Vita:INOX

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) A Tudakozóban kérdezték témában

A Tudakozóban kérdezték[szerkesztés]

Jó lenne beleszőni a cikkbe:

Keresem az INOX fém pontos ötvözési összetetelét, fizikai és kémiai tulajdonságait.
Utánanéztem a Google-ben de csak cégeket találtam inoxbol készült termékekkel.
--92.81.46.93 (vita) 2009. október 18., 17:30 (CEST)

Attól tartok az "INOX" csak egy márkanév. Rozsdamentes acél a cél. De abból is van sokféle. --Bitman vita 2009. október 18., 17:40 (CEST)

Megnéztem, a Google mit ad ki ("INOX ötvözet"), ilyesmit találtam: http://www.corweld.hu/pics/inox_e_2211ht.pdf
Az a véleményem (mint előttem Bitman-nak), hogy az INOX szó olyasfajta szó, mint volt egykor a magnó szó (ami egy magnetofonkészülék fantázianevéből keletkezett - sok ilyen példa van: Cola, Colt stb.).
Talán segít a Magyar Lexikon szócikke (15. kötet, Magyar Nagylexikon Kiadó, Budapest, 2002, 838. o.):
saválló acél, rozsdamentes acél: (kohászat) olyan acél, amely a korróziónak és a gyakorlatban használt folyadékok korróziós hatásának számottevő károsodás nélkül ellenáll. Ilyen ötvözethez az acélt 12,5 atomszázalék krómmal vagy nikkellel kell ötvözni. Az ötvözés hatására az acél felületén ötvözőfémben gazdag oxid-hidroxid védőréteg keletkezik. A felületi passziválódást okozó védőréteg jól tapad, pórusmentes.
Nagyobb ellenálló képességű saválló acélhoz az acélt legalább 25% passziváló fémmel, főként krómmal és nikkellel ötvözik.
A korrózióval szembeni ellenálló képesség szempontjából a homogén szövetszerkezetű acél tulajdonságai kedvezőek. Ezek egyik csoportja a 18% krómot és 8–10% nikkelt tartalmazó ausztenites saválló acél. Ennek jó szívóssága mellett a szilárdsága viszonylag kisebb.
Másik csoportja a 15–30% krómot és nagyon kevés szenet tartalmazó ferrites szövetű saválló acél.
Amennyiben a felhasználás szempontjából nagyobb szilárdságra van szükség, 12–18% króm és kb. 1% széntartalmú martenzites szövetű acélokat alkalmaznak.
A saválló acélok oxidáló és savas oldatoknak kiválóan ellenállnak, gyakorlatilag hatástalanok rájuk az élelmiszerek, alkohol, benzin stb.
A saválló acélok kloridos oldatokkal (tengervíz) szembeni ellenálló képességét 1–3% molibdénötvözéssel növelik. A sósavval szembeni ellenállást molibdén- és rézötvözés segíti elő.
A saválló acélokat háztartási, konyhai berendezések gyártásánál, az élelmiszer-, gyógyszer-, autó-, építőiparban stb. alkalmazzák.

Eddig tart a lexikon szócikke – vitorlavitalapomra 2009. október 18., 18:04 (CEST)

Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 13:31 (CEST)Válasz