Vita:Sárgatesthormon

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Lji1942 13 évvel ezelőtt a(z) Katasztrofális minőség témában

Katasztrofális minőség[szerkesztés]

A kertelést mellőző hangnemért előre is elnézést kérve a következő kérdéseket teszem fel a cikk eredeti szerzőjének, Lji1942-nek:

  1. Megoldható lehetne az, hogy mielőtt felteszel egy cikk-kezdeményt a Wikipédiára, valamilyen helyesírás-ellenőrzőt átfuttatsz a szövegen? Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy szót elírunk, de ez a cikk jelenlegi állapotában hemzseg az extrém gondatlanságot tükröző elírásoktól. A helyesíráshoz való ilyen nemtörődöm hozzáállás a szerkesztőtársak, az olvasók és a Wikipédia iránti tisztelet hiányáról tanúskodik.
  2. Lehet, hogy ez is helyesírási kérdés, de mi a cikk vezérmondatában említett "pepogeszteon"? Lehetséges, hogy ez a progeszteron elírása volna? Ha igen, hogy maradhatott a szövegben ilyen kiemelt helyen ekkora szarvashiba? Ha nem, mi köze ennek a cikk tárgyához, és miért nem kap magyarázatot a cikkben?
  3. Miért nem kap említést a cikkben az az alapvető tény, hogy a progeszteron egy hormon? Jelenleg az avatatlan olvasó számára az sem derül ki, hogy itt egy anyagról van szó. Mi több, az a mondat, miszerint "Eredetének megfelelően tok (theca) lutein sejtekből és túszőhám (sic) eredetű sejtekből áll", azt sugallja, hogy itt egy sejtes szerveződésű szövetről van szó, ami persze nem igaz.
  4. Helyes-e úgy fogalmazni, hogy a progeszteron a "szekszuálisan (sic) aktív szakaszban lévő nők petefészkében keletkezik"? Ha egy harmincéves nő életkörülményei miatt öt évre szexuálisan inaktív szakaszba kerül, akkor arra az időre megszűnik a petefészkében a progeszteron-termelés?
  5. Megoldható lenne az, hogy a szövegben szereplő latin szakszavak és magyar megfelelőik valamilyen egységes formátumban jelenjenek meg? Gondolok itt arra, hogy legalább a cikk szövegén belül egység legyen abban, hogy a magyar és a latin változat közül melyik kerül zárójelbe és melyik lesz dőlt betűs.
  6. Nem lenne célszerűbb az ilyen nagyon korai cikk-csírákat allapon elkezdeni, és csak akkor a fő névtérbe helyezni, amikor legalább a minimális terjedelmi, tartalmi és formai szintet megütik?

Előre is megköszönöm, ha kérdéseimen elgondolkodsz egy kicsit.

Malatinszky vita 2010. december 26., 16:36 (CET)Válasz

Kedves észrevételeidet őszintén köszönöm. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. február 28., 07:56 (CET)Válasz

A szexualisan aktív szakasz nőknél a menarchétól (első havi vérzés) a menopausáig (a havi vérzés elmaradásáig) tart, függetlenül attól, hogy az illető él-e szexuális életet. A theca pedig - akár tetszik neked, akár nem - sejtes szerveződésű. Honnan vetted, hogy "persze" nem igaz? Remélem Te is méltóztatsz elgondolkodni azon, hogy ostobaságokkal nem érdemes magad blamálni. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2011. február 28., 11:56 (CET)Válasz