Zarjagyjei kormányzati épület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zarjagyjei kormányzati épület
Az épület terve 1950-es szovjet postabélyegen
Az épület terve 1950-es szovjet postabélyegen
TelepülésZarjagyje kerület, Moszkva
CímZarjagyje kerület, Moszkva, Oroszország
Építési adatok
Építési stílussztálinista
Építész(ek)Dmitrij Nyikolajevics Csecsulin
Hasznosítása
Felhasználási területkormányzati épület
Alapadatok
Magassága275 m
Egyéb jellemzők
Emeletek száma32
Elhelyezkedése
Zarjagyjei kormányzati épület (Moszkva)
Zarjagyjei kormányzati épület
Zarjagyjei kormányzati épület
Pozíció Moszkva térképén
é. sz. 55° 45′ 05″, k. h. 37° 37′ 44″Koordináták: é. sz. 55° 45′ 05″, k. h. 37° 37′ 44″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Zarjagyjei kormányzati épület témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Zarjagyjei épület vagy Zarjagyjei kormányzati épület, gyakran említve Nyolcadik nővér néven is (oroszul: Административное здание в Зарядье) egy el nem készült felhőkarcoló terve volt az 1940-es években, Moszkvában, a Zarjagyje kerületben. Az épület nyolcadikként csatlakozott volna a Hét nővér néven ismert sztálinista felhőkarcolókhoz, és a második legnagyobb lett volna a Moszkvai Állami Egyetem főépülete után. Építésze Dmitrij Csecsulin lett volna, aki egy másik nővért, a Kotyelnyicseszkaja rakparti lakóházat is tervezte.

Története[szerkesztés]

1934-ben a szovjet Nehézipari Népbiztosság pályázatot írt ki egy új felhőkarcoló felépítéséra a Vörös téren, a GUM áruház helyén. Ez a projekt végül nem valósult meg, az áruház ma is áll.

1947-ben a közeli, középkori Zarjagyje kerületet földig rombolták, ezzel készítve elő a helyet a 32 emeletes, 275 méter magas felhőkarcolónak (ezek a számok szerepeltek az 1951-es végleges tervekben), amely akkoriban a világ legmagasabb építményei közé tartozott volna. Habár egyesek ezt a projektet is a Nehézipari Minisztériumhoz kötötték, valójában az épületet egy adminisztratív egységnek szánták, bármiféle minisztériumhoz kötöttség nélkül, amelyet az építési dokumentumok is alátámasztanak. Elterjedt volt az a szóbeszéd is, miszerint Lavrentyij Berijának is köze volt ehhez a projekthez.[1]

Csecsulin felhőkarcolója a második legmagasabb lett volna az Állami Egyetem főépülete után, ám a projektet Sztálin halálakor, még az alapkőletételnél berekesztették (úgy vélték, egy ekkora épület háttérbe szorítaná a közeli Kreml tekintélyét), az alapokat később az 1967-ben, szintén Csecsulin tervei alapján épült Rosszija Hotelhez (amelyet 2006-ban elbontottak) használták fel, az eredeti terveket pedig 1955-ben átdolgozták, és azok alapján építették meg a varsói Kultúra és Tudomány Palotáját, amelyet a kötődés és az építészeti hasonlóságok miatt szintén szokás a "Nyolcadik nővér" néven emlegetni.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Eighth Sister című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seven Sisters (Moscow) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Moscow Skyscrapers (orosz nyelven). retrofonoteka.ru. (Hozzáférés: 2018. július 4.)

További információk[szerkesztés]