Víztorony (Siófok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Víztorony (Siófok)
A siófoki víztorony 2013-ban
A siófoki víztorony 2013-ban
TelepülésSiófok
Építési adatok
Építés éve1912
TervezőGergely Jenő
Gut Árpád
Hasznosítása
Felhasználási területvíztorony
Alapadatok
Magassága41,3 m
Egyéb jellemzők
Liftek száma2
Különlegességekaz emeletek alapterülete: 35 m2
a víztartály belső magassága: 5 m
a víztartály űrtartalma: 250 m3
Elhelyezkedése
Víztorony (Siófok) (Siófok)
Víztorony (Siófok)
Víztorony (Siófok)
Pozíció Siófok térképén
é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 03′ 09″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 21″, k. h. 18° 03′ 09″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Víztorony (Siófok) témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A víztorony Siófok legemblematikusabb épülete, amely a város szívében fekszik, a Fő téren. A tororny 100. évfordulója alkalmából 2012-ben teljes felújításon ment keresztül. Az épület, Gergely Jenő és Gut Árpád tervei alapján épült meg 1912-ben. A magassága a régebbi, kevésbé pontos leírások szerint 45 méter, az újabb mérések szerint viszont csak 41,30 méter. Az épület különlegessége a panoráma lift, amely a kilátó részbe vezet fel. A vendégeket kikapcsolódási lehetőségként 360°-ban körbejárható nyitott kilátótér várja.

A torony felső részének külön érdekessége, hogy jelenleg Varga Imre szobor, illetve Siófok helytörténeti kiállítása látogatható.

Története[szerkesztés]

Víztorony zenéje - Générique de l'Eurovision

A víztornyot 1912-ben építették és kezdetben tényleg a vízellátásban volt nagy szerepe. A Kurz Részvénytársaság tervezése alapján 1935-ben átépítették. 1944-től a vízmű nem üzemelt. A második világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomásának adott helyet, majd egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongálta. A helyreállításokra 1946-ban került sor. 1953-ig a község tulajdonában állt és közüzemként működött, majd vállalat lett. A víztorony szerepe a vízellátásban a 70-es évekig tartott, utána 1990-es évek elejéig üresen állt. 1992-től többek között a Tourinform irodának adott otthont. 1998-ban újjáépítették a belsejét, de külsőleg nem renoválták. Ebben az évben adta át az állam az önkormányzatnak. Második emelete egy panoráma terasznak és egy kiállító-teremnek adott otthont 2001-től. 2001 őszén a Tourinform iroda elköltözött, a torony bezárta kapuit, renoválásra várt. 2002-ben sürgőssé vált a felújítása. Több évig ment a huzavona a felújítással kapcsolatban, végül 2010-ben megkezdték a renoválását.

Felújítása[szerkesztés]

Víztorony zenéje - La Donna é mobile

A 2010 nyarára tervezett átadása elmaradt. Több olyan hír is napvilágot látott, hogy a torony megsüllyedt, megdőlt. Akkor a megnyitását a következő év végére tűzték ki. 2011 májusára a munkálatok befejeződtek, de a megnyitásra még nem került sor. 2011. november 25-én felavatták a tornyot a Siófoki Városnapon. Két napon át üzemeltették a lifteket, de a kávézó még nem nyílt meg, üzemeltetőkre vártak. 2012. június 22-én négy napos programsorozat keretében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Sió Plázával, és a felújított térrel együtt.

A torony napjainkban[szerkesztés]

A látogatókat két panoráma lift viszi fel a torony felsőbb szintjeibe, ahol két kiállítás található. A panorámalift a Varga Imre állandó kiállításig visz, innen csigalépcsőn közelíthető meg a helytörténeti kiállítás, ha pedig lefelé megyünk néhány lépcsőt, akkor a kilátóteraszról lenyűgöző körpanoráma tárul Siófokra és a Balatonra.

A Varga Imre 100 programsorozat jegyében nyílt kiállítás különlegességét az adja, hogy anyagát, a 2019- elhunyt szobrászművész, Siófok első díszpolgárának fia, a szintén szobrász Varga Tamás válogatta és adományozta a városnak. Varga Imre gipsz szobrai és személyes használati tárgyai láthatók a fotói mellett. Ezek a szobrok egyediek. Egyediek attól, hogy az alkotói folyamat legértékesebb állapotában jelennek meg.

Az egy szinttel feljebb található Helytörténeti kiállításban a látogatók megismerkedhetnek a római kortól napjainkig a település gazdag múltjával, kiemelve a régi falu életét, a fürdőtelep kialakulását, a várossá válást, a folyamatos fejlődést. Segítséget nyújt ebben az idővonal, amelyen a Siófok életében jelentős évszámok, események kiemelésre kerültek, képekkel illusztrálva.

A víztorony 2013-ban[szerkesztés]

Látványosságok a környéken[szerkesztés]

Kilátás a víztoronyról[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]