Wikipédia:Minority Translate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Minority Translate

Az augusztus 22-24 között Tartuban tartott Finnugor Wikipédia szemináriumon mutatták be az Észt Wikimédia Egyesület szponzorálásában két észt Wikipédia iránt elkötelezett egyetemi hallgató által írt Minority Transzlate programot.

A program egy elsősorban a kis finnugor népek nyelvei számára készült. Célja wikipédia szócikkek fordításának segítése. Ez nem googlefordító-szerű program, hanem egy javában írt fordítást segítő eszköz.

A program használatához regisztrált wikipédia felhasználónak kell lenni. A program a http://translate.keeleleek.ee/wiki/Main_Page lapról tölthető le. A képernyő baloldalán található boxra kattintva. A program futásához szükséges, hogy a felhasználó gépén megfelelő java JDK fusson. Ennek megfelelően operációs rendszertől független, de egyes linuxok esetén java problémák felléphetnek.

A fordítást-segítő program használatát követően érdemes a Wikipédia felületen is ellenőrizni az eredményt.

A letöltött program indítását követően a letöltött .jar futtatása után megjelenik egy 3 mezőre osztott képernyő.

A program használatának a legalapvetőbb funkciói[szerkesztés]

Beállítások[szerkesztés]

A Program fülre kattintva a legördülő menüben ki kell választani a Preferences-t és a második fülön (languages) kell beállítani a használni kívánt nyelveket (az eredeti beállítás észtről vorő nyelvre fordítást segíti). Ezeket (az észtet és a Vorő-t) érdemes kikapcsolni a to-ban (célnyelv) a magyar jelölni a from-ban (forrásnyelvek) pedig bármely preferált nyelvet, egyszerre többet is érdemes kiválasztani. A Preferences másik két fülén érdemes az alapbeállításokat meghagyni.

Bejelentkezés a Wikipédiába[szerkesztés]

A következő lépésben be kell jelentkezni a Wikipédiába. A Program fülre kattintva a legördülő menüben ki kell választani a Log in-t és a wikipédia azonosítót és jelszavat megadva belépni a Wikipédiába. A sikeres bejelentkezést a jobb felső sarokban egy zöld „lámpácska” jelzi.

Szócikk választás[szerkesztés]

A fordításra szánt szócikk kiválasztásához az Articles fülre kattintva a legördülő menüből ki kell választani az Add Article-t. A felugró ablakban meg kell adni a fordítani kívánt szócikk címét és ki kell választani a forrásnyelvet. A felső ablakban megjelenik a szócikk a forrásnyelven az alsóban ha a szócikk már létezik akkor annak a célnyelvi változata, ha a szócikk a célnyelven nem létezik akkor az ablak üresen marad.

Fordítás, módosítás[szerkesztés]

Az alsó ablakban módosítható a létező cikk illetve el lehet végezni a fordítást. A fordítást, kiegészítést befejezve a Ready gombra kattintva véglegesítjük azt. Majd a Articles menü Upload sorával töltjük fel a Wikipédiára. A mezőben található Exact Translation illetve Adaptátion gombok statisztikai célokat szolgálnak. Illik beállítani, de nincs hatással a munkára.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]