Tine Plesch

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tine Plesch
Tine Plesch a Radio Z-ben (1998)
Tine Plesch a Radio Z-ben (1998)
Született1959[1][2]
Nürnberg[3]
Elhunyt2004. november 4. (44-45 évesen)[4]
Nürnberg
Állampolgárságanémet
Foglalkozása
SablonWikidataSegítség

Tine Plesch (Nürnberg, 1959. – Nürnberg, 2004. november 4.) német zenei újságíró és feminista írónő. Elsősorban a popkultúra gender témájára összpontosított. Társszerkesztője volt a Testcard – hozzájárulások a popkultúrához című magazinnak, valamint rádiós újságíró volt a független nürnbergi Radio Z-nél.

Élete[szerkesztés]

Tine Plesch amerikanisztikát és angolt tanult. Ezekből a témákból doktorált a Die Heldin als Verrückte – Frauen und Wahnsinn im englischsprachigen Roman von der Gothic Novel bis zur Gegenwart (A hősnő mint őrült nő – Nők és őrület az angol nyelvű regényekben a gótikus regénytől napjainkig) című disszertációjával (Centaurus Verlag, Pfaffenweiler, 1995). Megélhetéséért gyógyszertári ügyintézőként dolgozott. 1989 óta önkéntes alapon a nürnbergi Radio Z-nél, a Dauerwelle női magazinnál (1993-ig) és a zenei szerkesztőségeknél dolgozott. Saját sorozatot indított a nőkről a zenében: ZFNS, Akte XX és Neuland, Zores (avantgarde, pop, irodalom és minden). 1999 óta a „testcard – Contributions to Pop History” társszerkesztője. Az évek során különféle szabadúszó újságírói tevékenységet végzett, többek között a Nürnberg, a Melodiva, a Superstar, a Jazzthetik, a Junge Welt, a Raumzeit, a Yot-Infozine, az Intro esti újságoknál.

Keresett előadó volt a nőkkel és a zenével foglalkozó szakrendezvényeken. Többek között ott volt előadásaival a hamburgi Női Zenei Központ zenész szimpóziumán, a tutzingi Evangélikus Akadémián, az Asta Münster-i női tanszéken, a Radiocamp Bodensee-ben (a független németországi rádiók éves találkozóján), valamint Christiane Erharterrel az R4 Zoom sorozatban a Taxispalais Innsbruckban: „Elektronikus zene és női képviselet” Meghívást kapott az „Utópiák/disztópiák az elektronikus zenében” kerekasztal vezetésére a zürichi Musik Didactique-ban.

2004-ben szeptikus sokk következtében halt meg.

2013 augusztusában a mainzi Ventil Verlag posztumusz megjelentette a Rebel Girl – Pop Culture and Feminism című könyvet válogatott szövegeivel.

Művei[szerkesztés]

  • Schneewittchen versus Solex – Poptexte von Frauen", in testcard # 6, 1998
  • Rebellisches Wissen und journalistische Tagesordnung – zum Umgang mit Musikerinnen in der alternativen Presse", in testcard # 8, 2000
  • Schnittstellen – Pop und Krieg im Soundcheck", in testcard # 9, 2000
  • Feminismen und Popkultur" – in testcard # 10, 2001
  • Women in Rock Music – Times, The Are A-Changing?", in: Heinz Geuen u. Michael Rappe (Hgs.), „Pop und Mythos“, Edition Argus, Schliengen, 2001
  • Frauen?Humor?Popmusik?“ in testcard # 11, 2002
  • Do You dig it? Pop und linke Mythen im Gespräch mit Michaela Meliàn und Thomas Meinecke“ in testcard # 12, 2003
  • Mythos Freies Radio – ein Interview mit Andreas Stuhlmann vom freien Radio FSK (Freies Sender Kombinat) Hamburg. “ in testcard # 12, 2003
  • Queens and Divas – Rhythm´n´Blues zwischen, Kollektivtraditionen, Individualitätsmythen und Geschlechterpolitiken“ in testcard # 13, 2004
  • Brüste und Büstenhalter“ in Brüste kriegen, Sarah Diehl (Hrsg.), 2004
  • Trinken, aber gar nicht immer übers Trinken Schreiben“ in das Buch vom Trinken, Jörg Sundermeier (Hrsg.), 2004. Dieser Text wurde nach ihrem Tod veröffentlicht, das Buch ist ihr gewidmet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 18.)
  2. NUKAT
  3. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 22.)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. május 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tine Plesch című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]