Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Neandervölgyi ember

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Neandervölgyi ember (30. hét)[szerkesztés]

Szép téma, és könnyedén illusztrálható. Számtalan kép közül válogathatunk, én ezt választottam:


A neandervölgyi ember (Homo neanderthalensis) az igazi emberfélék (Hominina) egy kihalt faja. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és kb. 28 000 évvel ezelőtt halt ki. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen.

A neandervölgyi emberek a németországi Düsseldorf melletti Düssel folyócska egyik völgyéről kapták nevüket, amely németül Neanderthal, újabb helyesírással: Neandertal. Csontjaikat azonban nem itt találták meg először, hanem Belgiumban (1829) és Gibraltáron (1848). A névadó, neandervölgyi leleteket 1856-ban fedezték fel egy kőbányában, ahonnan egy tanítóhoz és amatőr természetbúvárhoz, Johann Karl Fuhlrott-hoz kerültek. Fuhlrott gyanította a maradványok emberi jellegét és elküldte őket a bonni egyetem anatómusához és antropológusához, Hermann Schaaffhausen-hez, aki „primitív emberfajtaként” írta le azokat. A Homo neanderthalensis fajnevet 1864-ben adta neki William King angol természettudós. Sok más, ma már nem érvényes név mellett (mint pl. Homo primigenius, Homo antiquus, Homo incipiens, Homo europaeus és Homo mousteriensis), mivel a rákövetkező évtizedek hasonló leleteire volt szükség ahhoz, hogy belássák: ugyanarról a fajról van szó.

Csak a tisztázás érdekében: ez egy kiemelt cikk. Most arról szavazunk, h kezdőlapra való-e a bevezető, a téma,a kép alapján. NCurse üzenet 2006. július 8., 13:05 (CEST)[válasz]