Ugrás a tartalomhoz

Vita:Maxwell-démon

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Maxwelltől napjainkig sokan foglalkoztak azzal, hogy a molekulák kinetikus energiáját valahogyan kinyerjék. A fő vonal a kis és nagy energiájú molekulák tudatos leválogatása volt. Van egy másik lehetőség is: a válogatás helyett terelés, irányítás, lassítás. Az alapelemek jól ismertek, jól számolhatóak. Az elképzelésemet a mellékelt cikkemben, illetve a honlapomon mutatom.

Várom a reakciókat. Én leghatározottabban ragaszkodom az energia megmaradási alapelvekhez. Remélem mindenki ezt fogja tenni, és nem "örökmozgózik" akkor, amikor szokatlan gondolatai támadnak az írásom kapcsán. A termodinamika második főtételének vagy 30 változatát átnéztem R.Clausiustól kezdve. Azon, esetenként közismert megfogalmazásokat, melyek a hőenergiát nem különböztetik meg más energia fajtáktól, nem ajánlom felhasználni, mert látásom szerint meg nem engedhető általánosítást tartalmaznak. Az általam leírt átalakító nem elégíti ki a hőerőgép definícióját, ezért kapta az energia átalakító nevet. Van energia forrás, kivett energia és csökkent energiájú távozó energia hordozó. Nyitott és szabályozott a rendszer.

http://www.magaimotor.magai.eu/atalakito.php korábbi publikációm ugyanerről: https://www.researchgate.net/publication/295919756_Energy_Transformer_Device

Összefoglaló: Az Energia átalakító nyitott és szabályozott (kör-)folyamatot valósít meg, amely során a gáz molekulák kinetikus energiáját alakítjuk hasznosítható mechanikai munkává. A környezetben lévő molekulák kinetikus energiája a konfúzorban (szűkülő áramcső) gyorsítva mozgatja a molekulákat, mivel ott „ütközéshiányos” körülményeket (nyomáskülönbség) hozunk létre. A felgyorsult gázmolekulák a turbinában munkát végeznek az elmozduló lapátokon, miközben lassulva csökken a mozgási energiájuk. A turbinából távozó molekulák maradék mozgási energiája a diffúzorban (bővülő áramcső) biztosítja a kipufogáshoz szükséges energiát. Fentiekből adódik, hogy a belépő molekulák mozgási energiájának, valamint a távozó molekulák csökkent mozgási energiájának különbsége adja a turbina tengelyén kivett mechanikai munkát. A gáztörvények ismert fogalmait használva: A munkaközeg betolásánál, valamint a kipufogásánál mérhető potenciális energia különbsége adja a turbinán kivett munka nagyságát.

Egy átlagos molekula a legvalószínűbb átlagos sebességgel mozog a statikus gázban. Síkban ábrázolva a sebesség vektorok végpontjaiból kapjuk az ábrán látható köröket a fekete ponttal ábrázolt molekula körül. (3D-ben gömb felületet kapnánk.) Amikor a gázt nem hagyjuk nyugalomban, hanem egy adott irányban – energia közlés nélkül - hagyjuk áramolni (például fúvókában Bernoulli -féle energia megmaradási egyenlet szerint), akkor a sebességvektorok által meghatározott kör átmérője nem változik, csak a molekulához képest excentrikus helyzetet vesz fel. Az excentricitás mértékét az áramlási sebesség határozza meg. Más szavakkal: a statikus és dinamikus nyomások összege adja a fékezési, vagy összenyomás értékét. A megállítási pontban az addig excentrikus molekula ismét bekerül a kör középpontjába.

A molekula átlagos sebessége csökken abban az esetben, amikor a turbinával munkát veszünk ki a munkaközegből. Ekkor a vektor-kör átmérője csökken, mivel az ütközések átlagos energiája is csökken a molekulák között... ... A kisebb sebességű hőmozgás azt is jelenti, hogy a gáz statikus hőmérséklete csökkent, vagyis adott térben és nyomáson több molekula található. Mivel a molekulák ütközési energiája csökkent, ezért az adott statikus nyomás eléréséhez több ütközés szükséges. Esetünkben a több ütközés kompenzálja a hőmozgás mozgási energiájának csökkenését, így a lassult gázsugár is el tudja érni a kitoláshoz, ezzel a körfolyamat létrehozásához szükséges statikus nyomást, vagyis az 1 bar nyomást. A betolási és kitolási nyomás is 1 bar, csupán a térfogat változott, és ezzel a környezet felől kinyerhető eredő térfogati munkát nyert a rendszerünk... (folytatás a fenti linkeken) – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 86.101.193.169 (vitalap | szerkesztései) 2016. május 5., 22:25‎