Szlávics Ernő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szlávics Ernő, anyakönyvi bejegyzés szerint Slavits Ernő (Budapest, 1902 január 19. – Győrszentiván, 1983) magyarországi lakatosmester, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt tagja, tisztségviselője, id. Szlávics László képzőművész édesapja.

Élete[szerkesztés]

1902 januárjában született Budapesten. Édesanyja Slavits Irma zalai származású szakácsnő. Édesapja kiléte nem ismert.

Édesanyja egyedül nevelte, majd lakatostanoncnak adta egy mesterhez akinél kitanulta a lakatos szakmát, ami egész életén át kereseti forrása lett.

A családi legendárium szerint fiatalon rövid ideig szerepet vállalt a Magyarországi Tanácsköztársaság eseményeiben ami miatt később bujkálnia kellett.

Az 1920-as évek elején feleségével, Burucs Mária, Zala megyében Henyehegyen családot alapított. Összesen, tizenegy gyermekük született.[1]

A család 1930-ban Győrszentivánra költözött, mert itt kapott munkát. A győri Magyar Waggon- és Gépgyár-ban helyezkedett el. Emellett alkalmi magánmegrendelésekre továbbra is önállóan dolgozott.

1945-ben, korabeli dokumentum szerint, az MSZDP küldötte-ként a Győri Nemzeti Bizottság titkára volt.

Az MSZDP és az MKP egyesülésekor 1948 kizárták a párt tagjainak sorából. Politikai nyomás ellenére nem lépett be az "egyesült" Magyar Dolgozók Pártjába. Ezt követően a továbbiakban nem folytatott politikai tevékenységet.

Jegyzetek[2][szerkesztés]