Vita:Előítélet

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csobankai Aladar 18 évvel ezelőtt
Ez a szócikk témája miatt a Pszichológiai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: g_ambrus (vita), értékelés dátuma: 2007. augusztus 5.
Pszichológiai témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kedves szócikkíró!

Ez a Gordon/Allports-féle skála egész véletlenül nem elírás? Csak mert van egy ismert, Gordon W. Allport nevű pszichológus, aki pont az előítéletek természetével foglalkozott (többek között). De ha róla lenne szó, akkor "Gordon Allport-féle skála" lenne a helyes írásmód.

:-)--Csobankai Aladar 2005. június 18., 22:46 (CEST)Válasz

Bevezető[szerkesztés]

Sziasztok! Az első sor egy eléggé nagy féleértés. "Az előítélet a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapuló előre kialakított vélemény." A valóságban minden vélemény előítélet, hiszen vélt gondolatkról van szó. Ha bármiről véleményt alakítunk ki, az előítélet. Ha tények vagy konkrét tudás alapján alakítunk ki, a valóságot pontosan leíró álláspontot, az már nem vélemény, és nem előítélet. Tehát nemcsak az az előítélet, ami a tényeken, vagy hibás vagy merev általánosításon alapul.

A meghatározás Allporttól az angol wiki szerint: "feeling, favorable or unfavorable, toward a person or thing, prior to, or not based on, actual experience" - a magyar wikin: "az előítélet valamely személlyel szemben érzett idegenkedő vagy ellenséges attitűd". Lehet, hogy a magyar idézet az Osiris által kiadott könyvből származik, de az angol eredeti nem csak a negatív érzést veszi előítéletnek.