Wikipédia:Kocsmafal (hírek)/Archív35

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikitalálkozó november 17-én

Sziasztok!

November 17-én ismét lesz wikitalálkozó! Jöjjön, aki tud! :)

Samat üzenetrögzítő 2018. október 21., 10:58 (CEST)

Hír a jereváni rádióból

Ha esetleg valakihez még nem jutott volna el a hír. Bencemac szerkesztőtárs azóta már haza is jött Jerevánból.

A gondom nem csak az, hogy tetszettünk volna jobban odafigyelni (Pasztilla figyelt egyedül), és akkor valószínűleg még több, még jobb, nemcsak enwikiből fordított, Jerevánról írt szócikk keletkezett volna, hanem az, hogy ha már így történt, akkor illett volna tájékoztatni a közösséget (szvsz). Nekem nagyon nem tetszik ez a fajta politika. (És nem, nem vagyok irigy, utaztam már eleget.) Csigabiitt a házam 2018. október 28., 19:04 (CET)

Biztos, hogy én? Mert csinálni semmit nem csináltam. Pasztilla 2018. október 28., 20:22 (CET)

@Pasztilla: erre gondoltam. Csigabiitt a házam 2018. október 28., 22:21 (CET)

Én (ismét, mert privát már megtettem korábban) gratulálok Bencemacnak az eredményéhez, és örömmel látnám az örményországi utazással kapcsolatos élményeit, tapasztalatait. A turisztikai élmények is érdekelnek, de ennél is jobban, hogy milyennek találta az ottani wikiközösséget, a szervezést, mik azok a tapasztalatok, amiket hasznosíthatunk itthon. (A pályázatról, versenyről ebben az esetben én is csak utólag, a lezárultát követően értesültem, pedig igyekszem figyelni a nemzetközi wikihíreket.) Samat üzenetrögzítő 2018. október 29., 00:41 (CET)

Én úgy látom, az örmény kolléga kiposztolta ide is, az egy dolog, hogy a hírek kocsmafalat én se nézem. (Egyébként mi nem szervezünk ilyesmit, Wiki Loves Hungary néven?) Alensha 2018. október 29., 01:00 (CET)

@Bencemac:? Apród vita 2018. október 29., 04:42 (CET)

Szóhoz sem jutok, ennél lejjebb már csak Tartarosz van… Bencemac A Holtak Szószólója 2018. október 29., 08:30 (CET)

@Bencemac: Mert nem pingeltek meg, miközben kíváncsiak voltak rád? Apród vita 2018. október 29., 14:15 (CET)

Ha én szereznék valahonnan pályázati pénzt arra, hogy Magyarországot népszerűsítsem / ismeretterjesszem egy szócikkíró versennyel nem magyar Wikipédiákban, akkor örülnék neki, ha az angol Wikipédiából fordítanak, mert a cél szempontjából pont olyan jól működik, mint a saját viszont kevesebb energia, tehát több cikket fognak írni. (Alapvetően nem tudok mit kezdeni azzal a hozzáállással, hogy az az igazi férfi wikipédista, aki újra elvégzi a kutatómunkát, ahelyett, hogy a más által már elvégzett munkát hasznosítaná. Ez nekem pont olyan értelmetlennek tűnik, mint azt elvárni, hogy a szerkesztők ne bővítsenek mások által írt cikkeket, hanem írják újra nulláról azokat a cikkeket, amikhez hozzányúlnak.)

A tájékoztatás inkább tűnik a versenyt szervező feladatának, mint a résztvevőkének. (Ha én szerveznék ilyet, valószínűleg beleírnám a részvételi feltételekbe, hogy a nyertesnek írnia kell egy beszámolót az utazásáról, ezzel is segítve a tapasztalatcserét. Mondjuk erre tipikusan 1-3 hónap a határidő, és az utazás múlt hétvégén volt.) Elvben látom némi értelmét egy olyan szabálynak, hogy ha valaki a szerkesztői tevékenységéből kifolyólag valamilyen juttatásban részesül, akkor azt tüntesse fel valahol (kicsit a fizetett szerkesztésekkel rokon dolog), a gyakorlatban szerintem több energia nyomon követni, mint amennyi haszon van belőle. --Tgrvita 2018. október 29., 19:40 (CET)

Jelölt változatok részleges kikapcsolása

Több mint fél éve, 2018. április 9-én történt meg a jelölt változatok részleges kikapcsolása hat hónapos próbaidőre.

  1. Érdeklődni szeretnék, hogy mivel a kikapcsolást hat hónapos próbaidőre kértük, így október 9-én visszakapcsolásra került, és visszaállt a korábbi állapot?
  2. Az eredeti javaslat szerint a kikapcsolás fő indoka az volt, hogy "könnyítene a jelenleg legégetőbb problémánkon (új szerkesztők számának csökkenése)". Az akkori ígéret szerint a próbaidő után "megnézzük, volt-e és mekkora pozitív hatása a szerkesztőszámra vagy negatív hatása a vandalizmusra, és döntünk az állandósításáról". Mikor kapunk arról tájékoztatást, hogy
  • volt-e és mekkora pozitív hatása a szerkesztőszámra
  • vagy negatív hatása a vandalizmusra
illetve hogy ezek alapján mikor döntünk az esetleges állandósítás kérdéséről? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. október 29., 01:47 (CET)

Szoktam időnként statisztikákat készíteni (legutóbb itt), de közzététel nélkül is a járőrködés során úgy tapasztalom, hogy a vandálkodás nem nőtt, nem csökkent a jelölt lapváltozatok kikapcsolásával, már ami a maradandó vandál szerkesztéseket illeti (azokat a vandálságokat, amiket azonnal visszaállítanak, nem figyeltem, ezeket nem is igazán lehet, talán az adminok többet tudnak ezekről mondani). Az új szerkesztők számának növekedését nem tudom megítélni, biztosan le lehet kérni valahogy kimutatásokat az adott időszakra. Valójában – szerintem – ez döntene arról, hogy változtassunk-e, vagy rögzítsünk egy állapotot. Ogodej vitalap 2018. október 29., 07:45 (CET)

1. Nem; nincs ilyen automatizmus, és senki nem csinálta meg kézzel sem, így továbbra is a legfrissebb változat jelenik meg anonoknak is. Gyanítom, hogy egyszerűen elfelejtődött a dolog mind Tgr, mind a tényleges változtatás végrehajtó fejlesztő részéről. – Tacsipacsi vita 2018. október 29., 14:10 (CET)

A Wikipédia alapítója a sakkvilágbajnoki döntőn

Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója tette meg a nyitólépést a Magnus CarlsenFabiano Caruana sakkvilágbajnoki döntő 5. játszmájában (fotó itt) – Dodi123 vita 2018. november 17., 21:13 (CET)

Adminisztrátorválasztás

A Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Regasterios (admin, másodszor) lapon Regasterios szerkesztőtársunk adminisztrátorszavazása folyik. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. november 24., 09:20 (CET)

Már megint egy kért cikk lista! Szörnyű :)

Sziasztok! Csináltam egy új kért cikk listát szócikkírási orientációhoz: Wikipédia:Kért cikkek/Magyar szócikkel nem rendelkező magyarok listája. Ez most jóval szerényebb, mint a több mint 6000 tételből álló betűrendes lista, mert csak 5200 elem van benne :-).

Arról van szó, hogy Tacsipacsi, Máté és ImreSamu közreműködésével sikerült a Wikidatából kinyerni azoknak a magyar állampolgárnak jelölt személyeknek az adatlapját, akiknek nincs magyar nyelvű szócikkük. A tételek kb. egynegyedének egyáltalán nincs cikke semelyik Wikipédiában, tehát csak egy üres WD-adatlap. Háromnegyedüknek azonban más Wikipédiákban már van cikkük, de a magyarban nincs.

A lista ugyan tartalmaz Wikipédia-linkeket is, de a zömük rossz sajnos, mert a nevek sorrendje - az idegennyelvű WD-adatlap miatt - felcserélődött. Ugyanakkor sok link helyes szórenddel van, illetve egy csomót kézzel javítottam, hogy az egyértelműsítő is belekerüljön. Ha valakinek olyan ihletre van szüksége, amit a betűrendes kért cikk lista nem ad meg, vagy csak kedve szottyan Wikidata-adatokat pótolni, javítani, kérem fáradjon ide.

Palotabarát vita 2018. november 23., 22:39 (CET)

Tök jó, hogy lelkesen gyűjtöd a hiányokat, meg minden, de nem egészen világos, mi a relevanciája sehol vagy 1 helyen megírt személyek ezreinek? A kevesebb több lenne szerintem. Pasztilla 2018. november 24., 07:43 (CET)

Közben tegnap este futottam bele abba, hogy a világtörténelem egyik legfontosabb festménye, amiről 45 wikinek saját szócikke van, nálunk össz-vissz két belső hivatkozást ér: Ádám teremtése. Pasztilla 2018. november 24., 07:47 (CET)
Ilyen nagyságrendben tényleg csak rácsodálkozásra jó, de itt jegyzem meg, hogy négy nagy témában rengeteg WD-elem van:
  1. sportolók, és ezekre szinte mindig mutat a magyar Wikipédiából piros link, mert valamelyik eredményösszesítő táblázatban, vagy sportági cikkben biztos, hogy belinkelik
  2. tudósok, tudományos kutatók, mert rengeteg tudományos cikk adatait viszik fel a Wikidatára, és számos magyar kutató van fent üres Wikidata lapként (vagyis nincs szócikk róla sehol)
Mondjuk erről a magyar tudós társadalomban megoszlanak a vélemények, hogy szeretnék-e ha lenne róluk szócikk vagy inkább nem szeretnék.Texaner vita 2018. november 24., 10:56 (CET)
  1. minden magyar országgyűlési képviselő fent van a Wikidatában, gyakran szintén csak szócikk nélküli WD-elemként
  2. és hát a világhíres magyar pornószínésznők, olyannyira, hogy az első tíz, legtöbb Wikipédiában szócikkel rendelkező magyar személyből öt pornós
Abban igazad van, hogy ezres nagyságrendben már nem annyira érdekes, de azt leválogatni, hogy melyik lehet mégis fontos, vagy mégsem annyira, szinte lehetetlen (a rámutató linkek száma lehetne még mérvadó, de annak az összeszámolásához meg bot kellene)

Egyébként meg igen, bármilyen magyar vonatkozású téma kilistázható, én pont személyeket kerestem, amikor jött ez a segítő kód, amivel le tudtam kérdezni a Wikidatáról. Lehet csinálni más témákban is szűrést. Palotabarát vita 2018. november 24., 10:19 (CET)

Miért van (1), hogyan és minek alapján került (2) a Wikidatába(n) olyan "magyar állampolgárnak jelölt személyek"-ről adat (neve, esetleg egyéb adata is), akiknek "egyáltalán nincs cikke semelyik Wikipédiában"? – Vadaro vita 2018. november 24., 17:14 (CET)

A Wikidata egy adatbázis, nem feltétele, hogy egy elemnek bármely Wikipédián legyen szócikke. Pasztilla 2018. november 24., 17:55 (CET)
Ezt értem. Csak azt nem, mi a feltéte és értelme annak, hogy oda bármely személy adatai bekerüljenek. – Vadaro vita 2018. november 24., 18:14 (CET)
Adatbázis. Az az értelme, hogy ha 1930-ban született magyarokat kérdezek le, akkor ott lesz köztük ő is. Teljesen érdektelen, hogy van-e róla szócikk. A feltétel, gondolom, azonosító megléte (PIM, OSZK stb.). Pasztilla 2018. november 24., 18:19 (CET)
@Vadaro: A világban több száz intézmény (pl.:UNESCO, VIAF, ATLA Religion Database, stb) (Na nem magyarok, itthon egyedül a PIM tette ezt meg) ajánlja fel, hogy az adatbázisában található információkra mutató linkeket töltsék fel a wikidatába. Ezt pár évig ahhoz kötötték hogy legalább egy Wikipédiában legyen szócikk az illetőről, vagy a növényről állatról. Ez a policy az idén megváltozott. Ezért több millió különböző adatbázisban megtalálható személy és taxon, de képek, épületek is úgy kaptak wikidata bejegyzést, hogy nem lehet tudni, hogy egyáltalán van-e szócikke vagy sem. Erre szolgál egy eszköz a Mix'n'match ami megmutatja, hogy hány linket töltöttek fel és abból valójában hányhoz kapcsoltak valódi wikidata bejegyzést.

Ha valóban el akarsz borzadni, akkor kattints ide: mix'n'match majd kattints a középső gombra (Search only in these catalogs) akkor láthatod, hogy hogyan működik a szemantikus web.

Azért azt is érdemes látni, hogy milyen elképesztően nagy munkát végeznek más Wikipédiákon: ezen a linken láthatod az életrajzokhoz kapcsolódó feltöltött adatbázisok feldolgozottsági állapotát.

Egyébként tényleg itt lenne az ideje, hogy a magyar szerkesztők megismerjék és megpróbálják megérteni a Wikidatát (Ha van érdeklődés szívesen beszélnék róla egy találkozón, persze vannak mások is akiket fel lehetne kérni.) Texaner vita 2018. november 24., 18:56 (CET)

Köszönöm, hogy az – ezek szerint: naiv – kérdéseimre válaszoltok. De ha egy ilyen nyilvános adatbázisba különösebb konkrét cél, szempont nélkül bárki (és bármely adata, tulajdonsága) bekerülhet, akkor egyáltalán miért kéne elvárni, hogy közülük minél többről legyen cikk a Wp-ban? Ahol nem mellesleg a nevezetesség, a források, stb. szempontok a meghatározók? – Vadaro vita 2018. november 24., 19:00 (CET)

De ht ezt senki nem mondta, a PIM-, VIAF- stb. azonosítók szavatolják, hogy az illető nevezetes. Pasztilla 2018. november 24., 19:16 (CET)
Ezek szerint nem bármely személy kerülhet be, hanem csak nevezetes személy, akit már valamely más adabázisba ilyenként fölvettek. Kösz szépen, így érthető. – Vadaro vita 2018. november 24., 19:58 (CET)

Maradjunk az embereknél, Az, hogy melyik könyvtár vagy más szervezet adatbázisát lehet betölteni a Wikidatában mindig szabályos szavazáson dűl el. Például a PIM azonosító vitájának dokumentuma. Egyébként nagyon gyakori, hogy mindössze ketten támogatnak egy-egy javaslatot. csak példa!. Sajnos érdemben 2 honfitársamról tudok aki valóban aktív a Wikidatában. Texaner vita 2018. november 24., 19:37 (CET)

Értem, de gondolom, te vagy a harmadik. -:) Vadaro vita 2018. november 24., 19:58 (CET)

Ez egy állapot, senkit semmire nem kötelez és aki nem felel meg a magyar nevezetességi kritériumoknak arról nem kell szócikket írni, attól el van a Wikidatában (ha már egyszer ez a policy). Nem kell azon szörnyülködni hogy egy magyar aki nem nevezetes bekerült valamilyen adatbázisba vagy névtérbe. Az egészet úgy kell felfogni, hogy egy támogatás annak aki nem tudja, hogy miről írjon szócikket, ha egyáltalán vannak ilyenek. Texaner vita 2018. november 24., 19:47 (CET)

Rendben, abbahagytam. És kösz! – Vadaro vita 2018. november 24., 20:00 (CET)
Közben eszembe jutott még egy. Az elmúlt hetekben betettem albán emberek Wikidata-lapjára a születési és halálozási helyüket. Igen ám, de egyes falvak hiányoztak a Wikidatából, ebben az esetben pedig nem tudom őket meghívni egyik tulajdonsághoz sem, nem volt más hátra, mint létrehozni a falu Wikidata-elemét (hiába nincs egyetlen Wikipédián sem szócikke), és aztán már meghívhattam mint szülhal helyet. Pasztilla 2018. november 25., 13:58 (CET)
Földrajzi helyek beírása számomra magától értetődő, a személyeké nem volt az. Egyébként az alábbi bekezdésből látom, hogy a fenti következtetésem téves: nem csak adatbázisból kerülnek be személyek. – Vadaro vita 2018. november 25., 14:32 (CET)
Pasztilla, Vadaro: közben kikristályosodott, hogy miért érdemes ekkora merítést csinálni nulla vagy egycikkes WD-lemekről (ezt az elején én sem tudtam, menet közben jött a felfedezés): legalább húsz olyan elem került eddig elém, amiknek volt párja, vagyis ugyanarról a személyről két WD-adatlap volt, így ezeket összevontam. Valószínűleg úgy keletkeznek az üres adatlapok, hogy egy esemény, mint pl. egy világbajnokság, vagy egy ogy. választás arra sarkall valakit, hogy megírja az összes résztvevő WD-adatlapját (feltehetően más WD-elemmel állnak összeköttetésben, ill. az eredmények rögzítésére is szolgál). Ezt követően telnek, múlnak a hónapok, évek, és valamelyik Wikipédián születik az illetőről egy szócikk, de annak létrehozója nem keres rá a WD-n, hogy van-e már készen adatlap, hanem létrehoz egy újat. Így aztán lesz egy pár duplum. Ez a merítés most felhozott vagy két tucatot. Palotabarát vita 2018. november 25., 11:21 (CET)

A Wikidatának két magyar adminisztrátora is van – nem beszélve más prominens személyekről – úgyhogy azon állítás, miszerint „csak két honfitársunk aktív a Wikidatán”, hazugság. A magyar Wikipédia ugyanúgy reprezentálja magát, mint a legtöbb nyelv. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 25., 14:01 (CET)

HURRÁ ezt mondjuk eddig nem vettem észre! Texaner vita 2018. november 25., 15:18 (CET)
Talán mert nem vagy eleget a Wikidatán – ez volna egy adekvát válasz azután, hogy leszóltál sokakat, akik igenis aktívak a Wikidatán, majd ezt tetézed egy „eddig nem vettem észre” kiszólással. Mit mondjak, én meg téged nem vettelek észre, szemben cirka 8-10 magyar szerkesztővel, akiket viszont észrevettem. Nem vagyok nagy híve a szerkesztésszámoló nézegetésének, de mindannyiuknak nagyságrendekkel több szerkesztése van a Wikidatán, mint neked, még nekem is, pedig hozzájuk sehol nem vagyok. Pasztilla 2018. november 25., 15:51 (CET)
Ezek után már csak azt nem értem, hogy olyan egyszerű kérdéseket amit itt tettek fel ez a sok és nagyszerű szerkesztő miért nem tud megválaszolni? Ja és engem igazán nem kell észrevenni én kizárólag hobbiból szerkesztgetek! Texaner vita 2018. november 25., 16:16 (CET)
Jól van, te vagy a meg nem értett hős, a szaki, akit érdes modora csak hitelesebbé tesz, ahogy két kézzel szórja a lesajnálást. Pasztilla 2018. november 25., 16:27 (CET)
Ejnye, egy ilyen nagy formátumú potentátnak, mint te, Texaner, azért illene tudnia, hogy más hozzászólásába nem szerkesztünk bele. Eldöntheted, mi a kínosabb: hogy van egy szerkesztésszámláló a szerkesztői lapomon, de nagy híve nem vagyok, vagy az, hogy te a kettő feletti szerkesztőket lesajnáltad, holott mindannyiuknál inaktívabb vagy a Wikidatán. Pasztilla 2018. november 25., 16:34 (CET)
@Pasztilla: Visszavontam a sunyi történelemhamisítást. Az utókornak. Bencemac A Holtak Szószólója 2018. november 25., 18:33 (CET)

Aki még nem tudná - állandó Akció van: Egy wikidata lekérdezést kérsz ♥ kettőt vagy hármat kapsz!  :) Jelenleg a magyar nyelvű Wikidata:Társalgó -ban lehet kérni Wikidata legyüjtéseket, lekérdezéseket, segítséget. Például ha valaki rendbe akarja tenni egy adott településén született személyek adatait, akkor tudunk segíteni a lekérdezésben. pl. `Szegeden/Debrecenben/Békéscsabán/Győrben/(?kedvenc településed?)` született személy - és nincs magyar wikipedia oldala - de van wikidata azonosítója? Tényleg kiváncsi vagy a listára? De a listát tudjuk szükíteni is:

  • születési időre ( ha megvan adva / vagy nincs megadva )
  • foglalkozásra ( sakkozók, focisták, politikusok, építészek, nemesi családok, ... ) - vagy nincs megadva
  • jelenlegi állampolgárságra
  • milyen más nyelveken van wikipedia lapja ( ha valaki fordítani szeretne )
  • ....

Én földrajzra specializálódtam. Tudok segíteni - repülőterek, tavak, folyók, hegyek, települések, városok, országok lekérdezésében. Ha az ünnepekre szeretnél speciális lekérdezést - minnél előbb jelezd itt: Wikidata:Társalgó . Ha angolul is tudsz, akkor itt is kérhetsz: Wikidata:Request a query

– ImreSamu vita 2018. november 25., 18:01 (CET)

Sziasztok! Ha valaki hozzá szeretne szólni a véleménykéréshez, kérem tegye meg. Köszönettel Szajci pošta 2018. november 29., 07:21 (CET)

Pályázat a Wikipédia-szerkesztők megtartására

Sziasztok! A Wikimédia Magyarország Egyesület benyújtott egy pályázatot a Wikimédia Alapítványhoz egy olyan programmal, aminek célja a magyar Wikipédia (új és régi) önkénteseinek megtartása. A pályázati programot magyarul (minimális eltéréssel) itt találjátok:

magát a(z angol nyelvű) pályázatot pedig itt:

Amennyiben egyetértetek a projekttel, és szeretnétek, hogy (legalább a nagyobb része) megvalósuljon, akkor támogassátok a pályázat oldalán az Endorse gombra kattintva (kell egy legalább néhány szavas indoklást fűzni hozzá magyarul vagy angolul, hogy miért gondolod, hogy ez a program fontos, támogatandó). Ha a pályázatról döntő döntéshozók nem látják, hogy a közösség szeretné, támogatja, akkor valószínűleg nem fogja támogatni, így fontos, hogy segítsétek ezzel a pályázat sikerét. Ha kérdésetek van, nyugodtan írjatok, kérdezzetek! Köszi mindenkinek! – Samat üzenetrögzítő 2018. november 29., 23:01 (CET)

Wikimédia Hackathon tavasszal (jelentkezés január 4-ig)

Lásd a műszaki kocsmafalon. --Tgrvita 2018. december 20., 08:15 (CET)

Zajlik a szavazás "Az év szócikke" versenyen

Ide kattints! --Karmela posta 2019. január 25., 15:12 (CET)

Balint36 adminválasztása

Kérlek, szavazzatok! – Pagony foxhole 2019. január 30., 00:06 (CET)

Szerkesztő maratonok

Egyre több és egyre jobb, gyertek szerkeszteni! :)

Adam Harangozó vita 2019. január 30., 17:24 (CET)

Wikitalálkozó február 9-én

A szerkesztőmaratonok szünetében, pihenésképpen nézzetek be a wikitalálkozóra is: a novemberi tali már régen volt, az új év is elindult, úgyhogy szezonnyitó wikitalálkozó február 9-én!

Korábban többször volt róla szó, hogy milyen jó lenne, ha a találkozókon előadások is lennének. Erre már másfél hét múlva is lehetőség lesz, „mindössze” előadók jelentkezését várjuk 10-15 perces, rövid, Wikipédiával kapcsolatos előadásokhoz.

Aki nem szeretne előadni, az pedig írja le, hogy mi lenne az a téma, amiről szívesen hallgatna meg egy előadást, vagy amivel kapcsolatban szívesen beszélgetne a többi szerkesztővel.

Samat üzenetrögzítő 2019. január 30., 22:52 (CET)

Wiki Loves Love 2019

Február 1 és 28 között zajlik a Commonson a Wiki Loves Love 2019 nemzetközi fotóverseny. Bárki nevezhet, helyi forduló nincs. (A commons lap fordításában minden segítséget megköszönök) – Kertek999 vita 2019. február 2., 14:32 (CET)

Szerkesztőmaraton a PIM-ben március 2-án

@Turokaci: szervezésében lesz egy folyóiratokkal kapcsolatos szerkesztőmaraton és wikidatás workshop a PIM-ben március 2-án. Csináltam neki egy oldalt, de lehet, hogy a fejlécbe hülyeségeket írtam a témával kapcsolatban, és a lap címe is saját kútfőből származik. :-). A lényeg, hogy lehet rá jelentkezni, de Turokaci, azt légyszíves írd bele, hogy kell-e laptopot vinni, mert úgy látom a résztvevők létszámából, hogy ez nem a könyvtárban lesz megtartva, mint a Shakespeare-szerkesztőmaratonok, mert ott nem férnének el ennyien. Valamint, hogy az ebéd hol lesz, a Károlyi-étteremben vagy mindenki oda megy, ahova akar? - Tündi vita 2019. február 11., 14:44 (CET)

@Hujber Tünde: Igazság szerint nem én szervezem, csak besegítek. A helyszínt se tudom még, de szerintem sem a könyvtárban lesz. Ebéd pedig ki-ki maga (ez a tippem). Laptopot nem árt hozni. De írj inkább Parádi Andinak (paradia@pim.hu), ő a főszervező. Itt lehet rá jelentkezni. Üdv: Turokaci vita 2019. február 11., 14:53 (CET) https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeS798n_lNVFFjD9qEVRisFohKvQw7tI2hEH8ahICpAIKMZhA/viewform?fbclid=IwAR0KTh1fwyxbMOjCdb7_tn7v3S9nMXsXSZe88oQfzQRu_loAUFgaSz_4uNw

Csak segíteni mennék, nem résztvevőnek, meg szívesen meghallgatnám az előadásokat, hogy én is tanuljak valamit, főleg a wikidatáról. Ha nem elég itt, az allapon írni, hogy jövök-e, akkor lehet, hogy kihagyom. Ilyen űrlapokat kitölteni nekem túl komplikált. :-) - Tündi vita 2019. február 11., 15:00 (CET)

1%-os banner

Sziasztok! Holnap reggeltől egy héten át fut az oldal tetején a Wikimédia Magyarország Egyesület 1%-os felhívása. A hirdetés háromnaponta legfeljebb 3x jelenik meg, de akit zavar, már az első megjelenése után el tudja rejteni (x a sarokban). Ha kérdésetek lenne, problémát láttok, szóljatok nekem! Samat üzenetrögzítő 2019. február 17., 20:53 (CET)

Szerintem amit már mondtunk párszor: regisztrált szerkesztőknek egyáltalán ne jelenjen meg a kéregető banner, mivel ők elsősorban a szerkesztési munkájukkal segítik a projektet, nem kellene tőlük még pénzt is kérni, hogy itt lehetnek. misibacsi*üzenet 2019. február 18., 18:47 (CET)

misibacsi félreérted, neked nem kell pénzt adni, egy fillérrel sem lesz kevesebb a zsebedben, mert az az összeg, amiről rendelkehetsz, akkor sem kerül vissza hozzád, ha nem töltöd ki a nyilatkozatot. Szerintem teljesen rendben van a felhívás és Samatnak kösz a tájékoztatást. Palotabarát vita 2019. február 18., 21:25 (CET)

Wikimánia-ösztöndíj

Sziasztok! Mostantól február március 15-ig lehet pályázni az idei Wikimánián való részvétel költségeire a Wikimédia Alapítványnál. További információt itt találtok, pályázatot pedig ezen űrlap kitöltésével tudjátok benyújtani. Samat üzenetrögzítő 2019. február 27., 23:37 (CET)

Nőnapi szerkesztőmaraton

A nemzetközi nőnap kapcsán szervezett nők/gender/feminizmus-témájú Wikipédia-szerkesztési maraton 2019. március 10-én, 16 órától kerül megrendezésre az Aurórában.

A Wikipédia a világ egyik legnagyobb közösségi projektje, sokak számára az elsődleges információforrás a neten, mégis rosszul áll a nők reprezentációjával mind cikkek tekintetében, mint az önkéntes szerkesztők összetételében. Ezen szeretnénk változtatni egy közös, nőnapi (after) szerkesztéssel, mert a Wikipédiát bárki szerkesztheti!

Wikipédisták: Ha szívesen segítenél a kezdő szerkesztőknek a helyszínen, dobj egy e-mailt az adamhrngzo@gmail.com címre.

– Adam Harangozó vita 2019. március 2., 18:52 (CET)

„Az év szócikke 2018” verseny

Lezárult a 2018-as „Az év szócikke” verseny, @Dodi123:-mal már ellenőrizzük a Condorcet-táblázatokat, és hamarosan az eredményhirdetésre is sor kerül. Addig is szeretném e helyütt megköszönni a szavazáson részt vett wikipédistáknak a megjelenést, azt, hogy – hatvanegy szerkesztő több mint félezer szavazatával – minden eddiginél erősebb közösségi megbecsülésben részesült a tavalyi szócikktermésünk legjava. Külön öröm, hogy a versenyző szócikkek között nagy számban szerepeltek olyan szerkesztők szócikkei is, akik eddig különféle okoknál fogva nem mérettették meg szócikkeiket ebben a versenyben. Köszönöm! Pasztilla 2019. március 4., 07:53 (CET)

Megszülettek az eredmények. Gratula mindenkinek!Pasztilla 2019. március 4., 10:46 (CET)

Konzultáció a vitalapokról (is)

Sziasztok!

A Wikimédia Alapítvány egy közösségi konzultációt indított annak érdekében, hogy megismerje a szerkesztői közösség véleményét, kívánságait a projekteken (esetünkben a magyar Wikipédián) belüli, a szerkesztők egymás közötti kommunikációjával kapcsolatban (műszaki, technológiai értelemben). (Korábban több félbemaradt fejlesztési próbálkozás volt arra, hogy a vitalapok jelenlegi rendszerét kiváltsák egy korszerűbb megoldással, de az eddigi megoldások nem nyerték el a wikiközösség többségének támogatását.) A konzultáció célja, hogy kijelölje a fejlesztés irányát, és a fejlesztők olyan megoldást (felületet, eszközöket, funkciókat, működést) kínáljanak a jövőben, ami elnyeri a közösséem szg (a tapasztalt szerkesztők) nagy részének tetszését, és a kezdők, olvasók, alkalmi szerkesztők is könnyebben tudnak bekapcsolódni a projektbe.

Most elmondhatjátok a fejlesztőknek, hogy

  • mit szeretnétek,
  • mit nem szeretnétek,
  • mi az ami tetszik,
  • mi az, ami nem tetszik

a Wikipédián belüli kommunikációs felületekkel kapcsolatban. Ebbe beletartozik minden projekten belüli felület és eszköz, beleértve a szerkesztői vitalapokat, szócikkvitalapokat, kocsmafalakat és hasonlókat is. Lehet általánosságban megfogalmazni a kívánságokat vagy egészen konkrétan, lehet a már létező felületekről és eszközökről véleményt mondani vagy szabadon engedni a fantáziát, és elképzelni valami sokkal jobbat.

Itt tudjátok mindezt leírni:

Samat üzenetrögzítő 2019. március 4., 18:47 (CET)

Projektmenedzsert keresünk

A Wikimédia Magyarország Egyesület projektmenedzsert keres az Egyesület „Szerkesztők megtartásáról” szóló programjának megvalósításához kapcsolódó szervezési, irányítási és végrehajtási feladatokra. További részleteket és a felhívást itt találjátok. Samat üzenetrögzítő 2019. március 7., 13:25 (CET)

Rossz link

A kezdőlap kiemelt cikke rossz helyre mutat, a lemezre, nem az együttesre.Dudva vitalap 2019. március 8., 6:54 (CET)

Javítottam. – Vépi vita 2019. március 8., 07:02 (CET)

Gratuláció

Gratulálok Samatnak a Wikipédia alapítvány projekt pályázatán elnyert 6,8 millió forintos támogatáshoz. Remélem ezzel a biztosan sikeres projekttel tovább öregbíti a magyar Wikipédia jó hírét.

Texaner vita 2019. március 8., 17:51 (CET)

Köszönöm a kedves szavakat, de a pályázati eredmény közös siker. Remélem, hogy a pályázat megvalósítása el fogja nyerni a közösség támogatását, és bíztatok minél több szerkesztőt, hogy vegyen benne majd aktívan részt, hiszen az igazi siker a pályázat megvalósítása és annak a magyar Wikipédia számára pozitív eredményei lehetnek. Samat üzenetrögzítő 2019. március 9., 18:49 (CET)

Újraindult az Egyetemek műhelye

Sziasztok, a hír röviden annyi, hogy az Egyetemek műhelye pár hete visszakerült a helyére, akit érdekel, nézzen oda.

De kérnék is valamit: melléktermékként elkészült egy segédlet ahhoz, hogy ha egy életrajzi szócikkbe/Wikidata-elembe magyar felsőoktatási intézményt akarsz tenni, akkor hol keresd, hova linkelj. De a segédlet biztosan nem teljes, ha belenéznétek, és akár itt, akár ott a vitalapján jeleznétek ha hiányzik valami, nem világos, vagy egyenesen pontatlan a kapcsolat, el van írva valami stb., azt megköszönném. (Volt sorvezetőm a Magyar Közlönyök révén, de a változások néha olyan összetettek voltak, hogy simán kimaradhatott valami). Azt tudni kell, hogy az 1945 utáni időszakra koncentráltam, és szinte kizárólag magyarországi intézmények vannak benne.

A lista itt van: Wikipédia:Egyetemek műhelye/Segédlet a magyar felsőoktatási intézményekhez

Kösz előre is Palotabarát vita 2019. március 19., 00:20 (CET)

Úgy látom, még mindig a Műhelytervek kategóriában van. – Vadaro vita 2019. március 21., 09:28 (CET)

Már a helyén van: Kategória:Műhelyek. Köszi. – Vadaro vita 2019. március 23., 09:40 (CET)
Vadaro én kösz, hogy szóltál, utána tettem át Palotabarát vita 2019. március 23., 10:14 (CET)

Ideiglenesen bezárt a német Wikipédia

A németek egész komolyan veszik ezt a tiltakozást az európai szerzői jogi reform ellen: gyakorlatilag bezárták a wikipédiájukat, nekem csak egy fekete hátterű oldal jön be német szöveggel. Még időt sem írtak, meddig csukták be a boltot ha valaki rájön, hogy lehet mégis hozzáférni a cikkekhez, írja ide. Palotabarát vita 2019. március 21., 01:17 (CET)

sk:Martin_Kheberich: a szlovák is... Palotabarát vita 2019. március 21., 01:23 (CET)
...a dawiki is --Pallertithe cave of Caerbannog 2019. március 21., 01:31 (CET)

@Palotabarát: Huszonnégy órára sötétítették el a dewikit: [1] --Pallertithe cave of Caerbannog 2019. március 21., 01:42 (CET)

Mi lenne a lényege a szerzői jogi reformnak? - Tündi vita 2019. március 21., 17:37 (CET)
itt van róla egy megbeszélés és összefoglalás még tavalyról Ogodej vitalap 2019. március 21., 18:16 (CET)
Itt: Wikipédia:Kocsmafal (jogi)#Új szerzői jogi irányelv elleni fellépés olvasható Tgr rövid összefoglalója az újról. Fauvirt vita 2019. március 21., 19:24 (CET)

Kapcsolódj be a Wikipédia fejlesztésébe! (Google Summer of Code)

Lásd a műszaki kocsmafalon. --Tgrvita 2019. március 24., 11:04 (CET)

Véget ért az év képe verseny

Véget ért az év képe verseny a Commonson az eredmények elérhetők itt Texaner vita 2019. március 26., 16:53 (CET)

CEE Tavasz

Idén nem lesz CEE Tavasz? Pasztilla 2019. március 9., 18:14 (CET)

Már én is épp’ meg szerettem volna kérdezni. Attól tartok, jelenleg nincs, aki vinni tudná a magyar részvételt idén. :( (Úgy emlékszem, hogy a tavalyit @Alensha: vitte a vállán.) Valami keveset szívesen besegítek, de mivel egyébként is nagyon kevés időm jut wikizni, nagy falatot, s pláne az egészet nem vállalom. Lehet, hogy a „sok kicsi sokra megy” megközelítését kellene idén megpróbálni? --Sphenodon vita 2019. március 9., 18:34 (CET)

Még nem késtünk el vele, és mikor legutóbb beszéltem Alenshával erről, még nagyon tervezte a pályázatot. Természetesen (mint a Wikipédiában általában) minden kis segítség sokat jelent! Samat üzenetrögzítő 2019. március 9., 18:50 (CET)

Go, Alensha, go! Pasztilla 2019. március 9., 18:59 (CET)

Picit durván el vagyok havazva, de nagyon tervezem, jövő hét közepétől tudok ezzel foglalkozni (21-e körül szokott indulni, ugye?) Alensha 2019. március 9., 22:04 (CET)

Szia, igen, úgy látom, hogy 21-én kezdődik. --Sphenodon vita 2019. március 9., 22:12 (CET)

Elkerülte a figyelmem ez a kocsmafali megbeszélés. Épp most írtam a tavalyi verseny vitalapjára. Szívesen segítek, bár nem voltam sosem szervező, szóval nincs tapasztalatom benne, de megbeszelés kérdése. Mondjuk, ha szervező vagyok, akkor versenyezhetek is? :D Gerry89 vita 2019. március 10., 11:50 (CET)

Szerintem ez már egy szuper-csapat! (A szervezés nem zárja ki a részvételt.) Samat üzenetrögzítő 2019. március 10., 13:03 (CET)

Nekem is lenne egy kérdésem: meglevő cikket bővíteni csak jó/kiemelt színvonalra lehet? Itt kicsit ellentmondásos a kiírás. – Hollófernyiges vita 2019. március 29., 12:37 (CET)

Egyesületi projektmenedzser, új szerkesztők megtartása

A Wikimédia Magyarország Egyesület sikeresen pályázott az idei évre egy programmal, melynek a célja, hogy többen maradjanak meg szerkesztők a magyar Wikipédián azok közül, akik elkezdenek szerkeszteni.

A program keretében igen sok mindent tervezünk kipróbálni - felmérések, rendszeres találkozók, az útmutatók frissítése - és reméljük, hogy ezek összességében pozítiv hatást fognak elérni. A megvalósításban számítunk minden érdeklődő önkéntes segítségére, de a komplex program koordinálására egy dedikált embert is fel tudtunk venni - részidőben - a WMF-től kapott támogatásnak köszönhetően.

A beérkezett pályázatok kiértékelése után az egyesület elnöksége úgy döntött, hogy Mészöly Tamást bizza meg a feladattal.

Kérlek, adjátok meg neki az összes szükséges támogatást, hogy ez egy sikeres program lehessen, amire a jövőben is építeni tudunk. A további részletekkel Samat hamarosan jelentkezik. -Dami vita 2019. április 7., 13:07 (CEST)

Felejtéshez való jog(wd)

Adalékként az időről időre egyes érintetteknek a számukra hátrányos információk törlésének kérésével kapcsolatos vitákkal kapcsolatban szeretném felhívni a tisztelt szerkesztőközösség, (főleg az adminisztrátoroknak) a figyelmét a WMF jogi részlegének az alábbi közleményére. Ez egyébként valószínűleg egy hasonló eljárás esetén az Osváth Béla szócikk esetén is a WP számára hátrányos következményekkel járna -- már ha vannak leszármazottai és azok veszik a fáradságot egy bírósági eljárás lefolytatására.

PS: a Felejtéshez való jog 2014 óta szerepel az EU jogi szabályozásában! (Article 12 of the Directive 95/46/EC)

Texaner vita 2019. április 16., 20:11 (CEST)

Megpróbálom a lényeget összefoglalni:

  • német WP, dewiki szócikke
  • élő személy szócikkéről van szó
  • a cikkben számára hátrányos infó szerepelt és ezt szóvá tette a WP szerkesztőinek
  • az infóhoz a beírásakor meg volt adva megbízhatónak számító forrás, de az oldal időközben elérhetetlenné vált
  • az infót eltávolították a cikkből
  • a német bíróság döntése az volt, hogy a laptörténetből is el kell távolítani (ahol visszakereshető volt)

misibacsi*üzenet 2019. április 17., 17:04 (CEST)

Májusi wikitali

Sziasztok! Májusban ismét wikitali:

Jelentkezzetek, gyertek, legyünk minél többen! Samat üzenetrögzítő 2019. április 23., 21:48 (CEST)

Wikitanács, jelentkezés a 2019-es WT-választásra

Mától lehet jelentkezni wikitanácstagnak, aki erre hajlandóságot mutat és vállalja az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket. A szavazás május 17-én nulla órakor kezdődik, és a szavazási irányelv szerint 2 héttel később, május 31-én éjfélkor zárul. Bármely aktív szerkesztő jelentkezhet! Ogodej vitalap 2019. május 4., 19:12 (CEST)

Kedves szerkesztőtársak! Aki még nem szavazott (és jogosult rá) kérem szépen, hogy látogassa meg a Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Wikitanács (2019) oldalt és támogassa jelölteket. Köszönöm. - Hirannor Postaláda 2019. május 23., 14:41 (CEST)

Ezúton köszönöm mindenkinek a támogatást! Furcsa érzés visszatérni a testületbe, van már pár éve annak, hogy utoljára tagja voltam. Bizalmatokat igyekszem megszolgálni. – Cassandro Ħelyi vita 2019. május 31., 08:48 (CEST)

Először is nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki részt vett a szavazáson. Másodszor köszönöm azoknak, akik támogattak, igyekszem meghálálni, nemcsak a WT-ben, de általában a Wikipédián. A jelentkezési időszakban megijedtem kicsit, hogy milyen lesz az idei Tanács, de azt gondolom, hogy végül egy jó csapat jött össze, akik az elmúlt évekhez hasonlóan hatékonyan fognak tudni dolgozni. - Hirannor Postaláda 2019. május 31., 12:22 (CEST)

A WP elérhetősége blokkolva Kínában

Sziasztok! Szomorú hír, de most már az összes nyelvi változatot blokkolták Kínában (BBC-hír). Ezzel Törökország és Venezuela után a harmadik ország, ahonnan nem érhető el alapjáratban a Wikipédia. Cassandro Ħelyi vita 2019. május 15., 09:43 (CEST)

045 OsvátA Palackposta 2019. május 15., 09:55 (CEST)

Ezt nem értem, mert itt elérhető volt nekem. Apród vita 2019. május 18., 16:40 (CEST)

Mert nem vagy Kínában. Pasztilla 2019. május 18., 16:46 (CEST)

Wikimánia határidők

Sziasztok!

A Wikimánia (a Wikipédia éves konferenciája / szerkesztői találkozója) iránt érdeklődők figyelmébe: az Early Bird (olcsóbb) jelentkezési periódus most péntekig (!) tart, előadás vagy egyéb esemény tervét pedig pedig június 1-ig lehet beadni. A lengyel Wikimédia egyesület támogatja kelet-európai szerkesztők részvételét (így magyarokét is), erre most vasárnapig lehet pályázni. --Tgrvita 2019. május 22., 12:19 (CEST)

Sziasztok! Aki szeretne előadást/bemutatót/workshopot/képzést stb. tartani a Wikimánián, annak a (meghosszabbított) jelentkezési határidő most vasárnap (június 9). Ha van valakiben ilyen szándék, jelezze nekem is, hátha tudok segíteni a megvalósításban. Samat üzenetrögzítő 2019. június 4., 19:46 (CEST)

Júniusi wikitalálkozó

Sziasztok!

Júniusban is lesz lehetőség a személyes találkozásra, beszélgetésre, közös tanulásra. Kérlek, jelezzétek a részvételi szándékotokat a találkozó lapján! Samat üzenetrögzítő 2019. május 24., 09:40 (CEST)

A nagyobb részvétel érdekében a találkozó időpontja június 15-ére módosult! Samat üzenetrögzítő 2019. június 4., 19:42 (CEST)


Ha érdekelnek a személyes találkozók, nem szeretnél lemaradni a hírről, hogy mikor vagy hol lesz a legközelebbi, iratkozz fel az alábbi lapra:

A lap nem csak a mostani találkozóra vonatkozik, hanem általában a jövőbeliekre, így akkor is iratkozz fel, ha most nem tudsz jönni, de esetleg a jövőben valamikor eljönnél. Samat üzenetrögzítő 2019. június 4., 20:23 (CEST)

Wikipédia:CEE Tavasz 2019 - Szavazás

Sziasztok!

Befejeződött az idei CEE Tavasz szócikkíró verseny. A jelölt szócikkekre két kategóriában lehet szavazni itt: Wikipédia:CEE Tavasz 2019/Szavazás

Csurla vita 2019. június 4., 20:43 (CEST)

Két volt admin

Inaktivitás miatt elvesztette adminjogát Rlevente (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) és Hunyadym (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth). Mindkettőjüknek köszönöm a munkáját. Malatinszky vita 2019. június 10., 21:05 (CEST)

Printwikipedia

Ilyen is van - kicsit művészetbe hajló. És nagyon nyom(t)atják! Üdv: Turokaci vita 2019. június 21., 19:47 (CEST)

http://printwikipedia.com/#/about


IKEA Bookbook

Malatinszky vita 2019. június 21., 21:10 (CEST)

Wikimánia-ösztöndíj

Sziasztok!

A Wikimánia a Wikimédia-közösség évente megrendezett nemzetközi konferenciája, találkozója, és idén éppen Európában, Svédországban lesz.

Úgy tudom, hogy több szerkesztő érdeklődött korábban a részvétel iránt, de tudtommal Magyarországról eddig senki sem kapott ösztöndíjat a Wikimánián való részvételre. Támogatás nélkül ez a konferencia a legtöbbünk számára nem engedhető meg, ezért a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöksége úgy döntött, hogy legfeljebb három magyar szerkesztő számára ösztöndíjat biztosít legfeljebb 200 ezer Ft értékben. Érvényes pályázatot június 30-ig lehet beadni. Akit érdekel, jelentkezne, írjon nekem!

Samat üzenetrögzítő 2019. június 22., 09:36 (CEST)

Olvasói felmérés

A Wikimédia Alapítvány kutatói hamarosan kérdőíves adatgyűjtést végeznek a Wikipédia olvasói körében. A kérdések az olvasók motivációjával és az alapvető demográfiai adataikal (kor, nem, végzettség, lakhely, anyanyelv) kapcsolatosak. A kutatás célja jobban megérteni az olvasók sokféleségét, és hogy a különböző felhasználói csoportoknak mik a tapasztalataik és az igényeik. A kérdőív június 26-tól egy héten át fog futni, és minden ötödik olvasónak jelenik meg. Szerkesztőknek elvileg nem látszik majd.

Ez egy korábbi kutatás folytatása, az első rész eredményeiről a m:Research:Characterizing_Wikipedia_Reader_Behaviour/Demographics_and_Wikipedia_use_cases lapon olvashattok, vagy az [2], [3] cikkekben.

Ha kérdésetek van, írjatok Isaac (WMF)-nek, vagy hagyjatok üzenetet a fenti Meta lap vitalapján. --Tgrvita 2019. június 24., 22:30 (CEST)

A magyar olvasóknak is lesz? misibacsi*üzenet 2019. június 25., 16:46 (CEST)
Igen. --Tgrvita 2019. június 25., 22:59 (CEST)

Hát, így nem az igazi. – Pagony foxhole 2019. június 26., 15:32 (CEST)

Most mondja Malatinszky, hogy ő nem látja a fenti linkemben a kérdőívsablont. Én látom. – Pagony foxhole 2019. június 26., 18:15 (CEST)

Én sem látom. Tarics Péter cikkének egyik változatát linkelted be. A szerkesztői nézetben is ez látszik. – Regasterios vita 2019. június 26., 18:20 (CEST)

A cikk jobb oldalán, plecsniként terül el a sablon. Nézzétek meg kijelentkezve. – Pagony foxhole 2019. június 26., 18:40 (CEST)

Születésnapi wikitalálkozó

Sziasztok! Alig több, mint egy hét múlva, július 8-án lesz a szeretett magyar Wikipédiánk 16 esztendős. E jeles alkalomból wikitalákozót fogunk tartani, ahova sok szeretettel várunk minden szerkesztőtársat! Finom torta is lesz! Gyertek minél többen. Üdvözlettel: Hirannor Postaláda 2019. június 28., 10:35 (CEST)

Elhunyt Rimanóczyjeno‎

Június 29-én elhunyt Rimanóczyjeno szerkesztőtársunk. :-( Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. július 1., 12:20 (CEST)

Nyugodjék békében! :( – XXLVenom999 vita 2019. július 1., 13:01 (CEST)

Nyugodjon békében! Csurla vita 2019. július 3., 07:26 (CEST)

Nyugodjék békében, és részvétem a családjának! VC-süzenet 2019. július 3., 19:25 (CEST)

Nyugodjék békében. Beírhatjuk-e a Rimanóczy Jenő szócikkbe, hogy e szerkesztői néven 2007-től haláláig értékes szerkesztőtársunk is volt a Wikipédiában. (Szabad-e azonosítani a személy nevét a szerkesztőnévvel?) @OsvátA: talált egy külső hivatkozást, ahol írnak Wikis munkájáról. (Lásd a szócikk vitalapján). Akela vita 2019. július 3., 20:37 (CEST)

Közösségi oldalak bojkottjára szólít fel a Wikipédia alapítója

Mai hír. Csigabiitt a házam 2019. július 1., 17:36 (CEST)

Invitation to Contest

Dear Wikipedians! Wikimedia UG Georgia has launched a new contest, the goal of which is to create as many articles as possible in various Wikipedia about the cultural heritage of Georgia. Join the competition, create as many articles in your Wikipedia as possible and win prizes! Timeline: from July 1 to August 31, 2019. For more, please visit contest page. Kindly, --Mehman 97 2019. július 3., 21:50 (CEST)

Matematika wikicsoport

Létrejött a Wikipédia képletmegjelenítő képességeinek továbbfejlesztésére fókuszáló felhasználói csoport: m:Wikimedia Community User Group Math --Tgrvita 2019. július 20., 11:32 (CEST)

Ösztöndíj-lehetőség a CEE-találkozóra

Sziasztok! A CEE a Közép- és kelet-európai régió angol elnevezésének a rövidítése. A régió rendkívül sokszínű, sok országot, nyelvet és nemzetiséget foglal magába. A régió Wikimédia-közösségeinek minden évben van egy találkozója, konferenciája, idén Belgrádban lesz. A Wikimédia Magyarország Egyesület felajánlott két ösztöndíjat az eseményen való részvételre. Ha érdekel, és úgy gondolod, hogy neked és a magyar Wikimédia-közösségnek előnyére válthat az, ha részt veszel, esetleg van olyan témád, ami érdekelheti a többi szerkesztői közösséget és szívesen tartanál előadást-bemutatót róla, jelezd számomra. Ha érdekel, de nem tudod, mi ez vagy mit kell csinálni hozzá, akkor is bátran keress meg, kérdezz! :-) Samat üzenetrögzítő 2019. július 25., 10:26 (CEST)

Jól gondolom, hogy az ösztöndíj-lehetőséget kötőjellel kell írni? :) Samat üzenetrögzítő 2019. július 25., 10:29 (CEST)
Igen. – Vépi vita 2019. július 25., 11:45 (CEST)

Utolsó felhívás, lehetőség! Aki bújt, aki nem! :) Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 1., 21:10 (CEST)

IP-címek elrejtése

Korábban már volt szó arról, hogy az Alapítvány szeretne változtatni azon, hogy az ún. "anonim" felhasználók sokkal kevésbé anonimak, mint a normál felhasználók, hiszen publikus az IP-címük (és ezzel potenciálisan a tartózkodási helyük, munkahelyük stb). Most egy kicsit részletesebben leírták, hogy nézne ez ki: m:IP Editing: Privacy Enhancement and Abuse Mitigation.

A lényeg (ami túl nagy meglepetést alighanem nem okoz): The general idea is that edits will be recorded using an automatically-generated, unique, human-readable identifier instead of the IP address when an edit is made by an unregistered user. This identifier will stay consistent over a session and possibly longer, depending on implementation details. We will keep a mapping of the identifier to the IP address in the database for a limited time period and surface it as required for our functionaries. (Vagyis az anonim szerkesztők egy automatikusan generált szerkesztőnevet kapnak, amit megtartanak mindaddig, amíg egyértelműen be lehet őket azonosítani.) --Tgrvita 2019. augusztus 4., 15:58 (CEST)

Lehet, hogy csak én nem veszem észre a szövegben, de lehet tudni, hogy ugyanaz az IP ugyanazt a nevet kapja-e mindig? Mert ha egy vandálnak minden sessionnél új nickje van, azt hajmeresztő lesz nyomon követni. Alensha 2019. augusztus 4., 16:27 (CEST)

Azt akartam írni, hogy nem nehezebb, mintha új IP-címe lenne, de abban igazad van, hogy ott (ha nem trükközik az illető) legalább a tartomány alapján be lehet azonosítani, míg anon15555 és anon16432 esetén ez már nem tudható. Ha csak az IP-ellenőrök tudják ezt megnézni ezentúl, akkor tényleg nehezebb lesz a feladat… Nem tudom, mennyire tudja az algoritmus azonosítani a különböző session-ök között a szerkesztőket, de nem hiszem, hogy túlságosan megbízható lesz. Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 4., 17:23 (CEST)

Fölöslegessé válnak pl. az anonüdv, sulivandál stb. sablonok? – Pagony foxhole 2019. augusztus 4., 18:13 (CEST)

Szerintem nem. Ez nem jelenti, hogy regisztráltak volna, csak azt, hogy nem jelenítjük meg az IP-címüket. (De lehet, hogy rosszul gondolom, hogy hogyan fog működni.) Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 4., 20:28 (CEST)

Biztosan nem, mivel vandálok továbbra is lesznek... Vigyor Inkább újabb sablonokat kell majd létrehozni...

ugyanaz az IP ugyanazt a nevet kapja-e mindig? - Ha így lenne, az automatikus regisztrációt jelentene, jelszó alkalmazása nélkül. Ilyenről nem írnak.

Nem értem ezt a bonyolítást. Ki kell mondani, hogy megszüntetjük a névtelen szerkesztés lehetőségét, és ezzel a személyiségi adatok problémája megoldódik. misibacsi*üzenet 2019. augusztus 4., 20:31 (CEST)

Nem értem minek ez, amikor minden IP-ről jövő szerkesztés előtt ott van a figyelmeztetés, hogyha szerkeszt, az IP-címe megjelenik. Ha nem akarja illető vállalni ezt a kockázatot, akkor ne szerkesszen, ha meg szerkeszt, akkor meg fogadja el, hogy az IP-címe látszani fog. Vagy regisztráljon, az még jobb. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. augusztus 4., 20:42 (CEST)

Meglátjuk majd, hogy kötelező lesz-e bekapcsolni, továbbá érdemes kivárni a végleges változatot is. Mert többször láttam már példát arra, hogy az új fejlesztés többet tudott, mint amit én reméltem volna tőle. – B.Zsolt vita 2019. augusztus 4., 22:08 (CEST)

Új szerkesztők listája

Sziasztok!

Csináltam egy listát az új szerkesztőkről azzal a céllal, hogy lehessen látni, kik azok, akik az utóbbi időben kezdtek el szerkeszteni:

Egy részüket még csak nem is üdvözöltük, többen közülük segítségre szorulnak ahhoz, hogy átjussanak a szerkesztővé válás első lépésén, amikor meg kell érteni, hogyan is működik a Wikipédia. Néhányan közülük pedig egészen belejöttek, többet is szerkesztettek már. Köszöntsétek őket, segítsetek vagy gratuláljatok nekik! Jó ez így? Hasznosnak találjátok? Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 7., 00:35 (CEST)

Csak az a baj, hogy irgalmatlanul sok szerkesztő regisztrál és egy szerkesztés után már vissza is vonul. – Napkirály postaláda 2019. augusztus 7., 07:42 (CEST)

Ha azzal a gyakorisággal frissül, ahogy a statisztikák, akkor az idő legnagyobb részében elavult állapotú lesz. A statisztikáknál ez nem gond, de egy ilyen lap szerintem akkor hasznos, ha rendszeresen és automatikusan tud frissülni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 9., 10:06 (CEST)

Kvázi naponta kellene frissíteni automatikusan, és célszerű lenne odaírni a szerkesztésszámot is. Mikor veszel le valakit a listáról? Mondjuk 1 hónap múlva? Vagy valami más feltétel alapján? Határoló feltétel nélkül végtelen hosszú lesz a lista, ami semmire se lesz jó. Egyébként így se sok értelme van. Én például üdvözölni szoktam azokat a szerkesztőket, akiknek volt 1 db értelmes szerkesztésük. Többségük nem reagál rá, tehát eléggé fölöslegesnek tűnik az üdvözlés is. misibacsi*üzenet 2019. augusztus 9., 17:52 (CEST)
@Misibacsi: egyetértek, hogy az automatikusan frissülő, élő lista jobb lenne, de ahhoz másra (is) szükség van. Tervben van egy ilyen megvalósítása is, de addig is ez van, néhány heti késéssel (legfeljebb havonta kétszer tudom megcsinálni). A mostani lista 3 hónapra megy vissza, de igény esetén tetszőlegesen módosítható (sőt, a mostani lista is rendezhető, sőt, pont eszerint rendezett alapértelmezetten). A többség természetesen nem reagál, és a legtöbb alkalmi szerkesztő esetén nem is okoz változást az üdvözlés, de fontos, mert pár szerkesztő esetén igen. Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 10., 00:12 (CEST)

Szerzői jogi irányelvátültető képzés, Varsó, október 11-13.

A nemrég elfogadott szerzői jogi uniós irányelvet minden tagállamnak át kell ültetnie a saját jogrendjébe, mely még sok buktatót rejthet.

A szabad tudás mellett kiálló aktivistáknak októberben szerveznek egy képzést Varsóban október 11-13 között azoknak, akik szeretnék jó irányba befolyásolni az átültetést (előzetes lobbizási tapasztalatra nincs szükség).

A szervezők egy magyarországi résztvevő útját tudják szponzorálni, ha augusztus 22-ig van jelentkező, de többen is mehetnek saját költségükön, vagy esetleg egyesületi támogatással.

Ha érdekel valakit a lehetőség, vagy több információt szeretne, nálam, Tgr-nél vagy Samatnál jelentkezhet. Dami vita 2019. augusztus 18., 11:48 (CEST)

Wikis szócikkekben elkövetett és visszavont vandalizmus megjelenhet a Google keresőben

Sziasztok! Elolvasva az Index cikkét meglepődtem, hogy bekövetkezhet a szakaszcímben írt eset: azt gondoltam, hogy csak a jóváhagyott változatok jutnak ki a netre, de ezek szerint nem. Ez ellen lehet tenni valamit? (Azt sejtem, hogy nem...) --Sphenodon vita 2019. szeptember 7., 05:47 (CEST)

Hú, ez egy nagyon régi ügy, itt olvashatsz róla, de elég hosszú. A lényege az, hogy valóban, korábban úgy volt, hogy bizonyos szerkesztések (anonoké, meg nem erősített szerkesztőké) csak a járőrök jóváhagyása után jelentek meg a be nem jelentkezett olvasók számára. Aztán megszavazta a közösség, hogy legyenek láthatók mindig, a járőrjóváhagyás nélkül is. A szavazás után nagyon hosszú idővel állította csak át a Wikipédia staff ezt a featúrát, részben ezért többeket váratlanul ért ez a változás (engem is). Utána megszavaztuk, hogy inkább csinálják vissza, vagyis legyen ismét láthatatlan az ellenőrizetlen szerkesztés a bejelentkezetlenek számára. Itt tartunk most, elvileg a visszaállítási procedúra végrehajtására várunk.
Csak leírtam az esetet, de nem akarok itt újabb vita szálat nyitni ennek, mert a fentebb belinkelt régi-régi beszélgetés szól erről. Palotabarát vita 2019. szeptember 7., 08:47 (CEST)
Nb. nem tudjuk, hogy a jelölt változatok számítottak volna-e bármit, attól függ, hogyan "olvassa" a wikit a Google robotja (az API és az új HTML nézet nem törődik a jelölt változattal, a régi HTML nézet igen). --Tgrvita 2019. szeptember 7., 13:08 (CEST)

A meglepő az a dologban, hogy a cikkben említett trágár változat mindössze két percet élt 12:59-től 13:01-ig. Mekkora a valószínűsége, hogy a Google botja pontosan ebben a két percben cache-eli a szócikket? Hacsak az nincs a dolog mögött, hogy ez mindig 13:00-kor történik. Csigabiitt a házam 2019. szeptember 7., 09:09 (CEST)

Kicsi, de nyilván az összes olyan vandalizmusból, amit éppen nem akkor tárolt el, nem lesz Index-cikk, szóval annyira nem meglepő, hogy pár évente egyszer előfordul az ilyen. Ami furcsább, hogy elvileg a Google manapság már nem találomra frissíti a szócikkeket, hanem feliratkozik a friss változtásokra, pont az ilyen problémákat megelőzendő... --Tgrvita 2019. szeptember 7., 13:08 (CEST)

Néhány dolog, amit lehetne jobban csinálni:

  • A vandál blokkolva lett, éppen az Indexben megénekelt szerkesztése előtt, de IPv6-os címről szerkesztett, és az IPv6-os blokkok triviálisan kijátszhatóak; az ilyen címeket mindig legalább /64-es tartománnyal kell blokkolni. Ezt az eljáró adminisztrátor nem tudta, és nem is igazán várható el tőle (btw. tudtátok, hogy a Wikimédia Magyarország járőr- és admintovábbképzéseket szervez?); legalább a blokkoló oldalon megjelenő segítségben meg kéne említeni, de ideálisabb lenne (és nem tűnik túl nehéznek), ha maga az űrlap figyelmeztetne rá.
  • Ismétlődő vandalizmus esetén a jelölt változatokat be lehet kapcsolni szelektíven az adott lapra, a lapvédelemhez hasonló módon. Ez párszor elhangzott már, de azt hiszem az adminisztrátorok nagy része továbbra sem tud róla.
  • A Wikipédia szócikkeinek lelkiismeretes gondozói az esetek többségében villámgyorsan törölni szokták az efféle, áltisis szellemi színvonalú trollkodások nyomait, jelen esetben azonban úgy tűnik, hogy nem voltak elég gyorsak, írja az Index, de ahogy Csigabi is mondja, nincs ebben igaza (az újságíró feltehetőleg nem tudta, hogy kell kezelni a laptörténetet, vagy csak nem volt ideje végignézni, a sorozatos vandál szerkesztések közül melyik került be a gugliba). Ha valakinek van ideje felvenni a szerzővel a kapcsolatot, könnyen lehet, hogy kijavítják ezt az újságcikkben.
  • Általánosabban, ha valakinek van kedve sajtóközleményt / blogposztot / Facebook posztot / stb. írni arról, hogyan működik a járőrözés a Wikipédián, milyen gyakoriak a vandál szerkesztések, meddig élnek, hogy lehet kiszűrni őket stb, az ilyen pillanatnyi sajtófigyelem gyakran jó alkalom arra, hogy nagyobb közönséget érjen el vele.

--Tgrvita 2019. szeptember 7., 13:08 (CEST)

+1: az ORES elég precízen ismerte fel a vandál szerkesztéseket, úgyhogy az általa megjelölt változtatások automatikus átmeneti elrejtése hasznos lenne. Lásd T218278, elvileg van rá kész bot. --Tgrvita 2019. szeptember 7., 13:14 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) A Finnugor nyelvrokonság wikidatás vandalizmusa kapcsán Piraeus írt anno a nyest.hu-nak, elmagyarázva, hogy a wikidatás vandalizmus miért nem adminisztrátor által elkövetett szórakozás. Levelét egy az egyben leközölték. A cikk. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. szeptember 7., 13:16 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: meglepődött + Vigyor Leközölték? Vagy nem vettem észre, vagy már elfelejtettem (azt hiszem egy darabig figyeltem a cikküket, aztán elengedtem a dolgot, de lehet, hogy már rosszul emlékszem). Mindenesetre most elkerekedett a szemem, ahogy idetetted a linket. Köszi! :-) Piraeus vita 2019. szeptember 7., 22:58 (CEST)
A megadott linken van a cikk alatt Frissítés:-t követően. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. szeptember 7., 23:03 (CEST)
Igen, értettem, látom, elolvastam. Azért mondom, hogy elkerekedett a szemem. Tényleg lehozták. Tök jó és váratlan fordulat. Legalábbis nekem. Kösz, hogy fölhívtad rá a figyelmemet. Piraeus vita 2019. szeptember 7., 23:24 (CEST)

(Két szerkesztési ütközés után) Egyébként az Indexnek tulajdonképpen igaza van: „nem voltak elég gyorsak, így a Google wikis botja a meghekkelt verziót szívta be”. Valóban – bár tényleg gyorsan visszaállítottuk, de ettől még az állítás igaz. – Tacsipacsi vita 2019. szeptember 7., 13:37 (CEST)

Szócikkíró verseny az év végéig - fődíj egy Arcanum-előfizetés

Sziasztok, egy szócikkíró versenyt hirdetek, ami 2019. szeptember 1-től (nem elírás, a meghirdetéshez képest visszamenőlegesen) 2020. január 1-ig tart, és az a célja, hogy az Európa országainak alapvető cikkei kértcikk-listában szereplő piros linkek közül minél több legyen kék. Mivel ezek jellemzően nagyobb lélegzetvételt kívánó szócikkek, másrészt a meghirdetésben bizonyos minőségi elvárásokat is megfogalmaztam, ezért van, hogy lényegében három teljes hónapig tart a "verseny", azaz lehet ráérősen dolgozni.

A fődíj egy egyéves előfizetés lesz az Arcanum Digitális Tudománytárhoz. (További díjak egyeztetés alatt vannak.)

A versenykiírás itt olvasható: Wikipédia:Európa országainak alapvető cikkei - szócikkíró verseny.

Ha egyelőre még nem döntesz, hogy részt veszel vagy sem, csupán érdeklődőként, minden elkötelezettség nélkül feliratkozhatsz az érdeklődői aloldalra. Az ott szereplőket pingeléssel értesítem, ha valamilyen hír jelenik meg a versennyel kapcsolatban, változik valami vagy közeledik a határidő.

Gyertek, írjatok jó cikkeket Európa országairól!

Palotabarát vita 2019. október 1., 00:20 (CEST)

Elhunyt Prazsák Gergő

Október 1-jén 42 évesen elhunyt Prazsák Gergő szociológus, aki Prazsak néven szerkesztőtársunk volt. Nyugodjék békében! - Csurla vita 2019. október 4., 17:17 (CEST)

Köszönjük a jelzést. Megteszem, amit ilyenkor szokás. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. október 4., 17:27 (CEST)

Lesújtó olvasni a hírt, mindösszes 42 évesen... Nyugodjék békében! – XXLVenom999 vita 2019. október 4., 22:38 (CEST)

Nagyon fiatal volt szegény... Nyugodjék békében! – Napkirály postaláda 2019. október 7., 14:50 (CEST)

A magyar Wikipédia szerkesztőmegtartási programja.

Elkészült a 7 millió forintos magyar Wikipédia szerkesztő megtartási programjának féléves beszámolója. A nagyon tanulságos beszámoló angol nyelven elérhető a MetaWikin. Sajnos magyar nyelvű fordítás nem készült, de aki tud angol annak javaslom az elolvasását. Texaner vita 2019. október 11., 08:32 (CEST)

Ázsia-hónap 2019 szócikkíró verseny indul!

Idén a magyar Wikipédia is csatlakozik a globális Ázsia-hónap szerkesztőmaratonhoz és szócikkíró versenyhez, november 1. és 30. között lehet szócikkeket nevezni. A Wikipédia:Ázsia-hónap 2019 oldalon találjátok a részleteket. Várunk mindenkit, akit érdekel Ázsia (és itt természetesen nem csak Kelet-Ázsia értendő, hanem minden ország és függő terület, ami földrajzilag Ázsiához tartozik). Xia Üzenő 2019. október 29., 10:52 (CET)

Wikipédia:Mit tartalmaz a magyar Wikipédia?

Két év kihagyás után frissítettem az egyik statisztikánkat. Itt lehet olvasgatni: Wikipédia:Mit tartalmaz a magyar Wikipédia? – B.Zsolt vita 2019. november 1., 19:53 (CET)

Kiszámoltam: a huwiki 19,6%-át francia és német települések, focisták, égitestek és állomások teszik ki, vagyis az ötödét. Ha hozzáveszem a spanyol, olasz, horvát, román, osztrák, szlovák és egyéb település-infoboxokat is, akkor 28,5%. Még jó, hogy a kb. 4000 keresztnévnek nincs infoboxa. Vigyor - Tündi vita 2019. november 1., 20:29 (CET)

Hát aztán? Van valamilyen kijelölt cél a százalékos arányhoz? Ha kevesebb lenne a horvát település, az csak az arányokon javítana, de attól nem lenne több pokémon, celeb, fétis... stb cikk. – B.Zsolt vita 2019. november 1., 20:38 (CET)

A grafikon linkje piros. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 3., 11:53 (CET)

Nem az a baj, hogy ezek ott vannak, hanem hogy 99%uk csonk. – Hollófernyiges vita 2019. november 3., 17:46 (CET)

Még nem készült el a tortadiagram, de lehet hagyom is. Kár volt vesződnöm ezzel a statisztikával... – B.Zsolt vita 2019. november 3., 21:32 (CET)

Miért lett volna kár? Mire jó az olyan statisztika, amit nem lehet (vagy nem szabad) elemezni és következtetéseket levonni belőle? Szerintem tök jó, hogy van, mert jól látni belőle, mennyi minden hiányzik még a huwikiről. - Tündi vita 2019. november 4., 09:33 (CET)

Alternatív Wikipédia

Az oroszok elkészítenék az alternatív Wikipédiát. Érdekes. Egyébként szerintem egyáltalán nem baj, ha sok alternatív Wikipédia létezik. Ogodej vitalap 2019. november 6., 19:01 (CET)

Na és aztán hagyja majd a Nagy orosz enciklopédiát továbbszerkeszteni? :) Ez aligha lesz olyan free, mint a Wiki. – Pagony foxhole 2019. november 6., 19:08 (CET)

Természetesen szerkesztőbizottsága lesz. Ez a terv már 2016 óta terítéken van, tudtommal idén már törvénytervezet is készült róla. Egy tegnapi orosz portálon én is ugyanazt láttam, amit a linkelt magyar oldalon: hogy "helyettesíteni" akarják a Wikipédiát. De ez ott sem idézet, tehát nem biztos, hogy ez a szó hangzott el. Persze attól még... – Vadaro vita 2019. november 6., 22:16 (CET)

Amúgy kincsesbánya lenne, persze. – Pagony foxhole 2019. november 6., 22:47 (CET)

Lehet, hogy a Wikipédia alternatívájának szánja Putyin úr, vagy akár be is tiltaná érte Oroszországban az igazit, alternatív Wikipédiának azonban nem nevezheti sem ő, sem a 24.hu, sem mi, mivel ez a név foglalt. Hívhatja akármipédiának, de Wikipédiának nem. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 6., 22:27 (CET)

A Ria Novosti november 5-i orosz nyelvű híre erről. Apród vita 2019. november 6., 23:29 (CET)

Köszi, erről az oldaladról eddig nem is ismertelek. :-) Az orosz forrásban nincs nyoma annak, hogy Putyin Wikipédiának nevezné az új holmit. A The Guardian értelmezésében már Russian version of Wikipedia , a 24.hu képzeletében ez torzult tovább alternatív Wikipédiává. Ennyit az újságírásról. Nyilván szeretne egy olyan enciklopédiát propagálni, amelynek nem a semleges nézőpont az alapkövetelménye, és erre van pénz a következő három év költségvetésében. Ez politika. Persze az eredmény lehet jó, ha olyan szerkesztőbizottságot tudnak összehozni, amelyik folyamatosan dolgozik. Más kérdés, hogy akarja előtérbe helyezni, tisztán propagandaeszközökkel, netán megpróbálja a régit betiltani, korlátozni az elérhetőségét vagy hasonló. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 7., 07:45 (CET)

Bocs, de ott van a címben nagy betűkkel, hogy Putyin helyettesíteni akarja a wikipédiát a saját változatával. – Hollófernyiges vita 2019. november 7., 08:21 (CET)
De azt nem látom benne, hogy milyen módon akarja megakadályozni a Wikipédia továbbélését. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 7., 08:46 (CET)

Az nem baj, ha alternatív Wikipédiát hoz össze, szerkesztőbizottsággal vagy anélkül, elfogultat vagy akár semlegest, az lenne baj, ha a jelenlegit akármilyen formában korlátozná. Ogodej vitalap 2019. november 7., 09:56 (CET)

Tulajdonképpen azt már rég akartam kérdezni, hogy miként működnek azok a Wikipédiák, amelyek "anyaországával" kapcsolatban gyanakodhatunk, hogy valamilyen befolyást akar gyakorolni az állam a megjelent információkra? Kínai, vietnámi stb. Emigránsok szerkesztik? Odahaza nem érhető el? Hogy megy ez? Palotabarát vita 2019. november 7., 10:18 (CET)

Részint lehet, hogy emigránsok, részint pedig használnak olyan programokat, amelyekkel kijátszható a kormányzati beavatkozás. Iránban például én is használtam erre való szoftvert (en:Psiphon), hogy elérjem a betiltott Facebookot, és ugyanezt használják az irániak is. Gondolom, sokan a Wikipédia szerkesztésére is, nem csak a közösségi oldalakhoz. Részint pedig nyilván sikerrel érvényesíti az állam a befolyását, az oroszok ebben közismerten hatékonyak és nem szégyellősek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 7., 10:26 (CET)

Bináris tehát akkor valószínűleg az ott élők is használják, sőt, talán szerkesztik is, csak valamilyen proxyn keresztül a Pshiphon segítségével? Az iráni is jó példa, valóban. Palotabarát vita 2019. november 7., 12:58 (CET)
Én csak a feltételezéseimet és a technikai lehetőséget írom, nem tényeket, de felteszem, hogy használják, mindenhol megvan az igény a hozzánk hasonlókban. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 7., 23:55 (CET)

Mint oly sok mindenben mi is híven követjük a nagy (orosz testvért) Magyarországon is elindult az alternatív Wikipédia amit kissé szégyenlősen Nemzeti Névtérnek hívunk.Texaner vita 2019. november 7., 13:59 (CET)

Egy kis pontosítás: 2020-2022 között 1,7 millió rubelt (kb. 8 milliárd forint) szánnának a projektre. Fontos részlet, hogy nem orosz, hanem "Nagy oroszországi enciklopédiá"-ról beszél - a "russzkij" (orosz) és "rosszijszkij" (oroszországi) megkülönböztetés nem véletlen. Mint minden birodalom, általában nem egységes - és aki oroszországi, még egyáltalán nem biztos, hogy orosz... Annak idején (60-80 éve) a "Nagy szovjet enciklopédia" a világ legnagyobb (nyomtatott) tudástára volt, és többségében megbízható adatokkal - már ha a földrajzi, természettudományos, régészeti, történelmi életrajz-vonatkozású oldalát nézzük. A szovjet idők, a politika, ideológia, statisztika, ill. a kiemelten kezelt Szovjetunió terén már más volt a helyzet... (A 70-es években még angolul is megjelent - Amerikában! Megvették és lefordították.) És ha már szóba került, hát utánanéztem - hol másutt, mint az orosz Wikipedián... Érdemes lenne összevetni az alábbi adatokat a mostani orosz, magyar, ill. össznépi Wikivel. Az első kiadás (1920-as évek) 50-80 ezer példányban jelent meg, a második (1950-es évek) 250-300 ezer, a harmadik (1970-es évek) 630 ezer példányban (egy 200-250 milliós országban). A harmadik kiadás (1978-ban befejezve) 95 279 szócikket tartalmaz, 29 120 db jó minőségű, többszínnyomásos illusztrációval (3701 portréval és 524 színes térképpel spékelve). A teljes szövegterjedelem 3800 szerzői ív (az ugyebár 40 ezer leütés). Az átlagos cikkterjedelem 1470 leütés. Ja, és a Lenin szócikkhez még egy hajlékony hanglemezt is csatoltak, az államalapító hangjával... Na ez az, amit a Wikipedia soha nem fog tudni űberelni!.. (Nem mintha kéne.) Üdv: Turokaci vita 2019. november 7., 18:02 (CET)

Magyarországon az OKR projektre aminek része a Magyar Nemzeti Névtér (a félreértések elkerülése végett megismétlem része Sajnos nem tudni mekkora része. A Magyar Nemzeti Névtér) a magyar kormány többet, pontosan 10 milliárd forintot költ. Texaner vita 2019. november 8., 17:53 (CET)

Nem világos nekem, hogy mire költenék azt az 1,7 millió rubelt: a Nagy oroszországi enciklopédia ugyanis már ma is elérhető az interneten a https://bigenc.ru/ címen.

Hadd végezzem el a Turokaci által kért összevetést a Nagy oroszországi enciklopédia (leánykori nevén Nagy szovjet enciklopédia) és a Wikipédia között. Első körben Sztanyiszlav Kozlovszkijt, a Wikimédia Oroszország vezetőjét plagizálnám, aki tegnapelőtt egy nyilatkozatban rámutatott, hogy az orosz Wikipédia a maga 1,58 millió cikkével mintegy hússzor akkora, mint a nyolcvanezer címszavas NOE. Kozlovszkij azzal is henceg, hogy a Wikipédia cikkei mélyebbek mint a NOE-ben található cikkek. Mondjuk valóban érdemes összehasonlítani a NOE találomra kiválasztott, egy bekezdéses ПИФАГО́РА ТЕОРЕ́МА szócikkét a ru:Теорема Пифагора cikkel, és akkor még nem is a kiemelt német vagy norvég változattal vetettem össze a nyomtatott enciklopédiát. A ruwiki jelenlegi kiemelt cikke a 2017-es venezuelai regionális választásokról szól; ennek valószínűleg nincs is párja a NOE-ben. Ezzel együtt nem kell lebecsülni a NOE-t: komoly tudástár ez, ha egy kicsit elfogult is néha.

Ami Lenin hangját illeti, a Wikipédia ugyan nem kínál hajlékony hanglemezt, de aki kíváncsi, 14 különböző hangfelvételt hallhat tőle itt.

--Malatinszky vita 2019. november 7., 19:54 (CET)

Végre egy terület, ahol nem Putyin jár az élen. Erdoğan már régen berekesztette a török wikit. Itt is az lesz, ez itt az elterelő manőver, meg egyben a politikailag szűrt tartalom gyártásának platformja. Szép új világ. – LApankuš 2019. november 8., 00:09 (CET)

Azért mi sem maradunk le a nagy példakép mögött: Magyarországon az OKR projektre aminek része a Magyar Nemzeti Névtér (a félreértések elkerülése végett megismétlem része Sajnos nem tudni mekkora része. A Magyar Nemzeti Névtér) a magyar kormány többet, pontosan 10 milliárd forintot költ. (Putyin átszámítva csak 7,8 milliárd forintot - 1,7 RU)Texaner vita 2019. november 8., 17:53 (CET)

Wikipédia - nem a látogatottság a lényeg

Egy kis érdekesség Jimmy Walestől: Wikipédia - nem a látogatottság a lényeg. – B.Zsolt vita 2019. november 11., 16:57 (CET)

Na, Jimbo végre megválaszolta a Nagy Kérdést, miért fogynak a szerkesztők: "bárki dolgozhat a platformon, ugyanakkor ehhez keveseknek van kedve, mert ez egy intellektuális munka." Ennyi. Amit a helyi sajtó eltűnéséről ír, azzal meg egyetértek. - Tündi vita 2019. november 12., 12:08 (CET)
„MÉG MINDIG bárki dolgozhat a platformon.” A Spiegel német szövegében „Wir sagen IMMER NOCH, dass jeder mitarbeiten kann”, azaz „MÉG MINDIG azt mondjuk, bárki dolgozhat…”. (nem tudom, eredetileg németül beszélt-e vagy angolból fordították németre). Nekem ez azt sugallja: „de ez nem lesz mindig így.” A WP egy olyan, rég elmúlt korszakban született, amikor a hamis hírek még kisebbségben voltak, mégis a közönség egyrésze már akkor is (azóta is) megbízhatatlan forrásnak tartotta/tartja a WP-t. Ma a fake news mainstreammé vált, úgy tűnik, erre van tömegigény. A WP ebben az örvényben elsüllyedhet. Akela vita 2019. november 12., 20:46 (CET)
A Spiegel riportere múlt időben vezette fel a kérdést („Az volt a Wikipédia jelszava, hogy a wikicikkeket bárki írhatja...” – kiemelés tőlem). Erre teljesen érthető válasz az, hogy „Még mindig azt mondjuk, hogy bárki együtt dolgozhat velünk”. --Malatinszky vita 2019. november 12., 21:00 (CET)

Wiki Loves Monuments 2019 győztesek

Wiki Loves Monuments 2019 győztesek 31 ország részvételével. Mi már évek óta nem! Texaner vita 2019. november 13., 20:48 (CET)

Ennek amúgy mi az oka? Nincs elég jelentkező, vagy nincs aki megszervezze, vagy esetleg valami egyéb? – Kertek999 vita 2019. november 17., 16:55 (CET)
E lista szerint csak 2011-ben és 2013-ban vettünk részt. Bizonyára van racionális oka. Akela vita 2019. november 17., 19:46 (CET)
Van is meg nincs is, a lényeg nem akarásnak általában nyögés a vége. Texaner vita 2019. november 17., 20:30 (CET)

2011-2013 között 1-2 szerkesztőtársunk csinálta a szervezést, ők (ismereteim szerint) más wp közösségi projekteken is aktívan dolgoztak, amiért (szerintem) köszönet illeti őket akkor is, ha más években nem tudják ezt megtenni. Mindenki (én is), maga dönti el, magára húzza-e a feladatot. Határidőket tartva, saját szerkesztői munkája hátrasorolásával. A magam rendszertelen, ki-kihagyásos életrendjével nem kockáztatok ilyent, de nem várom el mástól sem, hogy bevállalja. Viszont becsülöm azt, aki időnként hajlandó magára húzni és csinálni, valamilyen mértékben helyettünk is, helyettem is. Akela vita 2019. november 17., 22:56 (CET)

A fő ok az, hogy néha sikerül megszerezni a minisztériumtól a műemlékek listáját, de többnyire nem. --Tgrvita 2019. november 18., 03:30 (CET)

Ez mondjuk inkább kifogás mint ok, mert a műemlékek nincsenek titkosítva, a legtöbbön tábla hirdeti, hogy az. Hivatalos lista nélkül is minden további nélkül meg lehetne szervezni! Texaner vita 2019. november 18., 08:45 (CET)
Meg lehet szervezni?! Úgy érted, végig kellene járni Magyarország teljes területét, és egy kockás füzetbe listázni azokat az épületeket, amelyeken jelölve van, hogy műemlékvédelem alatt áll? Számításba véve, hogy némelyik már nem az, mert a védelmet a hivatali irodaasztalnál megszüntették, de a tábla még fent van, némelyik pedig időközben az lett, de tábla még nincs fenn? Tudod-e azt is, hogy 2015-ben átszervezték a műemlékvédelmi kategóriákat, azaz a korábban kihelyezett táblák cirka 95%-a nem a valóságot tünteti fel? Erre volna a műemlékkataszter, ami legjobb tudomásom szerint elérhetetlen, talán már nincs is. Pasztilla 2019. november 18., 09:14 (CET)

Texaner te melyik versenyt szervezted? Palotabarát vita 2019. november 18., 08:49 (CET)

Texaner te melyik versenyt szervezted? Palotabarát vita 2019. november 18., 08:49 (CET)
Egyiket sem. A szervezők mindig ugyan azok voltak:Main organizer: Samat, Contact person: Bence Damokos,Tech contact: Tgr.Texaner vita 2019. november 18., 09:07 (CET)

Ez elképesztő. Hogy fordul meg bárkinek is a fejében, hogy ez a lista ne legyen teljesen publikusan kitéve egy kormányzati weblapra? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 18., 08:49 (CET)

Ha jól tudom, a történet röviden annyi, hogy pártunk és kormányunk 2011-ben átnevezte az Országos Műemlékvédelmi Hivatalt Kulturális Örökségvédelmi Hivatalra, majd a következő évben inkább ezt is megszüntette, és a műemlékvédelmet a járási hivatalok hatáskörébe utalta, akiket ez ügyben (figyelem!) országos hatókörrel a budapesti kormányhivatal felügyel, az országos nyilvántartást, a műemlékkataszter pedig a kultuszminisztériumnak adta. Azóta is jól működik ez a jól átgondolt rendszer. Pasztilla 2019. november 18., 09:02 (CET)
Azért a magyar Wikin van egy ilyen: A magyar állam tulajdonában álló műemlékek listája Texaner vita 2019. november 18., 09:07 (CET)
„A magyar állam tulajdonában”. Ezen nincsenek rajta például a nem állami tulajdonban lévő országos értékek, pláne nem a helyi értékké átsorolt korábbi műemlékek sem. Bács-Kiskun megyében nem 40 műemlék van, hanem minimum a hússzorosa, de inkább több. Pasztilla 2019. november 18., 09:17 (CET)
Mindenesetre tavaly óta tényleg a Lechner Tudásközpontnál van a műemlékkataszter (ezt nem tudtam), de a neten nem találok hozzá linket. Pasztilla 2019. november 18., 09:47 (CET)

Üzemszünet november 26-án

Reggel héttől előreláthatóan fél óránál rövidebb ideig nem lehet szerkeszteni, bejelentkezni, jelszót cserélni. (Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Tech News: 2019-47) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. november 18., 23:41 (CET)

Úgy látom, már készülnek rá. Nálam olyan lassú a Wiki, mint az anyatetű. – Pagony foxhole 2019. november 23., 11:26 (CET)

Wikimedia Space

Sziasztok!

A Wikimédia Alapítványnak van egy új, kísérleti projektje, melynek célja a wikipédisták közti kommunikáció és információcsere megkönnyítése, valamint egy olyan hely létrehozása, ahol nem feltétlenül a Wikipédiáról kell beszélni (ahogy a Wikipédia felületein általában elvárjuk), hanem szabadabb keretek között lehet beszélgetni. Akit a részletek érdekelnek, olvassa át ezt az oldalt, aki pedig csak szeretné kipróbálni, az itt tudja megtenni (bátran, magyarul!):

Samat üzenetrögzítő 2019. november 30., 10:42 (CET)

Vitalapok fejlesztése

Sziasztok! A vitalapokkal kapcsolatban sok éve ígéri az Alapítvány, hogy lesz egy modernebb és (kezdők számára) könnyebben használható megoldás, azonban ez több kudarcba fulladt kísérlet után sem sikerült. Ezért most úgy döntöttek, hogy nem egy teljesen új termék kifejlesztésére törekednek (ahogyan eddig), hanem a mostani vitalapokat teszik fokozatosan kényelmesebben és könnyebben használhatóvá, fejlesztenek ki hozzá új funkciókat.

Abban a szerencsében részesültünk, hogy nálunk lesznek először elérhetőek ezek az új funkciók, így valójában a mi kéréseink, igényeink és visszajelzéseink alapján fejlesztik tovább azokat. Az új funkciók valamikor jövő év elejétől lesznek elérhetők azok számára, akik bekapcsolják ezeket a beállításaik béta funkciói között. (Azok, akik nem kapcsolják be, semmilyen változást nem fognak tapasztalni, és akik később kapcsolják ki, azok is a mostani felületet látják majd, így a kipróbálása nem jelent semmilyen kockázatot.)

Aki már a béta funkció megjelenése előtt szeretné kipróbálni, mire lehet számítani, az látogassa meg a béta-wikit, ahol egy korai kísérleti változat már elérhető (egyelőre csak a válasz gombbal). Samat üzenetrögzítő 2019. december 15., 10:42 (CET)

Nekem a korábbi szálak megoldás is tetszett, kár hogy azt nem fejlesztik tovább... Az szinte már kész is volt. – B.Zsolt vita 2019. december 15., 13:33 (CET)

Ezt a lapot utoljára Samat Wikipedia-felhasználó szerkesztette 13:23, 2019. december 15. időpontban.

Az idő nem jó helyen van, és "december 15." nem "időpont". Helyesebb lenne így írni:

Ezt a lapot utoljára Samat Wikipédia-felhasználó szerkesztette 2019. december 15.-én 13:23-kor.

Vagy, hogy ne kelljen bajlódni a ragozással:

Ezt a lapot utoljára Samat Wikipédia-felhasználó szerkesztette ekkor: 2019. december 15. 13:23.

misibacsi*üzenet 2019. december 16., 06:26 (CET)

Köszönöm az észrevételeket! Valójában az eszköz még nincs lefordítva és helyi nyelvre adoptálva (vagy hogy kellene a lokalizációt szépen mondani), elsőre már az is jó lenne, ha működne :) De természetesen ezeket is javítani kell. Samat üzenetrögzítő 2019. december 16., 13:49 (CET)

Csak a cikkek vitalapja vagy a userek vitalapja is új lesz a béta tesztelés keretében? Majd év elején kaphatnánk még egy értesítést, hogy élesben elérhető a béta funkció, mert én szívesen kipróbálnám, de addigra elfelejtkezek róla. - Tündi vita 2019. december 16., 14:48 (CET)

Kipróbáltam a béta-béta funkciót. Meglep, hogy az IP-címem lett az aláírásom. Azt hittem, globális a felhasználónevünk, és mindenhova bejelentkezünk egyszerre. Vagy ez egy külön felület? - Tündi vita 2019. december 16., 14:52 (CET)

@Hujber Tünde: A felső sorban volt "bejelentkezés" link, de ezt a funkciót sem próbáltam ki. misibacsi*üzenet 2019. december 16., 17:07 (CET)

Igen, utólag már láttam, hogy ott van, de először oda se néztem, annyira evidensnek tűnt, hogy a globális usernévvel be vagyok jelentkezve. Caak amikor elmentettem a mondókám, akkor furcsálltam, hogy IP-cím jelenik meg. De végül is mindegy, mert az csak egy tesztoldal. - Tündi vita 2019. december 18., 10:37 (CET)
Szia @Hujber Tünde! A bétawiki linkjét igazából csak a nagyon kíváncsiak kedvéért linkeltem be, hogy lehessen érteni, miről van szó. Örülök, hogy kíváncsi voltál :-) Viszont a bétawiki csak a tesztelésre szolgál, jellemzően a fejlesztők használják, és azért nincsen bekapcsolva az egységes bejelentkezésbe (többek között), mert ezeknél az új funkcióknál sokszor még nem fejezték be azok biztonsági tesztelését, és elméletben előfordulhat, hogy feltörik (azért is figyelmeztetnek, hogy ne az itteni jelszavadat használd). Természetesen szólok majd, ha megjelenik a lehetőség a magyar Wikipédián. Samat üzenetrögzítő 2019. december 20., 08:34 (CET)

@Misibacsi: A lábléc frissítve dátum, idő formátumra (tehát a konkrét esetben „2019. december 19., 14:56 időpontban” – ha ez se tetszik, nyugodtan írd át), természetesen kell egy kis idő, amíg azon az oldalon is frissül. Az ékezet hiányát viszont az okozza, hogy a {{SITENAME}} változót használja, ami a béta wikin „Wikipedia”, de a magyar Wikipédián természetesen „Wikipédia”.
@Hujber Tünde: A béta wikik (https://en.wikipedia.beta.wmflabs.org/, https://de.wikipedia.beta.wmflabs.org/ stb.) saját, a rendes Wikipédiáétól független fiókokat használnak; a bejelentkezési űrlapon fel is hívják rá a figyelmet, hogy még csak ugyanazt a jelszót se használd. – Tacsipacsi vita 2019. december 19., 23:23 (CET)

Köszönöm a fordításokat! Samat üzenetrögzítő 2019. december 20., 08:35 (CET)

OK, kösz. Ha majd így jelenik meg, az számomra elfogadható. Kösz a linket a lefordítható oldalra (akartam kérdezni, csak elfelejtettem). misibacsi*üzenet 2019. december 20., 08:22 (CET)

Mondjuk szerintem ez pont olyan szöveg, ami valószínűleg soha nem fog megjelenni a „valódi” Wikipédián, legalábbis igen gyanús, hogy a Translatewikin több mint tizenegy éve létezik, és mégse látom itt. Gondolom, adatvédelmi és/vagy teljesítményokokból van nálunk egyszerűsített változat. (Az viszont biztos, hogy semmi köze az új válaszgombhoz, fordítási szempontból sem. Az újdonság itt fordítható.) – Tacsipacsi vita 2019. december 21., 19:53 (CET)

Samat, Tacsipacsi, köszi a béta-wiki használatának magyarázatát! - Tündi vita 2019. december 22., 18:08 (CET)