Szilágyi Dezső-kilátó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szilágyi Dezső-kilátó
TelepülésMagastátra
Megnyitás1904. augusztus 7.
Hasznosítása
Felhasználási terület
Elhelyezkedése
Szilágyi Dezső-kilátó (Szlovákia)
Szilágyi Dezső-kilátó
Szilágyi Dezső-kilátó
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 49° 09′ 29″, k. h. 20° 13′ 39″Koordináták: é. sz. 49° 09′ 29″, k. h. 20° 13′ 39″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Szilágyi Dezső-kilátó turisztikai látnivaló és egyúttal magyar emlékhely az Ótátrafüred fölé magasló Tarajka hegyen.

Földrajzi helyzete, elérhetősége[szerkesztés]

Az Ótátrafüredről a hegyre felvezető út utolsó kanyarulatában, a fogaskerekű sikló tarajkai állomásától alig pár száz métere áll.

Története[szerkesztés]

Szilágyi Dezső nagy támogatója volt a tátrai turizmus fejlesztésének. Minden évben visszatért a Magas-Tátrába, gyakori vendége volt Ótátrafüreden. Miután 1901-ben meghalt, a Magyarországi Kárpát-egyesület úgy döntött, hogy kilátót épít tiszteletére.

A közadakozásból több mint hétezer korona gyűlt össze. Az építményt Majunke Gedeon tervezte. 1904 augusztusában avatták fel; az ünnepségre számos neves személyiség között Darányi Ignác volt földművelésügyi miniszter is eljött.

Az átadás után a kilátó belsejében több emléktáblát is helyeztek.

Csontváry Kosztka Tivadar egyik kedvelt helye volt; több képét is itt festette.

A második világháború után a domborművet és az emléktáblákat is leszerelték.

Az építmény[szerkesztés]

A hatszögletű csonka gúlára emlékeztető, pavilonszerű kilátó alapját faragott kőtömbökből rakták, a felépítmény vasszerkezet ugyan csak vasból öntött, míves korláttal. A tetőzet szerkezete is igen gazdagon díszített.

Az útkanyar felé néző oldalon, a gránit alapban helyezték el a Szilágyi Dezső kétszeres életnagyságú, domborműves portréját, amit Istók János szobrászművész készített el. A balra néző profilt körívben a „A Magyarországi Kárpát Egyesület Szilágyi Dezső emlékezetének” szöveg szegélyezte.

Jelen állapota[szerkesztés]

2022-ben állapota enyhén elhanyagolt. A gránit talapzat kör alakú bemélyedésében még a dombormű egykori felfogatásának helye is látható.

A kilátóból remekül ráláthatunk a Tarpataki-völgyre. Az épülettől turistajelzés vezet a vízeséseiről nevezetes patakhoz. Az építménytől nem messze alkotják meg telente a tátrai jégtemplomot.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Orosz Örs: Szoborsorsaink, Méry Ratio Kiadó, 2022 — idézi Pásztor Péter:Szilágyi Dezső-kilátó: egy elfeledett magyar emlék a Magas-Tátrában — fényképekkel