F. Takács István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

F. Takács István (Kiskunfélegyháza, 1984. február 29. –) pszichológus, tréner, coach, egyetemi oktató. Születési neve Takács István Károly, nevét 2018-ban anyakönyveztette F. Takács Istvánra, melyben az F. tag a Farkas vezetéknévre utal, amely édesanyja leánykori neve.

Tanulmányok[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait Kiskunfélegyházán a Móra Ferenc Gimnáziumban végezte, majd Szegedre került, 2006-ban a Szegedi Tudományegyetemen biológiatanári MsC diplomát szerzett. Később Budapesten akkreditált coaching tanfolyamot végzett. 2019-ben a Károli Gáspár Református Egyetemen viselkedéselemző BA-, a Szegedi Tudományegyetemen pedig pszichológia MA-diplomát szerzett. 2021-ben elkezdte kutatódoktori tanulmányait pszichológia, pedagógia és neveléstudomány tárgykörében az SZTE BTK Neveléstudományi Doktori Iskolájában. A fiatalok impulzivitását, illetve annak neveléstudományi és pszichológiai dimenzióit vizsgálja.

Életpálya, munkásság[szerkesztés]

Nagyszülei pedagógusként, édesanyja tanítóként dolgozott, ezért már kisgyermekkorában minden vágya az volt, hogy pedagógus legyen. 10 éven át biológiát tanított biológiát, majd 2015-ben a segítő szakma felé fordult. Pszichológusi munkáját azonban – saját bevallása szerint – ma is erősen meghatározza a pedagógiában[1], biológiában és az élettan tudományában szerzett jártassága. Két egyetemen is oktat: a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán pszichológushallgatókat, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán pedig pedagógushallgatókat. Szakértő vendégként rendszeresen hívják televízió- és rádióműsorokba. 2018-ban megalapította a [F2F] Pszichológia Stúdiót[2], majd 2023-ban a Mindset Pszichológia[3] felkérte, hogy bővítse tanácsadói csapatát. Trénerként és generációs szakértőként is dolgozik, tanácsadóként rendszeresen tart fejlesztő előadásokat és workshopokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tóth, Edit, István Károly (2009. január 1.). „A kötődéskutatás pedagógiai vonatkozásai : az anya-gyermek kötődés és zavarai” (magyar nyelven). Iskolakultúra 19 (10), 58–75. o. ISSN 1588-0818.  
  2. https://www.f2f.hu/
  3. https://mindsetpszichologia.hu/

Források[szerkesztés]