Vita:Zalaszentgrót

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 14 évvel ezelőtt a(z) Nevének eredete témában
Ez a szócikk témája miatt a Magyar települések műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Linathrash (vita), értékelés dátuma: 2009. március 31.
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nevének eredete[szerkesztés]

Zalaszentgrót r.k. templomának védőszentje Szent Imre. A Szent Gellért templom nem Zalaszentgróton van, hanem az 1950-ben beleolvadt Kisszentgróton, aminek viszont a korábbi neve Polgárváros volt és a 19. században a két település még egymástól független két mezőváros volt.

Egyébként ilyen ügyekben a Földrajzi nevek etimológiai szótára igen komoly forrásnak számít, amivel csak hasonlóan komolyat lehet szembeállítani.

Peyerk vita 2009. május 19., 16:24 (CEST)Válasz

"A Sz.-Gróth név a Sz.-Gérard vagy is Gellértnévből vette eredetét, a mint ezt több fenmaradt oklevél kétségen kívülivé teszi. Hazánk történetében a Sz.-Gróth névvel már Sz.-László királyunk idejében találkozunk* Azért bízvást állithatjuk: hogy e mező város hazánk egyik legrégibb helységei közül való, és jóformán 1083. után a legközelebbi évben alapittatván, nevét az ekkor kanonizált Szt.-Gellért püspök és vértanu nevétől vette." Vasárnapi Ujság 1866. november 4.Dencey vita 2009. május 19., 16:44 (CEST)Válasz

A kérdés a Gerold = Gellért tétel igazságtartalma, erre kellene még forrást találni. Ha azonos, akkor a források valójában ugyanazt mondják. – Peyerk vita 2009. május 19., 17:17 (CEST)Válasz
Nincs Szent Gerold nevű katolikus szent.
Kéne találnod egy Szent Gerold nevű szentet a Vatikán könyvtárában. – Dencey vita 2009. május 19., 17:22 (CEST)Válasz
El kéne olvasnod az általad hivatkozott Diós-féle könyv bevezetését. A "nincs Szent Gerold nevű katolikus szent" állítás egyáltalán nem következik a "nem szerepel Szent Gerold nevű katolikus szent a Diós-féle Szentek életében" állításból, sőt még abból sem, hogy a Vatikán könyvtárában nem szerepel. – Peyerk vita 2009. május 20., 06:36 (CEST)Válasz

Egy kis adalék

Gerersdorf (Gerersdorf - Sulz/Güssing) Németszentgrót

Településtörténet: A Kastélyt 1457-ben megemlítik. A hely kisnemesek birtoka volt. 1183-ban 'Gyrolth' neve, aki a településnek nevet adott, feltűnik az iratokban. A nemzetség férfiágának kihalása után, Andreas Baumkircher von Schlaining kezébe kerül az uradalom. A birtokot kölcsönbe adta Labathani Farkasnak és Gozthoni Orbánnak. Gyrolth lányának követelésére, egy részt a birtokból megkapott. Mátyás király az egész birtokot 1465-ben Baumkirchernek adományozta. 1538-ban még a Baumkircher örökösök uralják a vidéket, de 1544-ben már Batthyány Ferenc Nemetújvár (Güssing) földesura végrendeletileg Németgrótot a feleségére Svetkovits Katalinra hagyta. Azóta az uradalom a németújvári nagybirtok része. A kastély a 15. és 16. sz.-i háborúk áldozata lett. A Németszentgrót-i birtok magában foglata a falut és Hárspatak (Limbach), Baksafalva (Bocksdorf), Óbér (Olbendorf) Felsőújlak (Neusiedl) és Heutal (Wüstung) településeket. A kisnemesi uralom alatt itt egy várbíróság működhetett. Andreas Baumkirchner idején a Schlaining-i járásbíróság fennhatósága érvényesült, Batthyány kezén a németújvári lett a felettes hatóság. A kegyúri jog ténylegesen kiterjedt a németszentgróti plébániára, később a Bockdorf-i egyházra is (az első plébániája 13. sz.-i).


Még egy kis adalék "Szent" Gyrolthról :)

Bakonygyirót

Településtörténet: Első írásos említése 1237-ből való (Gyrolt). Neve a német „Gerald” személynévből származik.

Ezek közül nem látom, melyik volna válasz a kérdésre.
  1. A Zalaszentgrót "történetével" foglalkozó, általad hivatkozott írások csupa feltételezést említenek. Feltételezhető, hogy az 1080-as években kapta a nevét - holott az első írásos említés másfél évszázaddal későbbi. Feltételezhető, hogy a Gerold név azonos Gellért püspök nevével - holott erre semmilyen forrást nem ad stb. Azt, hogy ezek feltételezések, maga a szöveg is elismeri.
  2. Németszentgrót nevéről a FNESZ is írja, hogy nem szenttől származik - de akkor miért mégis Szentgrót? Hát éppen Zalaszentgrót analógiájára alakult ki ez a névalak. De ez épp ezért nyilván semmit sem mond az utóbbi eredetéről.
  3. Bakonygyirót neve ugyanabból a névből származik, ezt szintén említi a FNESZ. Ebből nyilván nem következik, hogy ugyanarról a személyről volna szó. Csakhogy ez megint nem mond semmit a Zalaszentgrót név eredetéről.
  4. A katolikus egyházban a középkorban nem úgy ment a szentté avatás, ahogyan ma megy. Ennek következtében a középkorra vonatkozóan igen nehéz volna zárt, véges listát összeállítani "minden szentekről". Ez le is van írva az általad hivatkozott forrás, a Diós-féle Szentek élete bevezetésében.
  5. Abból, hogy voltak Girótok, akik nem voltak szentek, nem következik semmiképp sem, hogy nem volt egy sem, akit szentként tiszteltek volna. A Kiss Lajos-féle FNESZ mindenesetre tud ilyenről és elég hosszú forrásjegyzéket is ad állításai igazolására, amiket nem tudok a gépem mellől egyenként ellenőrizni, de ez most nem is látszik szükségesnek.
A kérdés tehát továbbra is az: a "helytörténeti" legendáriumon túl van-e forrás arra, hogy a Gellért név megegyezik a Gyrolt névvel.
Peyerk vita 2009. május 20., 06:32 (CEST)Válasz
A kérdés az, hogy létezik -e Szent Gerold nevű katolikus szent. Vagy maradjon a cikkben a betett forrás nélküli marhaság. – Dencey vita 2009. május 20., 09:53 (CEST)Válasz
Kérlek, ha válasznak látszó karaktersort akarsz írni, akkor előbb olvasd el azt, amire válasznak akarod hogy látsszon.
  1. Amit beírtam, annak a forrását is megadtam: az FNESZ az.
  2. A Szentek élete című könyv bevezetésében le van írva, hogy az nem teljeskörű listája a valaha létezett szenteknek, és hogy teljeskörű lista nem is létezik. Tehát hiba mutogatod a linkedet, az semmit sem jelent.
A kérdés tehát továbbra is az: van-e forrás arra, hogy a Gellért név megegyezik a Gyrolt névvel. Természetesen kereshetsz forrást arra is, hogy volt-e Gerold nevű katolikus szent, de ez engem nem érdekel, hacsak nem találsz egyértelmű forrást, ami azt állítja hogy nem volt.
Peyerk vita 2009. május 20., 13:58 (CEST)Válasz