Vita:Vértesszőlős

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hidaspal 9 évvel ezelőtt a(z) A falu címere témában

A falu címere[szerkesztés]

{{tartalmi segély}}(?) A falu címere nem is így néz ki, itt található a valódi: http://www.vertesszolos.hu. 176.241.30.22 üzenőlapja  2014. augusztus 17., 12:26‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

A címereknek van leírása, ami alapján létre lehet hozni. Ha a címer minden ponton megfelel a leírásnak, akkor azt azonosnak lehet tekinteni.
„A címer, melyen egy hegyes talpú pajzs szerepel, egyetlen mezőből áll, nevezetesen a pajzs alsó harmadából kinövő zöld színű hegy, ami a település nevének előtagjában (1909 óta) szereplő Vértest szimbolizálja, melyen 'Samu', az ötszázezer éves előember fejábrázolása látható aranyszínben. A hegy tetején a hajdani művelésre utaló arany szőlőfürt és sötétzöld levél látható. Ez a szimbólum a településnek nevet adó ősi tevékenységre utal.
A háttér kék színe az itt élő szlovákságot idézi. Eszterházy Antal és József telepítése nyomán kerül a török után elnéptelenedett faluba e népcsoport. A 18. századi telepítést, ill. napjainkig is kimutatható jelenlétüket őrzi a háttér kék színe.”
Forrás: http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-vertesszolos.shtml
Az én munkám Samu fejének a színén üt el, de a http://www.nemzetijelkepek.hu -s változat is természetes színnel van ábrázolva. Ha csak ennyi a kivetni való, akkor azt módosíthatom. (Módosítva)
Ami viszont az eredetin nagyon nem jó, hogy sokszorosan vét a heraldikai színszabály ellen. A magyar heraldika sokszor nem követi rendesen ezt a szabályt, de ezen a címeren jó volna változtatni és sokat nem is kéne. Ha te kedves szerkesztő illetékes vagy benne, a következőket ajánlom. Samu feje aranyként jó, mert akkor fém a színen. A hegy szín a színen, de nem nagy gáz a megszokottakhoz képest. A szőlőlevélnek jó lenne „bearanyozódnia”, mert akkor fém lenne a színen. (Kipróbáltam, túl sok lenne az arany egy csomóban) A zöld a zöldön amúgy is szerencsétlen összeállítás és ha már Samu se természetes színeiben pompázik, a szőlőhöz se kéne annyira ragaszkodni. Csak ennyi változtatással komoly előrelépést lehet tenni és magához az ábrához hozzá se kéne nyúlni. Samu fejét az eredeti címeren eléggé elnagyoltnak találtam, így egy csomó forrásképet átnézve ezt választottam.
Madboy74 * Vitalap 2014. augusztus 17., 13:32 (CEST)Válasz

Ez heraldikai probléma, Vértesszőlőse, nem erre való a „tartalmi segélykérés”. (sl) Hidaspal vita 2014. szeptember 24., 00:50 (CEST)Válasz