Wikipédia:Versenyszervezés a Wikipédián

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Amennyiben úgy érzed, támadt egy jó ötleted és versenyt szeretnél szervezni a magyar Wikipédián, az alábbiakra érdemes odafigyelned:

Versenyszervezés a Wikipédián[szerkesztés]

  • Először is döntsd el, milyen típusú versenyt szeretnél (újcikk-író verseny, meglévő cikkek bővítését, javítását, karbantartását célzó verseny, képverseny stb.)
  • Döntsd el, szeretnéd-e valamilyen téma köré szervezni azt (pl. szépirodalmi cikkíró verseny, egy-egy műhely témája, aktuális események stb.)
  • Írd meg a versenykiírást, ehhez alapul használhatod a korábbi versenykiírásokat: Kategória:Közösségi versenyek. Ebben meg kell fogalmaznod az alábbi paramétereket:

Cél[szerkesztés]

Fogalmazd meg a verseny célját, amely fedi azt a célt, amire kitaláltad a versenyt, és ami a résztvevők számára is érdekesnek, figyelemfelkeltőnek tűnik, nem utolsósorban a magyar Wikipédia számára hasznos.

A részvétel feltételei[szerkesztés]

Szerkesztésszámhoz kötött, regisztrációhoz kötött, nincs megkötés... Fontos a precíz megfogalmazás későbbi félreértéseket megelőzendő. Ezen belül is a konkrét teendők megfogalmazása: pl. regisztrálj itt és itt, jelentkezz a versenyre itt és itt, írd meg a cikket és listázd itt és itt.

Időtartam[szerkesztés]

A hosszabb és rövidebb versenynek is van előnye és hátránya, hangulat, lelkesedés, teljesítmény tekintetében is. Pl. cikkíró versenynél hasznosabb a hosszabb időtartam (1-2 hónap akár), karbantartó versenynél a rövidebb (2-3 hét), kis várható létszámú versenynél szintén lehet rövidebb időtartam (pl. műhelyverseny). Fontos a precíz dátum és időpont meghatározás későbbi félreértéseket megelőzendő.

Értékelés[szerkesztés]

Milyen formában, mi alapján és kik értékelik a résztvevők teljesítményét. Mikor lesz az értékelés, mikor és hol lesz kiírva az eredményhirdetés, mikor-hol-hogyan lesz a díjátadás? (a díjátadás paraméterei akár később is nyilvánosságra hozhatóak, résztvevők számától, várható megjelenésétől függően)

Díjazás[szerkesztés]

Ez a verseny mibenlétével is összefügghet (pl. képverseny --> fényképezőgép). Kisebb teljesítményhez kisebb díjak, nagyobb teljesítményhez nagyobb díjak, nagyobb részvételi arány esetén nagyobb díjak, esetleg különdíjak bizonyos esetekre. Amennyiben egy versenyt önmagad szervezel, segítőidet összeszeded, a verseny lebonyolítását végigviszed, kérheted a Wikimédia Magyarország Egyesület segítségét a díjazás, díjátadó rendezvény anyagi támogatása tekintetében: Wikipédia:Wikimédia Magyarország/Költségtérítés.

Egyéb paraméterek[szerkesztés]

  • Ha új szerkesztők is részt vehetnek, linkek vitalapokra, mentorlistához, útmutatókra, ahol a Wikipédia szerkesztésével ismerkedhetnek, és egyéb olyan helyekre, ahol gyakorlott szerkesztőktől segítséget, tanácsokat kérhetnek,
  • Linkek a verseny vitalapjára, a szervezők vitalapjára, ahol versennyel kapcsolatos kérdéseit bárki felteheti
  • A verseny típusától függően linkek megadása, honnan vehetnek ötletet szócikk írásra, hol találják a javításra váró cikkeket

Fontos[szerkesztés]

A verseny típusától függően változó időráfordítást igényel a szervezés, lebonyolítás. A teendők egy viszonylag stabil és folyamatos wiki-jelenlétet igényelhetnek tőled és - ha vannak - a további szervezőktől, értékelőktől. A résztvevőknek kérdései lehetnek, amelyekre minél előbb választ kell kapniuk. A nem megfelelően dolgozó szerkesztők munkáját segíteni kell helyreigazítással. A nem megfelelő cikkjelöléseket minél előbb törölni, helyesbíteni, javítani kell, hogy ne torlódjon a verseny végére minden ellenőrző munka. A lebonyolításban segédkezők között mindenképp legyen olyan szerkesztő, aki rendszeresen tudja figyelni a verseny alakulását, vagy legalábbis a szervezők osszák meg egymás között a „munkaidőt”.

További információk[szerkesztés]