Zsombékosok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bugás sásos (Caricetum paniculatae)

A zsombékosok (Caricenion rostratae Bal.-Tul. 1963, Oberd. et al. 1967) a magassásos növénytársulások (Magnocaricetalia) egyik társulástani alcsoportja.

Elterjedésük[szerkesztés]

Az alcsoport legtöbb társulása a boreális övre és annak szomszédságára jellemző, de a bugás sásos (Caricetum paniculatae) szubatlantikus, a zsombéksásos (Caricetum elatae) pedig szubatlanti–szubmediterrán jellegű. Magyarországon a Nagyalföld egyes vidékein (Nyírség, Észak-Alföld, Dráva-völgy) elég gyakoriak, máshol szórványosak. A Dunántúli-dombságon elég gyakoriak, a hegyvidékeken ritkák.:

Megjelenésük, fajösszetételük[szerkesztés]

Amint ezt az alcsoport neve is mutatja, megjelenésük alapjában zsombékoló; több társulásuk szabályos zsombék-semlyék struktúrát alakít ki.

Szinte minden állományukban jelen van a zsombéksás (Carex elata) és elég gyakran a mocsári kocsord (Peucedanum palustre). Ritkább, de jellemző, a zsombékosok és a magassásrétek (Caricenion gracilis) megkülönböztetésére alkalmas fajok:

Életmódjuk, termőhelyük[szerkesztés]

Főleg lápok vízzel tartósabban vagy egész évben borított részein fordulnak elő. Legtöbbször disztróf–mezotróf vagy mezotróf állóvizek feltöltődésében vesznek részt, de forrásos, szivárgó vizű élőhelyeken (rostos tövű sásos Caricetum appropinquatae), sőt patakmedrekben (bugás sásosCaricetum paniculatae) is megtalálhatók. Alattuk általában kimutatható a tőzeg vagy egyéb biogén anyag felhalmozódása. A vízszint többnyire kevésbé ingadozik, mint a magassásréteken (Caricenion gracilis), ezért a gyökérzóna a szárazabb periódusokban is nedves marad.

Rendszertani felosztásuk[szerkesztés]

Zsombéksásos (Caricetum elatae Koch 1926) — Lengyelország, Wysokie Bagno természetvédelmi terület

Az alcsoport magyarországi társulásai Borhidi Attila szerint:

Források[szerkesztés]