Vita:Kissomlyó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt a Magyar települések műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A személyeskedést és az idegenforgalmi reklámot ide a szócikkkből[szerkesztés]

Fekvése[szerkesztés]

A község idegenforgalmi, turisztikai szempontból rendkívül jó fekvésű, hiszen a szűk környezetében nagy számú termál-, gyógy-, és wellnesfürdő található / Borgáta, Mesteri, Sárvár, Celldömölk/, de elérhető közelségben van a nagyhírű Szajki-tavak és a Balaton is. Már előzőekben említve volt, Kissomlyó a nagy hírű fürdők közelében fekszik, így a pihenni vágyók akár sétálva, akár rövid utazással eljutnak a kedvelt vagy kiválasztott fürdőhöz.

Kiemelt érdeklődésre tarthat számot Somló-hegy, Sümeg, Sitke / kápolna koncertről híressé válva/, melyek mind-mind a környezetünkben található.

Fontos megemlíteni, hogy Kissomlyó hegy a Sághegy – Kissomlyó Hegyközség tagjaként része az ország legkisebb, de minőségében kiemelkedő, Somlói borvidéknek. A hegyen számos szőlőskert található, ahol a területre jellemzően főleg Olaszrizlinget telepítettek, de jelentős a Chardonay valamint a piros szőlők közül a kékfrankos és a merlot termesztése.

Története[szerkesztés]

Bár a történelemben kiemelt szerepet nem kapott község, mégis fontos megjegyezni, hogy a szomszéd községben született Berzsenyi Dániel, s az azidőtájt még működő iskolában, Kissomlyón tanult.A reformáció és rekatolizáció viszont mély nyomokat hagyott a település életében és ebből adódik a vallási megosztottság, mely jellemzi községünket.

Idegenforgalom[szerkesztés]

Szállás, lovaglás: Lovagoltatás, kocsiztatás, bentlakásos lovastábor Horváth Teréz Kossuth u. 101. T: 70-2714377 www.EXTRA.hu./ Kissomlyó Férőhely: 6 személy

Lovagoltatás, oktatás, gyermektábor Major Albert Kossuth u.35-37. T: 95-458188, 30-6373158 Férőhely: 10 személy 5x2 ágyas szobákban Borút, borpince, vendéglátás Végh Rezső T: 95-450624, 70-2253061

Királykő Vendégház Kováts László T: 30/307-1051, 30/217-2331 3 appartman 7 fő részére

Egyesületek[szerkesztés]

Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület'

A településen működik 2002 augusztusától a Beteg és Gyógyíthatatlan Beteg Gyermekekért Misszió Egyesület Vasi Képviselete, melynek az Evangélikus Egyházközség ad otthont. Képviseleti elnök: Cserági Istvánné Mária Tel:06-20-824-5454; e-mail: misszio080@citromail.hu Az Egyesület nonprofit, karitatív, közhasznú társadalmi szervezet. Küldetése: A térségben élő hátrányos helyzetű családok, súlyos beteg gyermekek felkarolása, támogatása. A Kemenesaljai Kórház ( Celldömölk ) szülészeti részlegének folyamatosan modern orvosi eszközökkel való ellátása. Ars poetica: " egy csepp könnyet letörölni"

Holdkóros vita 2009. február 12., 20:14 (CET)Válasz