Ugrás a tartalomhoz

Vita:Varga Judit (zeneszerző)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Teemeah 7 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó, mert.... témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Lektorálandó, mert....[szerkesztés]

Ez nem életrajz. Ez inkább méltató mondatok csokra.

Kezdjük ott: hol született és mikor. Hol szerezte képezettségét stb.--Linkoman vita 2017. március 26., 20:40 (CEST)Válasz

@Linkoman: amúgy is jogsértő a cikk, innen van másolva egy az egyben. Érdemes először mindig rákeresni a mondatokra google-ben ilyen új cikkeknél, fölösleges javítgatni meg sablonozni, ha amúgy is törlendő. Xia Üzenő 2017. március 26., 21:22 (CEST)Válasz

@Teemah: -Ez a TE véleményed. Ezzel szemben a szó szerint bemásolt életrajzi szövegekből - megfelelő szerkesztői segítséggel - számos esetben igen értékes cikkek születhetnek, ha az illető nevezetes és megvannak a forrásai.

Munkamódszerét minden egyes szerkesztő maga határozza meg.

A törlés nem cél, hanem csak a végső eszköz. Számomra legalábbis.--Linkoman vita 2017. március 26., 21:42 (CEST)Válasz

Hát attól hogy neked ez a véleményed, a wikipédia szabályzatának nem ezt írja elő. A másolt, engedéllyel nem rendelkező szövegeket el kell távolítani. Ez nem vélemény kérdése. Ez a szöveg pedig nem pusztán életrajzi adat, fogalmazás, és mint ilyen jogosult szerzői jogi védelemre. Xia Üzenő 2017. március 26., 22:54 (CEST)Válasz

De. Az irányelv nem kötelezően írja elő! Át is írhatom, ha akarom és pillanat alatt meg tudom szüntetni a szöveg másolmány jellegét. Tehát nem vagyok köteles eltávolítani. Te és elvbarátaid csináljátok csak, ha tőletek csak ennyi telik. De nem kötelező ez! Kötelező az, hogy engedély nélkül bemásolt szöveg, ha az nem szabad forrásból származik, nem maradhat. De ennek csak az egyik lehetősége, hogy +jogsértőre" jelöljük. Van más lehetőség is. Például javítani a szöveget. Egyetlen irányelv sem tiltja, hogy bárki segíthessen bármelyik szócikk olyan fejlesztésében, ami által megszüntethető bármely irányelvbe való ütközés.

Az adatoknak nincs szerzői jogi oltalmuk. Nincs. Kész. Ez nem vitatéma. Nincs szerzői jog alatt a születési hely, időpont, anyja, apja neve, álneve, művészneve, felvett neve, foglalkozásának, beosztásának megnevezése, azoknak a tanintézeteknek és/vagy tanároknak a felsorolása, akiknél tanult, nem áll szerzői jogi oltalom alatt annak a megnevezése, hogy mik a műveinek a címei, hol jelentek, meg, mikor, melyik kiadónál, mi a festményei/szobrai címei, mely múzeumokban találhatók, mely újságoknak volt az illető a szerkesztője/szerzője, kivel, mikor és hol kötött házasságot, kapott-e díjakat, elismeréseket, tudományos címeket, hol tett tanulmányutakat, ki volt a házastársa, van-e gyermeke, melyik temetőben van eltemetve, melyik parcellában, volt-e kiállítása, mikor, hol és miért, stb. stb. stb.

Ami ezeken kívül szerepel egy-egy szövegben, az általában méltatás, konkrét élethelyzet leírása, jellemzése, művei értékelése stb. Ezeket nyugodtan ki lehet húzni, ha nincs meg a megfelelő engedély, kivéve, ha idézet méretét nem haladják meg - Te is tisztában vagy vele, gondolom, hogy az idézet beírásához nem kell a szerzőtől engedély.

A szerzői jog csak szerzői alkotásokat, műveket véd. (Szerzői jogi törvény 1. §) És nem igaz, hogy bármely mondat szerzői műnek számít. Pl. A jogszabályszövegek bemásolása sem ütközik szerzői jogba, tehát senkinek az engedélye nem kell ahhoz, hogy egy jogszabályi idézet bekerüljön.

Végezetül megkérlek, hogy ne kommentáld a szokásos "Az irányelv az egy parancs" stílusban azokat a szabályokat, amelyek kötelező jellege önkéntes követés útján, és nem primitív szabálymagyarázatok útján valósul meg.

Részemről nem kívánom folytatni az eszmecserét.--Linkoman vita