pasztilla 2018. november 25., 16:27 (CET)Válasz

Adminisztrátorválasztás

A Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Regasterios (admin, másodszor) lapon Regasterios szerkesztőtársunk adminisztrátorszavazása folyik. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. november 24., 09:20 (CET)Válasz