Szerkesztő:Panda Security/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Panda Security[szerkesztés]

A Panda Security-ről[szerkesztés]

A Panda Software-t Mikel Urizarbarrena alapította 1990-ben azzal a szándékkal, hogy komplett vírusvédelmi rendszert kínáljon minden végfelhasználó részére. A kezdeti célt később kiterjesztették és ma már az adat-forgalom ellenőrzése és a hálózati menedzsment egyszerűsítése is a szoftverfejlesztési feladatok között szerepel. A Panda Security antivírus szoftverek forgalmazásával és a termékekhez kapcsolódó teljes körű IT biztonsági szolgáltatásokkal áll viszonteladói és a végfelhasználók rendelkezésére.

A Panda Security 2002. márciusában alakult a spanyol székhelyű Panda Software International, Európa vezető antivírus fejlesztőjének magyarországi vezérképviseleteként, franchise szerződés alapján 100%-os magyar tulajdonban.

A cég szakképzett mérnökeinek és szolgáltatás orientált ügyfélközpontú felfogásának köszönhetően dinamikusan fejlődik. Ma már a közbeszerzésre kötelezett állami szektor, a közintézmények, a biztosítók és pénzintézetek mellett a vállalkozói szektor is azonos súllyal van jelen a szép számúra duzzadt hazai referencialistán.

Fő tevékenységek[szerkesztés]

A Panda Security elkötelezte magát a vírusvédelmi fejlesztés és kutatás, az adatvédelem és hálózati menedzsment mellett. Több mint 150 országban felhasználók milliói választották a Panda saját fejlesztésű vírusvédelmi megoldásait. A világ két neves szervezete: International Computer Security Association (ICSA) és a West Coast a Panda Security-t a világ egyik legjobb vírusvédelmi rendszerének minősítette.

A Panda Security elkötelezte magát a végfelhasználóknak nyújtott magas szintű támogatás mellett és az antivírus biztonságot úgy tekinti, mint egy szolgáltatást.


Védelem a legmagasabb fokon[szerkesztés]

Az internetes fenyegetések száma világviszonylatban mára meghaladta a 13 milliós nagyságrendet. Az elmúlt évben csaknem annyi új fenyegetés jelent meg, mint az előző tíz évben összesen. Ennek okát abban lehet keresni, hogy ma már gyakorlatilag bárki összerakhat egy vírust programozói tudás nélkül, csupán az Internetről szerzett információk alapján.

Ma a vírusfertőzések 99 százaléka az Internet felől érkezik, így valamennyi Internet-felhasználónak rendelkeznie kell vírusirtó szoftverrel. Ez azonban közel sem véd meg az összes károkozótól. Napjaink károkozóinak már nem az a céljuk, hogy minél gyorsabban, minél több gépet fertőzzenek meg, hanem, hogy információt és pénzt szerezzenek a támadások által, így jellemzőjükké vált a rejtőzködés. A rejtőzködés új technológiát is igényel: a csendes támadást dedikáltan, akár a potenciális áldozatra szabva juttatják el a felhasználókhoz. A támadás nem tartalmaz továbbító rutint, így az antivírus-fejlesztő cégek, nem tudván az új fenyegetésről, nem képesek ellenszert fejleszteni, a károkozó (pl.: kémprogram) pedig folyamatosan működik és tevékenykedik. A másik jellemző módszer a fenyegetés (tartalom) darabokban való bejuttatása, majd egyetlen behatoló támadással való aktiválása. Így a hagyományos adatbázis alapú, illetve heurisztikus kereső motorokkal rendelkező védelmi megoldások nem képesek felderíteni a támadást.

A fenti problémákra elsőként a Panda Software dolgozott ki egy olyan megoldást, mely az eddig alkalmazott technológiákat kiegészítette egy viselkedésanalízis alapú védelmi rendszerrel, mely képes felismerni az ismeretlen fenyegetéseket még akkor is, ha a hagyományos adatbázis alapú és heurisztikus rendszer azokat nem veszi észre. A Panda viselkedésanalízis rendszere, a TruPrevent™ képes a tartalmi és a behatolási támadásokat együtt és folyamatában figyelni, kezelni, melynek segítségével a csendes és folyamatos támadások felszínre kerülnek, a rendszer pedig azonnal reagálni tud, így biztosítva azonos szintű védelmet a hálózat minden pontján.

Ma már mindenki tudja, hogy védekezni kell a vírusok ellen, de a fertőzés veszélyét senki sem veszi komolyan, míg azt nem a saját gépén tapasztalja. Kockáztatás helyett tanuljunk mások hibáiból, és védekezzünk előre: válasszuk a legmagasabb biztonságot.

Otthoni, Kis-, Közepes-, NagyVállalati biztonságtechnikai szoftver és hardver megoldások, audit rendszerek segítenek a ismert és ismeretlen fenyegetések távoltartására.

Miért van szükség az Auditálásra?[szerkesztés]

Megváltozott a fenyegetések dinamikája az elmúlt egy évben, és új generációja jelent meg az internetes fenyegetéseknek. 2006-ban annyi új vírus jelent meg, mint az előtt 10 év alatt. A hackerek már nem rombolás céljából írják a vírusokat, hanem pénz szerzés céljából.

"Ha lopni megyünk, azt csendben tegyük" - Megjelentek a személyre szabott vírusok és a csendes támadások. Az új fenyegetéseknek köszönhetően a hagyományos adatbázis alapú rendszerek már nem nyújtanak megfelelő védelmet. Annak az esélye, hogy egy cég vagy egy magánember pénzügyi célzatú csendes vagy személyre szabott támadás áldozata legyen az elkövetkező egy évben azonos annak az esélyével, mint 5 évvel ezelőtt annak volt az esélye, hogy vírusfertőzést kapjon. Akkor az "Úgyis a szomszéd tehenébe csak a villám" meggondolás vezérelte társadalmunkat. Nem érdemes ugyanazokat a hibákat elkövetni. Akkor adataink bánták most vállalata, háztartása pénzét viszik majd el.