Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-08-26

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kerékpározás, mountain bike trail[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a kerékpározásban a Mountain Bike kategórián belül mit jelent, ha az egyik bicikli Trail típusú?
--89.135.161.226 (vita) 2011. augusztus 26., 16:34 (CEST)[válasz]

Kiindulva abból, hogy nincs véletlen elírásról szó, a 'csapás, ösvény' jelentésű trail (ejtsd: tréjl) és a 'próbatétel' jeletésű trial (ejtsd: trájel) szavak cseréjéről – ez könnyen megtörténik –, én két lehetséges értelmezést tudtam felkutatni. Az egyik ilyen néven említett alfaj egy nagyon normális sportot, erdei ösvényeken vagy szűk, kövezetlen erdei utakon való bringázást jelenti, ezen az oldalon egy felsorolást is kapunk a bringásoknak ajánlott ilyen utakról, főleg az USA területén. Egy másik értelmezést egy videón láttam, ezen egy erdőben, magasan felépített, jellemző módon súlyosan sérülésveszélyes, hosszú pallósoron kell végiggurulni anélkül, hogy lezuhansz róla. A trail típusú briga, így gyanítom, ezek valamelyikére specializált építésű lehet.

(Megjegyzés, nem a kérdezőnek: a mountain bike kifejezés helyes kiejtése a műfajban központi szerepet játszó angol nyelv szabályai szerint 'mauntin bájk', nyilván így mondják az amerikai srácok is, a saját anyanyelvükön. Nálunk megragadt a szerintem kicsit a surmó magyar angolságnak emléket állító 'monten bájk' ejtésváltozat, amely egyébként semmilyen nyelven nem jönne ki.) - Orion 8 vita 2011. augusztus 26., 22:07 (CEST)[válasz]