Vita:Körtemplom

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Einstein442 14 évvel ezelőtt a(z) Korrektúra témában

Nevezetes körtemplomok cím alatt nem templomokra, hanem településekre mutatnak a belső linkek. Nem kéne kideríteni, hogy melyiknek mi a rendes neve, és mint piros link léteznének tovább? Akkor tudnánk, még milyen cikk kell, mert ez így félrevezető. Villy 2006. május 16., 15:46 (CEST)

Nem tartom félrevezetőnek a kék linkeket azokra a településekre, ahol a templomok találhatók. Ha pl. a Bény szócikket megnézed, abban már most is van információ a körkápolnáról.
A normális haladási irány a Wikipédiában településről épületre és nem fordítva. A fordított irány eredményezi egy-egy település "szétírását" számos szócikkbe, amik között a kapcsolatot utána meg kell teremteni.
Azzal egyetértek, hogy legyen minél több önálló szócikk egy-egy templomról. Ha ténylegesen lesznek ilyenek, akkor kell a linket a telelpülésről az épületre javítani.
A "kerektemplomként" szereplő templomokat egyébként egytől egyig kerektemplomnak hívják.--Linkoman 2006. május 16., 15:58 (CEST)Válasz

2 felé[szerkesztés]

miért van kétfelé sedve a körtemplomok listája? Nem aszerint van, hogy Magyarországon van vagy külföldön, mert Diósjenő egy listán van Szlovákiával. Azt mondtátok nekem, hogy a körtemplom=Kerektemplom, tehát az sem lehet a megkülönböztetés alapja. ráadásul a Kerektemplom ide is linkel. Villy 2006. július 31., 02:41 (CEST)Válasz

Kedves Villy, a körtemplomok egy részét "kerektemplomnak" nevezik, ezért van kétfelé szedve. A kerektemplom tehát nem kötődik egyetlen településhez sem, akárcsak a bazilika, rotunda stb. szó. Ha ez nem egyértelmű, javíthatjuk az alfejezetet "Keretemplomnak nevezett körtemplomok"ra.
A felsorolás példálózó jellegű, én szedtem össze, más forrásban nem találtam. Az országonként való csoportosításnak akkor van értelme, ha a lista már hosszabb lesz.--Linkoman 2006. július 31., 11:06 (CEST)Válasz


Kedves Villy, sajnálattal láttam, hogy nem sikerült megmagyaráznom a körtemplom és a kerektemplom fogalmak viszonyát.
A fogalom a körtemplom. Egyes helyeken kerektemplomnak hívják, mint pl Esztergomban.
De a legtöbb helyen nem hívják "kerektemplomank".
Logikailag: minden kerektemplom körtemplom, de nem minden körtemplomot hívunk "kerektemplomnak".
Te ehhez képest összekeverted a listát, hozzáírtál olyan templomokat is (pl. sopron), amiről én nem hallottam, hogy "kerektemplom" lenne. Tehát nem a felső, hanem az alsó csoportba tartozik.
Ha kiegészítjük külföldi körtemplomokkal, akkor majd külön lehet választani ezeket is.--Linkoman 2007. január 27., 18:22 (CET)Válasz


Thirsager, Jütland, Dánia - should be Thorsager (Jan Eskildsen, Danmark) 87.57.197.20 (vita) 2009. március 28., 11:51 (CET)Válasz

Korrektúra[szerkesztés]

Jó alap ez a cikk, de véleményem szerint még sok tennivaló volna vele. Például:

  • nehezen értelmezhető mondatok újrafogalmazása, helyesírási hibák javítása
  • képaláírások egységesítése
  • terminológia és definíció (!!!)
  • genetikai és független kapcsolatok gondolatmenetének kifésülése (nyilván nem Magyarországról terjedt el Örményországba, hanem fordítva - ill. mennyiben függetlenül jöttek létre ezek a formák)
  • világos elkülönítése az építési korszakoknak. Miért és hogyan él tovább a gótikában, reneszánszban, barokkban ... modernben a kerek templom?
  • centralitással kapcsolatos térelméleti tudnivalók

Hajráf... Einstein442 vita 2009. szeptember 9., 19:09 (CEST)Válasz