Thurzó Gyula György

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thurzó Gyula György
Született1882. február 21.
Gyetva
Elhunyt1950. február 16. (67 évesen)
Radvány
HázastársaKornélia Petrikovichová
SzüleiThurzó János, Katarina Gondová
Foglalkozásatengeri hajóskapitány
SablonWikidataSegítség

Thurzó György Gyula (szlovákul: Július Juraj Thurzo; Gyetva, Osztrák–Magyar Monarchia, 1882. február 21.Radvány, Csehszlovákia, 1950. február 16.) Szlovákia első tengeri hajóskapitánya.

Élete[szerkesztés]

A breznóbányai általános iskola után a selmecbányai evangélikus gimnázium tanulója lett, majd a fiumei haditengerészeti akadémiára ment. Mint hajóstiszt, eljutott Latin-Amerika és a karibi térség kikötőibe, az Atlanti-, Indiai-, és Csendes-óceánra. Az első világháború után visszatért hazájába. 1919-től egy besztercebányai megyei hivatal alkalmazottja. A hajós teherszállítás úttörője, tengerészeti iskolák alapítása is fűződik nevéhez. Később a belgrádi nagykövetségen lett diplomata. Idős korában Radványba költözött, itt is hunyt el. Tengeri útjai során is használt tintatartóját ma a besztercebányai múzeumban őrzik. Halála után jelentek meg emlékiratai.

Emlékezete[szerkesztés]

Könyve[szerkesztés]

  • Po svetových moriach. Pozsony, 1973.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Július Juraj Thurzo című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.