Talpig fegyverben

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Talpig fegyverben
(Guns Akimbo)
2019-es brit–új-zélandi–német film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőJason Lei Howden
ProducerFelipe Marino
Joe Neurauter
Tom Hern
Műfaj
ForgatókönyvíróJason Lei Howden
FőszerepbenDaniel Radcliffe
Samara Weaving
Natasha Liu Bordizzo
Ned Dennehy
Grant Bowler
Edwin Wright
Rhys Darby
ZeneEnis Rotthoff
OperatőrStefan Ciupek
VágóLuke Haigh
Zaz Montana
Gyártás
GyártóIngenious Media
New Zealand Film Commission
OrszágEgyesült Királyság, Új-Zéland
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszínÚj-Zéland
Játékidő95 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMadman Entertainment
Magyarország ADS Service
Bemutató2019. szeptember 9.
(TNF)
Új-Zéland 2020. március 5.
Magyarország 2020. március 5.
KorhatárMagyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Egyesült Királyság R
Bevétel1 002 656 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A Talpig fegyverben (eredeti cím: Guns Akimbo) 2019-ben bemutatott, brit-új-zélandi akció-filmvígjáték, melyet Jason Lei Howden írt és rendezett. A főszereplők Daniel Radcliffe, Samara Weaving, Natasha Liu Bordizzo, Ned Dennehy, Grant Bowler, Edwin Wright és Rhys Darby.

A film világpremierjét a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották 2019. szeptember 9-én. A film Új-Zélandon 2020. március 5-én jelent meg a Madman Entertainment által. Magyarországon szintén március 5-én került mozikba szinkronizálva, az ADS Service forgalmazásában.

A film címe az akimbóra hivatkozik, ami olyan harci technika, amelyben két fegyvert használnak, mindegyik kézben egyet tartva.

Cselekmény[szerkesztés]

A programozó Miles-t rendszeresen terrorizálja a főnöke. Miles frusztráltan és dühösen sértegeti a SKIZM nevű bűnügyi streaming szolgáltatás online nézőit, ahol valódi bűnöző harcosok illegális gladiátorcsatákban küzdhetnek életre-halálra. Riktor, a szervezet vezetője rajtaüt Miles lakásán, GPS-nyomkövetőt ültet belé, és két pisztolyt csavaroztat a kezére. Miles-t ezután Nix, az aktuális sztárharcos célpontjául választja ki.

Nix a lakásában találkozik a levert Miles-szal. Menekülése során Miles véletlenül összetalálkozik egykori barátnőjével, a képregényművész Novával. Nova segítségével végül megszökik, de a nő pánikszerűen kidobja a kocsiból, amikor meglátja a fegyvereket. Míg Miles eleinte egy régi ruhákból álló konténerben rejtőzik, a folyam nézői egyre többen lesznek. Közben Nova megtudja Degraves és Stanton rendőröktől, hogy Miles a SKIZM egyik résztvevője. Miközben Miles a társától és munkatársától, Hadley-től kér segítséget, egy második párbajra kerül sor Nixszel. Milesnak csak véletlenül sikerül megmenekülnie. Miközben Miles telefonon beszél Novával, Riktor elrabolja őt. A gengszter arra kéri Milest, menekülés helyett harcoljon. Miles most megpróbál megszabadulni Nix-től egy roncstelepre csalva, hogy aztán átadja a rendőrségnek. Eközben véletlenül belekeveredik két bűnbanda közötti drogügyletbe. Le akarják lőni a kellemetlenkedő tanút, amikor hirtelen megjelenik Nix, és magának követeli Miles megölését. A legtöbb gengsztert egy Gatling pisztollyal lövi le. Milesnak is önvédelemből kell megölnie az első embert. Amikor a rendőrség megjelenik a helyszínen, az utolsó túlélők elmenekülnek, Miles-t pedig letartóztatják.

Stanton és Degraves azt tervezik, hogy Miles-t csalinak használják Nix ellen. Degraves elmondja Milesnak, Nix a lánya, és az egyetlen túlélője annak a rajtaütésnek, amelyet Riktor a családja ellen intézett. A bűnöző bosszútól tartva a biztos halál reményében küldte őt a megrendezett harcokba. Meglepő módon Stantonról kiderül, hogy áruló, aki lelövi kollégáját, és Milesnak ultimátumot ad: 30 percet kap, hogy szembenézzen Nixszel a végső csatában, mielőtt Nova meghal. Riktor az ultimátumot azzal támasztja alá, hogy Miles szeme láttára lövi le Hadley-t. A titok ismeretében Miles párbeszédet keres ellenfelével. A látszólagos leszámolás során nyilvánvalóan lelövi a programozót, és a közönség győztesként ünnepli. A két egykori ellenfél ezután együtt megrohamozza a SKIZM főhadiszállását. A túlerő elleni győzelem érdekében Nix feláldozza az életét azzal, hogy felrobbantja magát.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[1] Magyar hang[2]
Miles Lee Harris Daniel Radcliffe Gacsal Ádám
Nix Degraves Samara Weaving Gáspár Kata
Riktor Ned Dennehy Epres Attila
Nova Alexander Natasha Liu Bordizzo Bogdányi Titanilla
Degraves Grant Bowler Kőszegi Ákos
Stanton Edwin Wright Törköly Levente
Glenjamin Rhys Darby Petridisz Hrisztosz
Dane Mark Rowley ?
Clive Colin Moy ?
Ruby Hanako Footman ?
Pöcsfej Set Sjöstrand ?
CNN hírolvasó J. David Hinze ?
Shadwell Jack Riddiford ?

Produkció[szerkesztés]

A Talpig fegyverben forgatása a Jean Batten Place-nél.

2017. május 12-én bejelentették, hogy Daniel Radcliffe lesz a Talpig fegyverben főszereplője, amelynek rendezője az új-zélandi Jason Lei Howden, akinek korábbi projektjei közé tartozik a kultikus klasszikus film, a Halál metál című horror-vígjáték. Felipe Marino és Joe Neurauter bejelentette, hogy a filmet az Occupant Entertainment útján készítik.[3] 2018. május 8-án Natasha Liu Bordizzo csatlakozott Radcliffe mellé, mint női főszereplő.[4]

Megjelenés[szerkesztés]

A film világpremierét a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon tartották 2019. szeptember 9-én.[5] A film 2019. szeptember 19-én a Fantastic Fesztiválon is vetítésre került.[6] Röviddel ezután a Saban Films megszerezte az USA filmforgalmazási jogát.[7] A tervek szerint 2020. február 28-án jelenik meg az Amerikai Egyesült Államokban[8] és 2020. március 5-én Új-Zélandon.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szereposztás az IMDb.com szerint
  2. Talpig fegyverben - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. január 24.)
  3. Daniel Radcliffe To Star In 'Guns Akimbo' For Occupant Entertainment & Altitude Films – Cannes. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2017. május 12. (Hozzáférés: 2019. szeptember 7.)
  4. Natasha Liu Bordizzo Joins Daniel Radcliffe In 'Guns Akimbo'. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2018. május 8. (Hozzáférés: 2019. szeptember 7.)
  5. 'The Aeronauts,' 'Burnt Orange Heresy' Added to Toronto Film Fest Lineup. The Hollywood Reporter . Valance Media, 2019. augusztus 13. (Hozzáférés: 2019. szeptember 7.)
  6. Guns Akimbo. Fantastic Fest . (Hozzáférés: 2020. február 23.)[halott link]
  7. McNary, Dave: Daniel Radcliffe Sci-Fi Thriller ‘Guns Akimbo’ Acquired by Saban. [[Variety (magazin)|]] , 2019. november 9. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  8. Genuinely Bonkers-Looking Daniel Radcliffe Film 'Guns Akimbo' Gets February Release Date. collider . (Hozzáférés: 2020. február 12.)
  9. King, Christine: This trailer for Guns Akimbo is your new favourite thing. Nag.co.za , 2020. január 16. (Hozzáférés: 2020. február 23.)

További információk[szerkesztés]