Gyöngyösi toronyház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyöngyösi toronyház
„húszemeletes”
TelepülésGyöngyös,
magyar Magyarország
Cím3200 Gyöngyös, Róbert Károly utca 23.
Építési adatok
Megnyitás1971
TervezőDénesi Iván
Hasznosítása
Felhasználási területlakóház
Egyéb jellemzők
Emeletek száma20
Elhelyezkedése
Gyöngyösi toronyház (Gyöngyös (település))
Gyöngyösi toronyház
Gyöngyösi toronyház
Pozíció Gyöngyös (település) térképén
é. sz. 47° 46′ 23″, k. h. 19° 55′ 19″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 23″, k. h. 19° 55′ 19″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyöngyösi toronyház témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A gyöngyösi toronyház Heves vármegye legmagasabb épülete, egyben Magyarország negyedik legmagasabb lakóháza. Méretéből adódóan Gyöngyös látképének meghatározó eleme.

Története[szerkesztés]

Az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején Heim Ernő javaslatára kezdtek el főleg Budapesten toronyházakat építeni a városképileg hangsúlyos helyekre, „megjelölve” ezeket a pontokat. Ezen koncepció mentén született meg a gyöngyösi toronyház mellett még számos más későbbi épület is, mint például a Semmelweis Egyetem Elméleti Tömbje a budapesti Nagyvárad téren, vagy épp a debreceni toronyház.

A gyöngyösi toronyház volt ennek az elképzelésnek az egyik első gyakorlati megvalósulása. Tervezője Dénesi Iván volt. Az 1968-ban átadott miskolci „húszemeletes” építése során szerzett tapasztalatokat felhasználva 1971-re, csúszózsalus technológiával elkészült épület a város egyik legforgalmasabb útja, a 3-as főút gyöngyösi szakasza (Pesti út) mentén, a 80-as lakótelepen (az egykori Gyöngyöspüspöki község területén) áll . Azon belül is úgy helyezték el az út egyik kanyarulatának külső ívén, hogy a Pesti úton Hatvan (avagy Budapest) felől a városközpont felé haladva végig szinte „toronyiránt” tart a közlekedés. A húsz emeletes (19+1) ház 70 méter magas. Más magasház, vagy egyéb zavaró elem híján az épületből minden irányba páratlan kilátás nyílik a városra, illetve a környékre.

Az itt szerzett tapasztalatokat is felhasználva, ennek az épületnek szinte teljes egészében másolata lett az 1975-ben átadott, de pár emelettel magasabb szolnoki toronyház.

Az épületben máig is aktív lakóközösség működik. Átadásának 45. évfordulójára az általuk rendezett eseményről még a városi televízió is tudósított 2016-ban.[1]

Források[szerkesztés]

  1. Negyvenöt éves a toronyház, Gyöngyös TV, 2016. június 20. (utolsó hozzáférés: 2022. június 7.)