Portál:Könnyűzene

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Könnyűzenei portál

Üdvözöllek a magyar Wikipédia könnyűzenei portálján!

A könnyűzene legáltalánosabb értelemben a zenének az a területe, amely nem sorolható a komolyzene körébe. Több stílust is magába foglal, a legismertebb ezek közül a rock, pop és a dzsessz. A könnyűzene kötöttségektől mentes, míg a klasszikus zenénél több szabályt is figyelembe kell venni. A könnyűzene a mai napig folyamatosan fejlődik, új stílusok, új előadók és új irányzatok alakulnak ki. Napjainkban a zenepiacot a könnyűzene uralja, mert nagyobb iránta az érdeklődés, mint a komolyzene iránt.

Hogyan segíthetsz?


Vegyél részt a szócikkek és a Wikipédia tartalmi fejlesztésében! Ha a portállal kapcsolatban bármilyen kifogásod, véleményed, vagy ötleted van, írd le a portál vitalapján! Ha a szócikkek szerkesztésében kívánsz részt venni, látogasd meg az alábbi műhelyeket és iratkozz fel a neked tetsző feladatokra:

A legismertebb magyar előadók


Legjobb minőségű, könnyűzenével kapcsolatos szócikkek

Előadók: AerosmithBeatriceBig BangBlind MyselfBonnie TylerCéline DionDream TheaterG-DragonJames HornerJay ChouJefferson AirplaneJimi HendrixJohn BonhamJoy DivisionKatie MeluaKim DzsedzsungLed ZeppelinMetallicaNine Inch NailsPearl JamQueenRise AgainstRob ThomasRonnie James DioScandalScooterSex PistolsTarkanThalíaTVXQKim Dzsunszu

Albumok: 808s & HeartbreakA Night at the OperaEl sexto sentidoInnuendoJazzLunadaMetamorfozNumber 1’sQueen IIRocks and HoneyThe Piper at the Gates of DawnThe Emancipation of MimiThe FameThe Fame MonsterThe Game

Dalok: AlejandroWe Belong Together

Egyéb: Edison Chen-fényképbotrányElektromos gitárFenderFender StratocasterHeavy metalKlasszikus gitárKépzelt riport egy amerikai popfesztiválról (musical)K-pop

Főbb stílusok



Véletlen cikk: előadó

A Beach Boys egy amerikai rockegyüttes, a könnyűzen etörténelem egyik legnagyobb hatású együttese. Fennállásuk során harminchat kislemezük és számos albumuk jutott be az amerikai top 40-be. A csapat eleinte a szörf, a lányok és az autók zenei szószólójaként tett szert népszerűségre, ám a fő dalszerző Brian Wilson mind növekvő ambícióinak hatására idővel jóval innovatívabbá vált zenéjük. Az első felállást az énekes-basszusgitáros-dalszerző Brian Wilson, testvérei, Carl és Dennis, unokatestvérük, Mike Love és barátjuk, Alan Jardine alkották. Az ötösfogatot (David Marks-szal és Bruce Johnston-nal kiegészülve) 1988-ban iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Véletlen cikk: egyebek

1969. szeptember 26-án (az USA-ban október 1-jén) jelent meg a Beatles tizenkettedik albuma, az Abbey Road. Bár előbb jelent meg, mint a Let It Be, mégis ez volt az, amit utoljára vettek fel és ezért sokan a zenekar hattyúdalának tartják. Az album producere George Martin volt. A rajongók szerint ez a Beatles egyik legjobb albuma. A Rolling Stone minden idők 500 legjobb albuma listáján a 14. helyre sorolták.

Véletlen cikk: stílus

A dzsessz (angolul: jazz) egy zenei stílus, amelyre jellemző a blue note-ok (az európai hangnemek hangközeinek módosításából, a leggyakrabban a terc, ritkábban a szeptim és a kvint nem egészen félhangnyi szűkítéséből született hangok), szinkópák, szving (szving) és párhuzamos ritmusok alkalmazása. Az előadók sokszor válaszolgatnak egymás játékára (kérdés felelet) vagy improvizálnak az előadások alatt. Ez az első olyan művészeti stílus, amely az Amerikai Egyesült Államokban alakult ki.

Kisorsolt kép

Björn Ulvaeus az Abba együttes tagja.

Tennivalók


Íme néhány tennivaló :

Kategóriák

Zene ·

Évek a zenében · Könnyűzene ·Zenei stílusok · Hangszerek · Hanghordozók · Zenei albumok · Zenei díjak ·

Zeneszerzők · Magyar zeneszerzők · Zeneművek · Zenészek · Magyar zenészek · Zenei producerek

Külső hivatkozások

Wikipédia portáljai témák szerint