Vita:Johan Béla

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Pasztilla 9 évvel ezelőtt a(z) Hosszas Czeizel-idézet témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Életrajzi szócikkek (jól használható besorolás)
Orvostudománnyal kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)
Péccsel kapcsolatos szócikkek (jól használható besorolás)

Hosszas Czeizel-idézet[szerkesztés]

A tegnap bekerült Czeizel-könyv-idézetet ebben a hosszúságban a szócikk tartalmához és méretéhez képest aránytalannak tartottam, ezért lényegesen lerövidítettem, és kivettem belőle a közéleti tisztaság megteremtésére buzdító végszót. Az eredetileg beszerkesztett bekezdéseket azért idementem. Pasztilla vita 2015. január 13., 03:20 (CET)Válasz

Dr. Czeizel Endre Tudósok, gének, tanulságok című könyvében több oldalt szentel Johan Bélára, ahol is többek foglalkozik Johan Bélának nem csak a munkásságával, hanem a zsidótörvénnyel kapcsolatos szerepével is. Többek szerint Johan azért maradt ezekben az időben a posztján, hogy gyengítse a gonoszság előre törését. Többek között leírja, hogy egyik belgyógyásza szerint Rusznyák István professzor életét Johan mentette meg azzal, hogy a halálvonatról leszedte. Czeizel ezenkívül idéz Szent-Györgyi Albert leveléből, amiben egyértelműen felmenti Johant a vádak alól. De bemásolta a könyvbe dokumentumként Dr. Deák András : Sárga Karszalag című könyvének az ajánlását Johan Bélának. Mint írja Deák írja: " emberséges emberként állott ki értem és másokért is, akkor amikor ez a fasizmus nemtelen állati ösztönei véres orgiáinak éveiben, főbenjáró bűn volt" (382.oldal).
A Nemzeti Levéltárból eddig általam beszerzett anyagokban a kommunisták általi meghurcoltatásáról vannak dokumentumok. Ezekből kiderült, hogy miért vádolták és internálták a kommunisták Johant. Az is kiderült, hogy kinek a feljelentésére vádolták azzal, hogy nyugati állam érdekében dolgozik. Kiderült a kiadott kihallgatási jegyzőkönyvekből, hogy végig kitartott a becsület mellett, nem alkudott meg a kommunistákkal. Tetteinek, munkásának, megfigyelésének nagy részét még mindig homály fedi. Az biztos, amit a korabeli filmhíradókból is kiderült, hogy azon fáradozott, hogy társadalmi helyzetre való tekintett nélkül Magyarországon minden ember megkapja a megfelelő egészségügyi ellátást, akár ingyen is. Munkássága révén sok millió magyar egészségügyi és szociális helyzete sokat javult, ahogy Szent-Györgyi írta róla: "Johan Béla a nemzet nagy szülészeihez tartozik, akik egy új, egészségesebb generáció világrahozásán fáradoztak." Az ország számára fontos lenne ennek a korszaknak és fontosabb embereinek a tetteinek a még teljesebb és hitelesebb történelmi tényfeltárása.