Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Közösségi támogatási keret

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók
Egyesületi blogMagyar Wikipédia a Facebookon!Wikimédia Magyarország a Facebookon!Kövess minket Twitteren! A Wikimédia Magyarország Egyesület szeretné segíteni a szerkesztői csoportosulások fejlődését, és ennek érdekében a spontán helyi közösségek, műhelytalálkozók és a helyi szerveződések ösztönzésére közösségi támogatási keretet hozott létre, melyre az itt leírtak szerint lehet pályázni.

Támogatható kiadások és rendelkezésre bocsátható eszközök

A pályázat célja a közösségi találkozók és egyéb kezdeményezések támogatása. Ennek érdekében lehet pályázni a résztvevők utazási támogatására, terembérletre és a fogyasztás valamilyen mértékű (pl. „wikitorta”) támogatására, egyesületi ajándéktárgyakra és műszaki eszközökre. A támogatás formája lehet pénzbeli, illetve tárgybeli (pl. az egyesület által használt tárgyaló, műszaki eszközök (projektor, vetítővászon, rollup) rendelkezésre bocsátása).

A pályázat időtartama, keretösszege

A pályázatra folyamatosan lehet jelentkezni. A pályázatokra előirányzott keretösszeg 2012-re 250 000 Ft.

A keretösszeg kimerülését követően az Egyesület elnöksége áttekinti az eddigi pályázatokat, értékeli hasznosságukat, és dönt a pályázat további sorsáról. A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy indokolt esetben a pályázati kiírást a pályázati időtartamon belül is módosítsa, illetve ideiglenesen vagy véglegesen felfüggessze.

A részvétel feltételei

  • A pályázatra szerkesztők csoportja (ad hoc csoportok, műhelyek, stb.) jelentkezhetnek, illetve ezen csoportok koordinátorai, illetve közösségi projektek szervezői jelentkezhetnek
  • A költségek megfelelő, számlával történő igazolása. (A pályázattal összefüggő számlákat, a Wikimédia Magyarország Egyesület (1111 Budapest, Egry József utca 1. „E” épület 7. emelet 705.) nevére kell kérni.)
  • Az elszámolásra kiadott előlegekért az összeget átvevő személynek felelősséget kell vállalnia; az átadott technikai eszközökben okozott szándékos kárért az átvevő felelősséget vállal.
  • Szabad licenc alatti, lehetőleg fényképes beszámoló a támogatott eseményről, annak eredményeiről.

Pályázás menete

A pályázatot az ötlet megvalósítása előtt kell benyújtani. Ha még nincs teljesen kiforrott terved, akkor is keress meg minket, hogy segítsünk kidolgozni, hogyan lehetne megvalósítani az ötleted.


  1. A pályázat benyújtása. A pályázatnak tartalmaznia kell,
    • a pályázók, szervezők valamely Wikimédia-projektben használt azonosítóját, elérhetőségét,
    • a támogatandó projekt, verseny, találkozó, workshop, stb. leírását;
    • a támogatás szükséges összegét;
    • az eseményhez igényelt fizikai eszközöket és egyéb nem pénzbeli támogatás mértékét.
  2. Az elnökség megbeszéli a pályázatot a pályázóval, és megállapodnak a támogatás pontos paramétereiről (kivételes esetben, megállapodás hiányában az elnökség elutasítja a pályázatot)
  3. Az Egyesület megelőlegezi a pályázó csoportnak a jóváhagyott költségeket, átadja az odaígért fizikai eszközöket és biztosítja a szükséges adminisztratív hátteret.
  4. A pályázó megvalósítja az ötletét.
  5. A pályázó igazolja költségeit és (szabad licenc alatt) beszámol, bemutatja a támogatott eseményen történteket, a támogatott projekt hatását, utóéletét. A beszámolót az egyesület közzéteszi a Wikipédián és esetleg a blogjában, és egyéb anyagaiban.

Megjegyzés: A kifizetéseket az egyesület banki átutalással teljesíti; a pályázó személyes és pénzügyi adatait bizalmasan kezeljük. A sikeres pályázatokat (a pályázók felhasználói nevével vagy a pályázó csoport megjelölésével) és az azokhoz kapcsolódó beszámolókat ezen oldalon és az egyesület egyéb megjelenési felületein is bemutathatjuk.

Elbírálás

A benyújtott pályázatokat a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöksége bírálja el.

Jelentkezés a pályázatra

A pályázatra az elnokseg@wikimedia.hu e-mail címen lehet jelentkezni. Ugyanezen az e-mail címen lehet előzetesen érdeklődni egy-egy későbbi pályázat, vagy a fentiektől eltérő projekt támogatása kapcsán.

Elfogadott pályázatok

  • 2012. március 10-i wikitalálkozó: az egyesület biztosítja a találkozóra a tortát
  • Fotótúrák: az egyesület támogatta a budapesti fotótúrák megszervezését és egyéb kapcsoló fényképezést és szócikkírást a szervező közlekedési bérletének biztosításával

Lásd még

A jelen pályázat főként a különböző közösségi és tematikus találkozók támogatására szolgál, de a Wikimédia Magyarország szívesen segít a lent leírtaktól eltérő projektek megvalósításában is. Ötleteiddel keresd meg az elnökséget az elnokseg@wikimedia.hu címen.

Külső hivatkozások