Szerkesztővita:Eino81/Véleményeim és tapasztalataim a többi Wikipédiáról

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt El Mexicano 15 évvel ezelőtt a(z) Néhány tapasztalat témában

akkor a luxemburgiak törlik is, aminek pl. nincs köze luxemburghoz és nem főváros? :O ~ Alensha  Halál a bölényekre! 2008. augusztus 1., 14:58 (CEST)Válasz

Néhány tapasztalat[szerkesztés]

Akkor én is megosztok pár tapasztalatot azokról, amelyekben én szerkesztek:

  • Spanyol: meglehetősen szögletesek és szigorúak. Szinte az összes szerkesztő, aki effektíve szerkeszt, egyben admin és bürokrata is. Vannak köztük kedvesek és közvetlenek (főleg a nem adminok), de a többség eléggé közömbös. Rendkívül szigorúan veszik és betartatják az összes alapelvet, olyan szinten, hogy még a vitalapokon sem engednek meg semmilyen "jópofázást" vagy nem közvetlenül a témához kapcsolódó üzenetet. (nekem pl. még azt is törölték, amikor az "egyéb" kocsmafalukon gratuláltam nekik az EB-győzelemhez). A külső hivatkozásoknál szinte semmilyen linket nem fogadnak el, kizárólag a cikk témájától semlegesség szempontjából teljesen független, hivatalos és megbízható forrásokat. Sok mindent, ami a magyar és más wikikbe belefér, töröltetik (pl. nem közkedveltek a zenei albumokról szóló cikkek sem). Ha röviden össze akarnám foglalni a hozzáállásukat akkor az a középkori inkvizíció szintje lenne.
  • Angol: Általában korrektek, szűkszavúak, de segítőkészek. Amit nem szeretek, hogy hajlamosak indoklás nélkül visszavonogatni szerkesztéseket, mert nekik az a szöveg nem tetszik úgy. A spanyol wikinél sokkal szabadabban lehet szerkeszteni, nem kötnek bele mindenbe.
  • Latin: Viszonylag kevés az aktív szerkesztő, eléggé lassan mennek a dolgok. A legtöbben csak új kategóriák és segédlapok létrehozásával vannak elfoglalva, nagyon kevesen ellenőrzik és bővítik a cikkeket. Amit érdekesnek tartok, bevezettek egy olyan értékelési rendszert, hogy a szócikkeknek mennyire helyes a latinsága. Ebből sok vita is van, mert ahány szerkesztő, annyiféle latinul ír.
  • Olasz: Rendesek, nagyon segítőkészek, nem kötözködnek. Szerintem ezen kívül minőségileg is az egyik legjobb wiki.
  • Kisebb wikik: mivel ezekben viszonylag kevés a szerkesztő, nem igazán tudok róluk mit mondani, eddig rossz tapasztalatom nem volt, általában segítenek. Egyedül a szárdban van úgy, hogy az egyetlen szerkesztő, aki anyanyelvi szinten beszéli, nem túl közvetlen és segítőkész.
  • Ezen kívül még regisztrálva vagyok a cseh és a románban is, hát azok a magyar wikihez hasonlóak: senki nem foglalkozik semmivel, csak a saját "szemétdombjával". :) – Mex plática 2008. november 20., 09:55 (CET)Válasz