Ugrás a tartalomhoz

Vita:Koháry család

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Taz 7 évvel ezelőtt a(z) Kóváry/ Koháry témában

Kedves Koháry-család c. lap szerkesztője! Érdeklődnék a felhasznált források után, mivel a szakdolgozati témám a Koháry-család kastélyépítészetén alapszik és szeretném használni a Wikipediában talált információit, persze ehhez utána szeretnék nézni a könyv alapú forrásokban is. Segítségét előre is köszönöm:

Zsorzsett vita 2007. december 15., 16:57 (CET)Válasz

..és szeretném jelezni egyetlen aprócska észrevételemet: Koháry Péter feleségét több helyen (pl. Nagy Iván 1857.) Jákóffy Kataként olvastam, a jelen cikkben Jákóffy Anna szerepel.Zsorzsett vita 2007. december 15., 19:07 (CET)Válasz


Igen az észrevétel jogos, valóban Jákóffy Kata volt a neve, köszönöm a hozzászólást. Adataim főleg levéltári kutatásokból származnak, már 8 éve kutatom a Koháry család történetét. Ha szükség van valamilyen adatra szívesen segítek ha tudok.Akár ilusztrációkkal is a kastélyokról.

bár tudom hogy ez nem egy genealógiai oldal, de engem speciel Koháry Imre érdekelne, az aki 1568-ban Korpona alkapitánya ill. 1569-ban Mohorán vesz zálogba 3 nemesi telket. Ön bizonyára többet tud róla... esetleg ajánlhatna irodalmat vagy más forrásokat, de erről szivesebben társalognék egy ilyen témájú fórumon Taz vita 2008. május 19., 00:19 (CEST)Válasz

Koháry II. János[szerkesztés]

A Koháry II. Jánosról szóló cikk törlési megbeszélésén felmerült, hogy annak a cikknek a tartalma a Koháry család cikkével összevonandó. Ennek a munkának a megkönnyítése érdekében a Koháry II. János cikk tartalmát most idemásolom:

csábrághi és szitnyai gróf Koháry János (Csábrág, 1689. szeptember 20.Belgrád, 1717. augusztus 16.) katonatiszt

Élete

Koháry Farkas másodszülött fia. Testvéreivel Olmützben tanult, majd belépett a herceg Lobkovitz vasasezredbe, ahol kapitányi rangot ért el. 1717-ben a Belgrádnál vívott véres ütközetben elesett. Holttestét az előző évben meghalt bátyja mellé temették Péterváradon.


Forrás

Malatinszky vita 2011. január 12., 17:24 (CET)Válasz

grófi ág[szerkesztés]

Kedves "Koháry család" szócikk szerkesztője!

Érdeklődnék, hogy miért lett visszavonva az általam tegnap kezdeményezett módosítás az utódai alfejezetben? Még új wikiző vagyok, így nem teljesen egyértelmű számomra , hogyan működnek itt a dolgok :) Köszi!

Üdv: Koháry András

Nem tudom pontosan miért vonta vissza Pallerti, de gondolom mert teljesen forrásolatlan állítás. Taz vita 2016. szeptember 28., 17:49 (CEST)Válasz

Kóváry/ Koháry[szerkesztés]

Olvasva Mária Ďurianová 2014-es diplomamunkáját (Postavenie rodu Koháriovcov v Uhorskom kráľovstve a účasť jeho členov v protitureckých vojnách) ott is előjön a Kováryaktól való származtatás. Két kérdésem van: az egyik hogy ez nyelvészetileg mennyire megalapozott? v-h alakváltozás, ill. a bizonyítékként felhozott Kóvár Kohárként való említése Hőke Lászlónál (helyesen Lajos) hol található?

A másik kérdésem, ha az első ismert előd: György, Mátyás udvarában szolgált, s Imre is végvári katona volt (lásd kapitánytársa esetét: Csuty Gáspár), miért kell mindenáron Hont megyében keresni a család származását, hiszen Veszprém megyében Zalaszegváron (Nagy-Kohár elpusztult középkori település) és Hajdú-Biharban Esztáron is van Kohár (puszta, ennek eredetére nem találtam ugyan adatot). És ez csak egy gyors merítés, lehet további találat is, ahol nem kell mássalhangzó- és névváltozásokban spekulálni. Taz vita 2017. január 6., 14:02 (CET)Válasz