Wikipédia:Wikidata-segítségkérés/Archív32

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikidata weekly summary #407

Ösztöndíj, díj adományozója

Ösztöndíj

Sziasztok, egy új property-elemmel kapcsolatban kérem a véleményeteket/segítségeteket: ez az ösztöndíj. Sok tudományos és művészeti ösztöndíj létezik illetve létezett, melyeket jelenleg jobb híján a díjhoz (elnyert díj (P166)) írunk. Az ösztöndíj azonban más: a díjat általában nem a díjazott kéri magának, hanem valaki más terjeszti fel, az ösztöndíjra ellenben az jelentkezik, aki szeretné elnyerni. A díjat jellemzően az egész életműre, vagy valamilyen szakmai sikerre adják, míg az ösztöndíj feladata az, hogy elősegítse elnyerőjét abban, hogy megvalósítson valamilyen tudományos-művészeti célt, elérjen valamilyen eredményt (mely után akár díjat/kitüntetést is kaphat). Szóval a díj és az ösztöndíj más feladatot tölt be, más a célja is. (Apróság, de pl. a díjakat jellemzően feltüntetjük az infoboxban, az ösztöndíjat nem lenne muszáj, hisz az inkább folyószövegbe kívánkozó életrajzi elem: mettől meddig kapta és mit ért el a segítségével). Közismert ösztöndíjak vannak, nálunk talán a most futó Lendület program ismert, de a Baumgarten-díj évdíja is inkább idetartozik, mint a díjak közé, a nemzetközi ERASMUS ösztöndíjról nem is beszélve. Én ugyan csak magyar ösztöndíjakkal foglalkozom (lista itt: Magyar ösztöndíjak listája), de gyanítom, hogy külföldön is hasonló rendszert alkotnak az ösztöndíjak, érdemes lenne a személyek Wikidata-elemeinél külön gyűjteni azokat. Mi a véleményetek? Illetve ha támogatható, segítene valaki, hogy egy property javaslat legyen belőle? Palotabarát vita 2019. február 12., 13:00 (CET)

Díj adományozója és a díj kapcsolata

A másik javaslatom az, hogy hozzunk létre egy tulajdonságot annak jelölésére, hogy egy szervezet ad át bizonyos díjat. Magánál a díjnál jelöljük, hogy odaítélő (P1027) (díjat adta), de a díjat átadó szervezetnél nem jelöljük, hogy ő maga milyen díjat ad át. Hogy mást ne mondjak, a Nobel Alapítvány (Q1781959) (Nobel Alapítvány) eleméből nem derül ki, hogy ők adják a Nobel-díjat. Persze, nyilván nem a Nobel-díjat kell túlmagyarázni, de van milliom díjunk, kis részüknél jelöljük azt is, hogy ki/mi adja, de fordítva már nincs olyan tulajdonság-elem, amivel jelölni tudnánk az összefüggést. Arra gondoltam, ezt a jelölést ugyanúgy oda-vissza kötelezővé kellene tenni, mint például a férj-feleség esetén jelölni kell mindkettejük elemében a házassági kapcsolatot, itt a odaítélő (P1027) mellett a díjadónál kötelezően jelölni kellene, hogy ezt és ezt a díjat az adott szervezet (személy) adja át. Figyelem! Nem alapítóról van szó, hanem a díj átadásáról döntő és azt átadó szervezetről.

És még egy, amit felvetek gondolkodás szintjén: az összes település elemében jelöljük azt a kategóriát, ami az oda tartozó szócikkeket gyűjti. De nem jelöljük a ott született, ott élő, oda kötődő személyek kategóriáját, pedig ilyen kategóriából is rengeteg van, pl.: Kategória:Budapesten született személyek (Q8047580), Kategória:New York-iak (Q9226101), Kategória:Madridiak (Q6464694) stb. Úgyszintén nincs jelölése a díszpolgári címeknek: itt talán nem is magának a címnek a jelöléséhez kötném, hiszen azt nem a település adja, mint földrajzi fogalom, hanem a település képviselőtestülete, de egyetem esetén már lehet magát az egyetemet is jelölni. De a díszpolgárokról vannak lista típusú szócikkek, és gyakoriak a kategóriák is, melyik közül valamelyiket (leginkább a kategóriát) lehetne valahogy kapcsolni a település/régió/ország/egyetem szócikkéhez egy tulajdonság-elemmel.

Mit szóltok? Palotabarát vita 2019. február 18., 11:39 (CET)

De jelöljük: kapcsolódó személyek kategóriája (P1792), itt született személyek kategóriája (P1464), itt elhunyt személyek kategóriája (P1465), itt eltemetett személyek kategóriája (P1791) etc. Bencemac A Holtak Szószólója 2019. február 18., 16:31 (CET)

Wikidata weekly summary #408

Francia kanton meghívása WD-ból

Szerkesztettem a Marvejols cikket, ahol a Francia település infoboxban a kanton be volt írva - tekintettel arra, hogy a Marvejols (kanton) cikk létezik -, de nem egyedüli esetként rosszul jelent meg. Mivel kijavítani nem sikerült, ezért gondoltam, sok más francia községhez hasonlóan vegye a kantont a WD-ból. Ehhez az infoboxban üresen hagytam, a WD Közigazgatási egységhez pedig felvettem a kantont. Sajnos nem hozza be az infoboxba. Mi a megoldás? – Porrimaeszmecsere 2020. március 29., 15:00 (CEST)

A franciaországi kanton 2015-ben megszűnt, helyette egy új wd elemet hoztak létre. Ezt most beraktam az infoboxba, szerintem így most jó. – B.Zsolt vita 2020. március 29., 15:23 (CEST)

Köszönöm, ennek alapján nekem is sikerült a kantonhoz tartozó másik települést is javítani. – Porrimaeszmecsere 2020. március 29., 15:43 (CEST)

@B.Zsolt:Hasonló okból hasonló módon javítottam a Mende-Nord kanton községeinek infoboxait, de most nem jelenik meg a kanton neve a cikkekben. Itt a községek WD-iban már megvolt a kanton. Ez az, amikor az ember nem ismeri az összefüggéseket. – Porrimaeszmecsere 2020. március 29., 18:03 (CEST)

Ahogy én látom, az a baj, hogy ez egy francia kanton két különböző értékkel van megadva. Most vagy egyiket, vagy másikat használjuk, esetleg mindkettőt? 2015-ben megkavarták a kantonokat és lehet, hogy a WD még nem követte le az összes változást. – B.Zsolt vita 2020. március 29., 20:34 (CEST)

Hát úgy látom, ezt a témát hiába szeretném rendezni, kevés vagyok hozzá. – Porrimaeszmecsere 2020. március 29., 21:03 (CEST)

Azért annyira nem reménytelen a helyzet. Ha tudjuk, hogy mit akarunk, onnantól már az egész gyerekjáték! :) – B.Zsolt vita 2020. március 30., 13:26 (CEST)

@B.Zsolt:Én annyit tudok, hogy a Mende-Nord (és majd más) kanton községeinek infoboxaiba a WD-ból szeretném behívni a kanton nevét, de nem jön, holott a községeknél a WD-ban szerepel a kanton, mint Közigazgatási egység. Sajnos nem tudom mit kellene tennem a megvalósítás érdekében. – Porrimaeszmecsere 2020. március 30., 16:01 (CEST)

Amennyire én ki bírtam okoskodni a dolgot:

  • canton of France (Q18524218) - 2015 március 22 óta,
  • Franciaország kantonja (Q184188) - 2015 március 22-ig

Valahol egyik, valahol másik szerepel, valahol mindkettő... A legegyszerűbb szerintem az lenne, hogy csak wd-ből jelenítjük meg, először a Q18524218-ba tartozó elemet, majd ha ez nincs, akkor a Q184188 elemhez tartozó értéket. Sajnos úgy látom, nem lettek az adatok precízen feltöltve, ha lenne hozzá minősítő is, akkor nagyon szépen látszódna, hogy mi is a helyzet. – B.Zsolt vita 2020. március 30., 16:07 (CEST)

Köszönöm a további információkat, de ez már nem az én világom, azon kívül meg a francia községek kantonneveinek helyes megjelenítéséhez sem fűződik különösebb érdekem. – Porrimaeszmecsere 2020. március 30., 20:06 (CEST)

Wikidata weekly summary #409

Infobox-kérdés Fehér György (festő, 1929–2015) cikkben

Kedves Wikidatában jártas Szerktársak! Segítséget szeretnék kérni, a tárgyban írt cikk infoboxának javításában. Nem értem, hogy a francia változat miért olyan részletes, ami meg itt bejön, az csökevényes. Próbáltam az infobox-sablon oldal alapján kiegészíteni ezzel-azzal, de nem működött. Talán a wikidatában van valami elrontva, hogy nem jön át? Nagyon köszönöm!– Bizottmány vita 2020. április 2., 10:25 (CEST)

Bizottmány valóban, a Wikidata elem sincs agyonbővítve, de most a szócikkben lévő személy infoboxot is felbővítettem, hogy lásd, pontosan milyen paraméterek adhatók meg. A franciák is "kézzel töltötték ki" - vagyis nem a Wikidatából húzza be az adatokat, próbáld meg te is beírogatni a szócikk infoboxába, amit relevánsnak gondolsz. Palotabarát vita 2020. április 2., 10:35 (CEST)
Kedves Palotabarát Köszönöm, megpróbálom, de a francia infoboxban olyan adatok is vannak, ami itt nincs. Majd megnézem a sablon-oldalt. Köszönöm! Üdv, – Bizottmány vita 2020. április 2., 10:52 (CEST)
Bizottmány igen, igen, erre mondtam, hogy írd bele kézzel, ha találsz olyan paramétert, ahova beilleszthető. Lehet, hogy teljesen szinkronba tudod hozni a franciával, bevallom nem néztem át tételesen, de lehet, hogy egy-két adat kimarad (vagy éppen nálunk többet is be tudsz írni). Minden lehetőséget megtalálsz most már a magyar cikk sablonjában. (a kategóriákat majs ne felejtsd el :-)) Palotabarát vita 2020. április 2., 10:56 (CEST)

nevezetességek a közelben

Sziasztok

A Franklin D. Roosevelt (metróállomás) cikkben szépen megjelennek a közelben található nevezetességek, de sajnos a metróállomásokat is nevezetesnek tartja. Két filter paraméterrel ki tudtam zárni önmagát és egy szomszédos állomást, de ettől valami jobb megoldást szeretnék. Lehetséges a filternek olyan értéket adni, mely minden metróállomást kizár? – B.Zsolt vita 2020. március 21., 12:25 (CET)

@B.Zsolt: A lentebb taglalt MINUS vagy a FILTER NOT EXISTS is megoldja elvileg a problémád:
FILTER NOT EXISTS { ?item wdt:P31 wd:Q928830 }
A MINUS és a FILTER NOT EXISTS között van ugyan van különbség, de elég absztrakt. A gyakorlatban ritka, hogy más eredményt adnak. – Máté (vitalap) 2020. április 5., 21:27 (CEST)

köszönöm, szuperül működik! El is mentettem magamnak, mert itt már 2 hét múlva meg nem találom... :) – B.Zsolt vita 2020. április 5., 22:17 (CEST)

Wikidata weekly summary #410

Bornemissza Zoltán

Kedves Wikidatához értő szerkesztőtársak!

Kérem szépen, hogy valaki nézzen rá legyen szíves a tárgyban szereplő Wikidata oldalra, mert a MNN (magyar nemzeti névtér - P6988) nem akarja befogadni az adatot. Lehet, hogy a formátumot nem adom meg jól. Illetőleg, ha rákattintok a bevitt adatra, nem visz sehova. Köszönöm szépen! – Bizottmány vita 2020. április 8., 00:57 (CEST)

Bocsánat, rossz számot vittem be, a hunid azonosítót, most már úgy tűnik, hogy jó.– Bizottmány vita 2020. április 8., 01:01 (CEST)

Görög mitológiai alakok

A Szerkesztő:Hkoala/Görög mitológiai alakok listában meg lehetne csinálni, hogy csak azokat az elemeket hozza, amelyeknek nincs magyar nyelvű címkéje? Aki ért hozzá, nyúljon bele nyugodtan. (Így is tudok dolgozni vele, de kényelmesebb lenne egy rövidebb listával). – Hkoala 2020. április 5., 19:39 (CEST)

Intézkedtem. – Máté (vitalap) 2020. április 5., 20:02 (CEST)

Én meg felül is írtam egy gyenge próbálkozással a tiédet. De már vissza is javítottam. :) Gyors voltál nagyon. Esetleg az én Wikidata-problémámra, a nevezetességek a közelben írtakra nincs valami megoldásod? – B.Zsolt vita 2020. április 5., 20:22 (CEST)

Köszönöm szépen! – Hkoala 2020. április 5., 20:30 (CEST)

Még lehetséges hozzáadni egy olyan oszlopot, ami a wikidatán kitöltött tételek számát is megmutatja. Talán segítség, hogy amelyiknek sok állítása van, azt könnyebb elkezdeni + talán híresebb személy is, mint az, akinek csak 1-2 állítása elérhető. – B.Zsolt vita 2020. április 12., 11:50 (CEST)

Ha nem nehéz, akkor légy szíves add hozzá; a rövid leírás és a beosztás oszlopokra pedig (most már) nincs szükségem. – Hkoala 2020. április 12., 13:19 (CEST)

Oracle Database

Sziasztok! Tudna nekem valaki segíteni, hogy az Oracle Database cikkben az infobox, honnan kapja a legfrissebb verzió paramétert? Mert a szócikk wikidata adatlapján újabb verziók adatai is fel vannak rögzítve. Köszönettel: Viloris Üzenj! 2020. április 12., 09:00 (CEST)

@Viloris:, a Wikidatában minden verzió (minden adat) előtt van egy pici háromszög-kör-háromszög jelecske, aminek segítségével az adott adathoz preferált rangot (felső háromszög), normál rangot (kör) vagy elavult rangot (alsó háromszög) lehet rendelni. A korábbi verziónál volt beállítva a preferált rang, emiatt hozhatta be azt a Wikidatából a szócikk. A korábbi verziót átállítottam normál rangra, a legfrissebbet pedig preferált rangra, s kis időt követően már ez jelent meg a szócikkben. Erre a dologra eddig nem figyeltem fel, úgyhogy ezt most új volt nekem is. --Sphenodon vita 2020. április 12., 10:02 (CEST)

Értem, köszi az infót és a választ. Üdv: Viloris Üzenj! 2020. április 12., 10:10 (CEST)

Wikidata weekly summary #411

Wikidata weekly summary #412

Wikidata weekly summary #413

Hibás térképhasználat: Saipan

Saipan:

Az infobox pozíciós térképe valami miatt az USA szárazföldi területét is mutatja. Talán egy hibás kódolás miatt, mivel a terület az USA külbirtoka, azonban ez egy a sziget, ami a Csendes-óceánon van! A szárazföldi területtől meglehetősen messze. Már többször észrevettem, hogy ilyen esetekben (pl. külbirtok esetén) a kód hibásan működik.

Néztem a Wikidata oldalát, de ott sem látom, hogy honnan veszi elő (hibásan) ezt a térképet.

Kérem, hogy aki tudja, az elsősorban világosítson fel, mert idegesítő, hogy hibásan működik a Wikidata, és nem lehet egy mozdulattal törölni a hibát okozó részt (ha egyáltalán onnan jön a térkép). Másodsorban szólni kellene a kód írójának, hogy javítsa a hibát, és sajnos nem egyszeri esetről van szó. misibacsi*üzenet 2020. április 25., 07:33 (CEST)

A {{Sziget infobox}}(?) a Wikidata P17-es tulajdonság (ami az ország) alapján állítja be a poziciós térképet (Egyébként ez az infobox forráskódjából kiderül). Jelen esetben a sziget az USÁ-hoz tartozik (lásd: Saipan - Wikidata), így az USA pozíciós térképe kerül az infoboxba. Szerintem ez nem hiba, inkább amolyan kivétel, de lehetőség van arra, hogy egyedi pozicíós térképet adjon meg valaki az infoboxban. - Viloris Üzenj! 2020. április 25., 08:16 (CEST)

Szerencsére ezek a hibás szócikkek egy kategóriában is összegyűlnek, néha ezeket át szoktam nézni és pótolom a hiányzó térképeket. – B.Zsolt vita 2020. április 25., 10:02 (CEST)

Kösz a kiegészítést az infoboxhoz, de ez megkerülő megoldás, az eredeti probléma megmaradt. Közben eszembe jutott, hogy valószínűleg az összes külbirtok és hasonló helyek szócikkeinél jelentkezhet ugyanez a probléma. Most belekattintottam néhány ilyenbe, és azoknál jól jelenik meg a térkép, mert már be lett szúrva a "térkép" paraméter.

lehetőség van arra, hogy egyedi pozicíós térképet adjon meg valaki az infoboxban - Persze, konkrétan ezt már korábban fel is írtam magamnak, de egyrészt elfelejtettem alkalmazni, másrészt hogy várható el bárkitől, hogy infobox paramétereket tudjon fejből alkalmazni? Harmadrészt ez nem oldja meg a felvetésemet, hogy a kódolás hibás, és azt kellene javítani.

A jelenlegi kód óvodás-szintű, és valahogy így nézhet ki:

  • HA ország = USA, AKKOR térkép = USA

Ez az USA szárazföldi területeire alkalmazható is, a többi terület esetében (kb. 10-15) meg jöhet a kézi toldozás-foldozás. Ezekre a program írója nem gondolt.

Ugyanilyen volt, amikor korábban a Grönland szócikkben Dánia térképe jelent meg, mert ez a terület jogilag Dániához tartozik. (ide is be lett szúrva a "térkép=" paraméter).

Ott van továbbá Franciaország, Hollandia, Új-Zéland, az Egyesült Királyság, Ausztrália külső területei, ezek szócikkeinél mind külön figyelmet kell fordítani a térképre.

Lásd: Függő területek listája

Persze én vagyok hülye, minek bosszankodom a mások által elkövetett hibákon? misibacsi*üzenet 2020. április 25., 16:23 (CEST)

Honnan tudhatná a sablon, hogy külbirtok-e vagy se? Ha ezt le lehetne szépen programozni, akkor még a pozíciós térkép paramétert sem kellene kitölteni, sőt országot sem kellene megadni. Szerintem nagy segítség, hogy a jelenlegi módszer 99+%-ban működik, külbirtokok esetében meg oda kell írni hogy Közép-amerika vagy Csendes óceán... És ez nem hiba, legfeljebb hiányosság. – B.Zsolt vita 2020. április 27., 20:57 (CEST)

Javítási ötlet: Például ez alapján?
"Kategória : A Csendes-óceán szigetei"
Ebben az esetben a pozíciós térkép: "Csendes-óceán" lenne.
Ezt írjuk be kézzel is.
Amíg nincs megfelelő kategória megadva, addig ez maradjon üresen. Ilyen óceánból nincs túl sok.
misibacsi*üzenet 2020. április 30., 08:43 (CEST)

Egészen pontosan esélytelen a Wikidatában lemodellezni a pozícióstérkép-alapokat, mivel ezek helyi sablonokon (pl. {{Pozíciós térkép Amerikai Egyesült Államok}}) alapulnak, amik lehet, hogy az angol Wikipédián léteznek, de a magyaron nem, vagy éppen fordítva (és az a megoldás a sima hivatkozásokkal ellentétben itt ugye nem működik, hogy ha nem létezik, akkor feketén vagy pirosan hagyjuk, hiszen egy feketén/pirosan hagyott pozícióstérkép-névvel az olvasó az égvilágon semmire nem megy). Tehát két lehetőség van: vagy tippel az infobox az ország, közigazgatási egység stb. alapján, és 99%-ban jó térképet mutat, 1%-ban rosszat, amit a hibakategória alapján kézzel kell javítani; vagy nem tippel az infobox, ekkor az esetek 100%-ában semmit sem mutat (kivéve ha kézzel meg van adva egy térképnév). – Tacsipacsi vita 2020. április 30., 03:48 (CEST)

Hibás link az infoboxban

Sziasztok!

Megint beleütköztem egy problémába a Wikidatával kapcsolatban. Az infoboxban van egy ilyen sor:

"Legnagyobb település San Jose"

A San Jose-ra a WD linket tesz, azonban a link egyért.lapra mutat. Hogyan tudom ezt módosítani? Például ebben az esetben a linket ki kellene venni, mert a helynek nincs még szócikke. misibacsi*üzenet 2020. április 29., 11:02 (CEST)

Nem írtad meg, hogy melyik cikkben van az infobox. Én Tinian-ra tippeltem. Itt viszont nem wikidata-hiba van, egyszerűen a pontos település nevet kell beírni az infoboxba. – B.Zsolt vita 2020. április 29., 13:33 (CEST)

A kaliforniai San Joséval sem lettünk beljebb. ;-) Csigabiitt a házam 2020. április 29., 13:43 (CEST)

Igen, Tinian a szócikk, bocs, hogy kimaradt! A "legnagyobb város" paraméter törlése rossz megoldás, mert így a település neve eltűnt az infoboxból. Bocs, hogy ezt mondom, mert látom a segítő szándékot. De a baj gyökere a WD programozása, ami kiscsoportos óvodás szinten zajlik. Nincs semmiféle visszajelzési lehetőség a WD fejlesztői felé? Mert ezt az itteni oldalt bizonyára nem olvassák. misibacsi*üzenet 2020. április 29., 16:58 (CEST)

@Misibacsi: Ahogy Zsolt is írta, ennek az égvilágon semmi köze nincs a Wikidatához. Itt a Wikpédián helyben volt megadva az érték, a linkelést a helyi infobox csinálja. Ezen a Wikidata fejlesztői nem tudnak segíteni. (Illetve lehet hogy tudnak, de nem Wikidata-fejlesztői minőségükben, hanem mint magyar Wikipédia-önkéntesek.) – Máté (vitalap) 2020. április 29., 17:10 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Ennek semmi köze a WD-hoz, ott Tiniannál nem is szerepel San Jose. Most alakítottam a szócikken, így piros linket látsz. Csigabiitt a házam 2020. április 29., 17:14 (CEST)

Az más kérdés, hogy az infoboxot úgy kellene megírni, hogy elfogadja a [[San Jose (Északi-Mariana-szigetek)|San Jose]] kódot. Csigabiitt a házam 2020. április 29., 17:21 (CEST)

Akkor bocs a WD fejlesztőitől, ezek szerint a hibajelzés a sablon itteni fejlesztőinek szól. Nekem itt az volt a furcsa, hogy a sima szövegként beírt "San Jose" linkként jelent meg, és ennek megjelenését semmilyen módon nem tudja egy mezei szerkesztő befolyásolni, csak olyan, aki ért a sablon programozásához. Csigabi megjegyzésével is egyetértek, hogy a linknek minimum szerkeszthetőnek kellene lennie. (legegyszerűbb megoldás a link kirakását kivenni a sablon programjából).

Ha már egy sablon automatikusan hajt végre dolgokat (pl. szövegre linket rakni), akkor azt csinálja jól, például amit egy szerkesztő ellenőrizne, azt ellenőrizze le a sablon is: a link nem mutat-e egyért.lapra?, illetve ha meglévő szócikkre mutat, az megfelel-e a kiinduló szócikk témakörének? (például ez kategória alapján ellenőrizhető). Például "San Jose" jó példa erre, mert ilyenből több is van a világban. Lehet, hogy adott esetben létezik ilyen nevű szócikk, de az nem ezen a szigeten van, tehát ilyenkor a link hibás lenne, nem szabad létrehozni.

Ebben a példában:

szócikk = Tinian, Legnagyobb település = San Jose, ha létezik "San Jose" link: ellenőrizni: nem egyért.lap? Ha sima szócikk: benne van-e a "Északi-Mariana-szigetek települései" kategóriában? Ha igen: kirakható rá a link, különben nem.

Mivel a sablonok programozásához nem értek, nem tudom ezt mennyire könnyű vagy bonyolult leprogramozni. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 09:10 (CEST)

Hát tisztelt Misibacsi, azt hiszem Te túl sokat kívánsz a sablontól meg a programozóitól. Ezt a megoldást, ami Neked problémát okozott én default linknek szoktam nevezni, és nekem is gondot okoz néha, de ez minimális odafigyeléssel megoldható. Az inkább problémás, amit Csigabi jelzett, hogy a »|« jel helyett a »{{!}}« jelet kell alkalmazni, de ezt is meg lehet tanulni. Emlékezetem szerint a buszos infoboxoknál volt és van olyan eset, amikor ezt a def. linket semmilyen módon nem tudtam lerendezni. – Porrimaeszmecsere 2020. április 30., 09:31 (CEST)
Félreérted a dolgot. Én nem várok sokat a sablontól, csak jeleztem, hogy nem jól működik, és javaslatot tettem rá, hogy ha valaki "okosítani" szeretné a sablont, azt hogyan tegye.
Itt a bosszantó nem a hiba volt önmagában (hogy a link rossz helyre mutatott), hanem hogy semmilyen módon nem láttam, hol tudom ezt javítani! Ha ott lett volna a link, egyszerűen leveszem róla, és a dolog meg van oldva.
Kíváncsi vagyok rá, te hogyan javítasz egy olyan linket, ami szerkesztési nézetben a sablonban nincs rajta a "San Jose" kifejezésen, de a cikkben mégis megjelenik. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 11:09 (CEST)
@Misibacsi:Tudom, hogy nekem nincs akkora szerkesztői gyakorlatom, mint Neked, de már régóta tudom, hogy az infoboxban előfordulnak ilyen jelöletlen (default) linkek; csodálnám, ha ezt eddig nem vetted volna észre. Ez a San Josés eset nekem nem okozott volna problémát, de amint említettem buszoknál volt olyan, amit sehogy nem tudtam megoldani. Én elfogadtam, hogy ez így van. – Porrimaeszmecsere 2020. április 30., 13:07 (CEST)
Szerintem infobox szerkesztésben neked biztos nagyon gyakorlatod van, de most nem is ez a lényeg. Lehetne konkrétabban is válaszolni arra, hogy ilyen helyzetben te mit csináltál volna? (linkelés javítása az infoboxban). Kíváncsi vagyok rá, mennyire követhető az eljárás, és mit kell tudni hozzá. Például ha sok mindent kell fejben tartani, akkor én nem leszek megfelelő alany. De azért mondd el, ha vannak hozzá ötleteid. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 21:04 (CEST)
@Misibacsi:Kérésed számomra parancs: az adott helyzetben én a következőt csináltam volna. Kiindulás a [1] lap, ahol a beírt település rózaszín linkként egyértelműsítő lapra mutat. Megnéztem volna, hogy az egyért lapon van-e Tinian szigeti település: nincs. Utána vagy előtte (lényegtelen) megnézem az infoboxot, ahol látom, hogy default linkről van szó, és mivel régóta tudom, hogy ilyen fura szerzet létezik, akár tetszik nekem, akár nem, megadom az egyértelműsítő tagot (ahogy Csigabi tette), és utána ezt fel is veszem az egyért lapra (ahogy Csigabi nem tette), függetlenül attól, hogy piros lesz. Hogy teljes legyen a kép, azért belenéznék a Wikidatába is, ahol semmilyen települést nem látok. Remélem kielégítő az őszinte válaszom. – Porrimaeszmecsere 2020. április 30., 22:28 (CEST)

Bizonyára megoldható ez a kérés, de olyan minimális haszna lenne és valószínűleg annyira erőforrás igényes lenne, hogy nem várható, hogy lesz ilyen. Nem csak a sablonnak kell okosnak lenni, hanem a szerkesztőknek is. Ha cikket írunk, figyeljünk oda, mit írunk le. Már az is hihetetlen nagy segítség, hogy a linkek kékek/zöldek/pirosak/rózsaszínek, de hogy még azt is kitalálja, hogy kapcsolódik-e? Ilyesmi funkció azonban létezik a Wikidatán, nem lehet minden tulajdonságnak akármilyen értéket megadni, vannak egyedi érték kikötések, szimmetria kikötések... De még ez is csak figyelmeztetés és a felhasználókra bízza, úgy hagyja-e vagy továbbáll. – B.Zsolt vita 2020. április 30., 09:48 (CEST)

Zsolt, hogy említed: amikor kezdtem belepiszkálni a WD-ba, akkor még az X szomszédos Y-nal és vs figyelmeztetés nem működött; nagyon örültem, amikor megjelent, bár még most is kimarad némelykor, de már kitapasztaltam a nyitját. – Porrimaeszmecsere 2020. április 30., 10:02 (CEST)

Csak javaslat volt a részemről, hogy ha a sablon linket tesz egy szóra, akkor azt ellenőriznie kellene, hogy a link jó-e.

Elfogadom, hogy ez "erőforrás igényes" lenne, akkor viszont marad az egyszerűbb megoldás: a sablon ne rakjon linket oda, ahova egy szerkesztő nem rakna linket úgy, hogy utána nem ellenőrzi, hogy jó-e a link. misibacsi*üzenet 2020. április 30., 11:02 (CEST)

Ezek az automatikus linkelések engem is gyakran zavarnak. Sajnos nehéz mindenki kedvébe járni. Ami viszont fel sem merült, pedig sok esetben segítene, az egy legnagyobb város tulajdonság felvetése a wikidatán. – B.Zsolt vita 2020. április 30., 12:00 (CEST)