Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-12-17

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Van Romániában egy 23 August nevű község. Miért kapta ez a nevet? Mi történt augusztus 23.án?
Várom válaszukat, és előde is köszönöm!
--Kinga blueeyes vita 2009. december 17., 18:14 (CET)[válasz]

A válasz pedig az Események fejezetben, 1944-nél található. Szívesen. – Hkoala 2009. december 17., 18:18 (CET)[válasz]

Elmozdulás[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

mi a külőnbség az elmozdulás és a meg tet ut kőzőt?
--82.131.141.25 (vita) 2009. december 17., 18:41 (CET)[válasz]

Az elmozdulás a mozgás kezdő és végpontjának távolsága, a megtett út pedig a test által bejárt út hossza. A különbség akkor értelmezhető, ha a mozgás nem egyenes vonalú. Stewe Feedback 2009. december 17., 18:49 (CET)[válasz]

Amit emlékezetessé tehet egy példa: Megállok a szoba közepén, aztán kimegyek a lakásból, végig a folyosón, le két fordulónyi lépcsőn, megint végig a folyosón, becsöngetek az alattam levőhöz, behatolok a lakásába és megállok a szobája közepén. Megtettem kb. 45 méter utat, de ennek eredményeként elmozdultam mindössze 4 métert lefelé. Sok hűhó semmiért. Igazán semmiért persze az lett volna az apró változtatnivaló, hogy az első lépcsőfordulónál meggondolom magamat, visszafordulok, és ismét a saját szobám közepén állok meg, ekkor az út szintén kb. 45 méter lett volna, a tér három dimenziójában, az eredményeként létrejött elmozdulás viszont nulla. Ez is lehetséges.
Természetesen a példámban sok olyan pont van, amelyen a kezdőponthoz való elmozdulásom a 4 méternél több, bár más irányban (oldalirányban), de a két végpont közötti elmozdulás csak 4 méter. Ebből kijön két fontos és hozzáteendő részlet. 1.) Az elmozdulás két határozottan megadandó időpillanat vagy útpont között fejezhető ki, általánosságban nem. 2.) Az elmozdulás vektoriális, azaz iránya is van, úgy, mint a sebességnek, emiatt az elmozdulás csak az irányával együtt fejezhető ki helyesen. "... elmozdultam mindössze 4 métert lefelé." Ha az elmozdulás mértékére egy bizonyos irány mentén kíváncsi a kérdező, akkor a kezdőpontból a végpontba mutató vektornak az iránnyal párhuzamos összetevője lesz a helyes válasz. Ha például az alsó szomszédom szobájának közepétől két lépésnyire állok meg, akkor a lefelé mért elmozdulásom 4 méter, a vízszintes síkban (a szobaajtó felé mutató irányban) való elmozdulásom két lépés, azaz legyen 1 méter, mértani ismeretek alapján a teljes elmozdulásom (a Pitagorasz-tétel szerint) 4,12 méter, az iránya 14 fokot zár be a függőlegessel, a már említett irányú síkban.
Az eredeti kérdés jó eséllyel lehet kapcsolatban a helyzeti energia megváltozása és az abba fektetett munka közötti arányszámmal, amely a munkavégzés hatásfokát eredményezi. Maradjunk annyiban, hogy a munkavégzés az út mentén történt, az energia változása viszont az elmozdulás mentén. - Orion 8 vita 2009. december 19., 01:41 (CET)[válasz]

Farkas Bertalan[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hol állították ki Farkas Bertalan szkafanderét?
--81.183.163.4 (vita) 2009. december 17., 21:20 (CET)[válasz]
  • Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: Farkas Bertalan , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et. Karmelaüzenőlap 2009. december 17., 21:56 (CET)[válasz]