Luke Sutherland

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luke Sutherland
Született1971 (53 éves)[1]
Anglia
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
Iskolái
Zenei pályafutása
Műfajokposztrock
EgyüttesMogwai
Hangszer
Írói pályafutása
Jellemző műfajokregény
KiadóiAnchor
Bloomsbury

SablonWikidataSegítség

Luke Sutherland (Anglia, 1971 –) skót író és zenész.[2] Két zenekar teljes idős, és a Mogwai besegítő tagja; ezen kívül három könyvet írt.

Élete[szerkesztés]

Sutherland tagja volt az 1993–1998 között aktív Long Fin Killie posztrock bandának, ezután megalapította a Bows együttest. 2000 óta a Mogwaijal együtt turnézik; koncertjeiken hegedül és gitározik.[3] Ezen felül a Mexican Grand Prix dal énekese.[4] A Music A.M. zenekarral Stefan Schneider és Volker Bertelmann közreműködésével három albumot adtak ki: A Heart & Two Stars (2004), My City Glittered Like a Breaking Wave (2005) és Unwound From The Wood (2006); Luke ezeken énekelt.

Első könyvét, a Jelly Rollt 1998-ban első regény kategóriában Whitbread-díjra jelölték. Venus As A Boy könyve Orkney-ban eltöltött gyerekkoráról mesél, ahol ő volt az egyetlen skót-amerikai.[5]

Könyvei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Luke Sutherland című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. NUKAT
  2. Luke Sutherland: A boy from the islands... (angol nyelven). The Guardian, 2004. március 14. (Hozzáférés: 2017. május 5.)
  3. Luke Sutherland (angol nyelven). The British Blacklist. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. május 5.)
  4. Mexican Grand Prix (angol nyelven). Discogs. (Hozzáférés: 2017. május 5.)
  5. Luca Prono: Luke Sutherland. (angolul) London: British Council. 2005.  

További információk[szerkesztés]