Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2011-02-20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

OTP folyószámlahitel[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hogyan kell kiszámolni az OTP folyószámlahitel kamatát és a rendelkezésre tartási jutalékot?
JUMP számlacsomagom van, 30.000 Ft-os hitelkerettel.
Itt a 10. oldalon van egy képlet a kamatról:
https://www.otpbank.hu/static/portal/sw/file/LakBankszamla_USZ_Alt_rendelkezesek_20110131.pdf
A 12. oldalon meg a rendelkezésre tartási jutalékról.
Ha mondjuk 10.000 Ft mínuszba megyek 10 napig, akkor az nekem mennyibe fog kerülni?
--195.70.54.59 (vita) 2011. február 20., 09:36 (CET)[válasz]

válasz:

Az idézett dokumentum 10. oldalán a III. (fejezet) 3. Kamatok című szakaszban leírottak a folyószámlán elhelyezett lekötetlen és lekötött betétek kamataira vonatkoznak (semmi közük a hitelkerethez). Ezzel szemben te a hitelkeretből igénybe vett összeg költségére vagy kíváncsi - ennek magyarázata a következő 4. Díjak szakaszban van, a 4.3. Kezelési költség és a 4.4. Rendelkezésre tartási jutalék pontban.
A szerződött hitelkeretből igénybe vett összeg után nem kamatot fizetsz, hanem kezelési költséget, a kiírt képlet szerint. (Bankár-szemléletmód - más a neve, nem baj: ezért mások a következményei, ha valamiért e tételek körül vita keletkezne. A költség kiszámítása tényleg hasonlít a kamatéhoz - mégis jelent valamit, hogy más a neve.)
A rendelkezésre tartási jutalék azon a jogcímen jár a banknak, hogy - ugyan nem vetted igénybe a teljes hitelkeretet, esetleg egyetlen forintot sem, de - a bank bármikor rendelkezésedre bocsátja a szerződött összeget, mert nem utasít el esetleg arra hivatkozva, hogy midőn (valamilyen időponttól kezdve) te nem használtad fel, azonközben a (maradék) összeget más célra fordította... A mástól így remélhető haszontól elesve azt ilyen formában tőled várja...
Tehát - ha jól értem - te igénybe vettél a 30 000 Ft-os hitelkeretből 10 000 Ft-ot 10 napig. A kérdésed az, hogy mibe kerül ez neked.
Ebben az esetben 10 napi kezelési költséget fizetsz a 10 000 Ft után, a képlet szerint. A megmaradt 20 000 Ft után pedig „csupán” rendelkezésre tartási jutalékot számítanak fel. Gondolom, ezt pontosabban úgy számolják ki (programmal), hogy megnézik: ebben a hónapban melyik napon hány forint állt rendelkezésedre a hitelkeretből, ennek kiszámítják az aznapi rendelkezésre tartási jutalékát, s az eljárás végén ezeket a teljes hónapra összegzik. A folyószámla-kivonaton ezt az összeget szerepeltetik. (A számítógép nyilván ugyanígy - naponkénti szisztémában - számítja ki az előbb említett kezelési költséget is.)
vitorlavita 2011. február 20., 14:10 (CET)[válasz]
Talán nem elég világosan fejeztem ki magamat: a 20 000 Ft után azon a bizonyos tíz napon át kell rendelkezésre tartási jutalékot fizetni, a hónap többi napján a teljes 30 000 Ft után! (Vagyis, hitelkeret-szerződés megkötésekor ezzel a változó összegű, de állandóan jelenlévő jutalékkal is számolni kell!) - vitorlavita 2011. február 20., 16:35 (CET)[válasz]