Wikipédia:Engedélykérés/Fejrész

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tudnivalók

Az itt található engedély- és kísérőlevélminták segíthetnek a képekre, egyéb médiafájlokra, illetve szövegek felhasználására vonatkozó engedélykérésben. A mintáktól el lehet térni, azokat módosítani kell a helyzetnek megfelelően, de ügyelni kell arra, hogy az engedélyező mindig tisztában legyen azzal, mit engedélyez, kinek és milyen feltételekkel.

Szabad licenc

A Wikipédia projekt a Creative Commons szervezet "CC-BY-SA-4.0" nevű licencét javasolja, melynek kifejezett előnye, hogy a képek szabadon felhasználását lehetővé teszi, de közben a szerző és/vagy a forrás megjelölését is előírja. A licenc leírása az alábbi címen érhető el: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.hu

Lehetőleg mindig engedélymintát használj! A szabad licencre adott engedély megfogalmazásánál fontos, hogy kiderüljön, hogy az engedélyező tisztában van azzal, hogy visszavonhatatlan engedélyt ad arra, hogy bárhol (a Wikipédián kívül is) felhasználják a képet vagy annak módosított változatát, akár üzleti célra is. Ha például az van az engedély szövegében, hogy engedélyezem, hogy a képet a magyar Wikipédián felhasználják CC-BY-SA-4.0 licenc alatt, azt valószínűleg nem fogják elfogadni, mert a szövegből látszik, hogy az engedélyező a licenc megnevezése ellenére sincs tisztában azzal, hogy nem csak a Wikipédián való felhasználásra ad engedélyt.

A szabályok értelmében élő személyt ábrázoló kép csak szabad licenc alatt tölthető fel! Az olyan engedélyek, amelyek a Wikipédián kívüli felhasználást bármi módon korlátozzák (pl. csak nem-kereskedelmi célra) élő személyek esetében nem fogadhatók el, ilyen képet nem szabad feltölteni, illetve szócikkben használni.

Engedélyezés illetve engedélykérés lépései
  1. Tanulmányozd át ezt az oldalt és válaszd ki a megfelelő engedélymintát. Lehetőleg mindig engedélymintát használj, mert ezzel egyszerűbb dolgozni, gyorsabb lesz az ügyintézés, ha nem kell visszakérdezgetni hiányzó adatok miatt.
    • Saját mű esetén az értelemszerűen kitöltött engedélyt küldd el a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre.
    • Nem saját mű esetén az értelemszerűen kitöltött engedélyt küldd el a kép/szöveg jogtulajdonosának, és kérd meg, hogy az engedély szövegét küldje tovább a permissions-hu@wikimedia.org e-mail címre.
  2. Egy önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztő el fogja helyezi a megfelelő engedély-sablont
    • képek esetében a kép leírólapján
    • szövegek esetén az adott szócikk vitalapján.
  3. Ha nem egyetlen dokumentumra, hanem teljes gyűjteményre, weboldalra (képgalériára), könyvre vonatkozik az engedély, jelezd ezt a Wikipédia:Engedélyek lapon.
A képek meghatározása az engedélyben

Az engedélyben a képek meghatározásához a beazonosíthatóság szempontjából az a legjobb és legegyértelműbb, ha akár a szerzői jog tulajdonosa, akár a képet használni kívánó szerkesztő

Segítségkérés lehetőségei
  • Ha szócikked vagy a feltöltött képed jogsértő tartalomra hivatkozva törlésre került, akkor megfelelő indoklással az Adminisztrátorok üzenőfalán kérheted annak visszaállítását.
  • Amennyiben bármi kérdésed adódna, a Képek kocsmafalon vagy a Jogi kocsmafalon kérhetsz segítséget.
  • Az önkéntes ügyfélszolgálatot ellátó szerkesztőkhöz a beérkezett engedélyekkel, levelekkel, ticketszámmal kapcsolatban az OTRS-üzenőfalon tudsz kérdést intézni.
További hasznos információk