Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:MiaSanBlasius/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Olajide Olatunji (1993. június 19. –), ismertebb nevén KSI vagy KSIOlajideBT egy angol YouTuber, rapper és színész. 2008-ban indította el karrierjét, ami máig felfelé ível. 2016-ban komolyabban elkezdte zenészi pályáját. Amellett, hogy videojátékokon játszik, videoblogokat készít, 2017-re pedig már több mint 15 millió követővel rendelkezik. Színészként is aktív, első komolyabb filmje a Laid in America (amerikai vígjáték), amiben főszerepben láthatjuk.

Karrierje[szerkesztés]

2008-ban "JideJunior" néven índitott egy YouTube-csatornát (ami még mindig létezik), majd emellé 2009-ben egy újabbat is rendelt. Utóbbi hozta meg neki a hírnevet, valamint az, hogy a sokak számára ismerős FIFA-sorozat játékaiból készített vicces rövidvideókat. 2012-re már országosan is ismert lett, majd egy évre rá hat videós társával alakítottak egy csoportot, amelyet "Sidemen"-nek neveztek el. 2016-ban részt vett egy jótékonysági futballmérkőzésen Southamptonban a Sidemennel, a jegyekből befolyó összeget pedig a csoport alapítványának utalták. KSI erős ellentétben áll a legtöbb feliratkozóval rendelkező YouTuberrel, PewDiePie-jal, akivel többször is összeszólalkozott.

Színészi pályafutása

Maximilian "Max" Meyer (Oberhausen, 1995. szeptember 18. –) német válogatott labdarúgó, jelenleg az Schalke 04 játékosa.

Pályafutása[szerkesztés]

Klubcsapatban[szerkesztés]

Fiatal évei[szerkesztés]

Meyer 2000-ben kezdte karrierjét. Előbb az FC Sardegna Oberhausen, majd a Rot-Weiß Oberhausen együttesét szolgálta. 2004-ben hagyta el szülővárosát, hogy az MSV Duisburg juniorcsapatának tagja legyen. Ekkor 8 éves volt. Itt öt évet húzott le, amikor felfigyelt rá a Schalke híres akadémiája 2009-ben. Ebben a csapatban ismerkedett meg egyik jó barátjával, Leroy Sanéval, akivel később még hat éven keresztül fociztak együtt a Schalkénál.

FC Schalke 04[szerkesztés]

2013-ban profiszerződést kínált neki a Schalke nagycsapata. A sok középpályáról távozó játékos miatt Max egyre több játéklehetőséget kapott. 2013. február 9-én be is mutatkozhatott a profik közt, méghozzá a Bundesligában, a Bayern München ellen. Később megszerezte első gólpasszát is, miután egy újabb csere alkalmával Bastos elé tálalt az 1. FSV Mainz 05 csapata ellen elért 2-2-es döntetlen során.

A 2013/14-es szezont már a 7-es mezszámban kezdhette meg, amit a visszavonuló Raúl hagyott rá. A szezon elején még a Schalke 04 második csapatában szerepelt, ahol duplázott az első bajnoki alkalmával. E jó teljesítménye után a következő meccsét már a Bundesligában játszhatta a Wolfsburg ellen csereként. Az egyik BL-csoportkörbeli mérkőzés során pedig már feljegyezhette első kezdését profiként. Később, a kupában is pályára lépett és a Darmstadt 98 együttese ellen meg is szerezte első Schalke-gólját. A bajnokságban ezután többször is szerepet kapott és találatot jegyzett a Dortmund, a Braunschweig és az Augsburg ellen is, valamint nagyszerű meccset hozott le a Chelsea ellen, ami után felkeltette a klub figyelmét és 15 millió eurót ajánlottak is a németeknek, de végül az angolok a téli ablakban nem igazolták le. 2013 novemberében meghosszabbította szerződését 2018. június 30-ig.

A következő szezonokban aztán már kulcsszerep jutott neki és értéke is rohamosan kezdett nőni. A 2014/15-ös és a 2015/16-os kiírásokban 6-6 gólt rúgott és 19 gólpasszt adott, klubjával pedig rendre játszhatott a különböző európai kupasorozatokban.

A 2016/17-es szezonban aztán visszaesett az egész csapat, így Meyer teljesítménye is, a Bundesligában 10-ek lettek, a német kupában és az Európa-ligában pedig a negyeddöntőben véreztek el. A szezon végére összesen két gólt szerzett.

Válogatottban[szerkesztés]

Korosztályos[szerkesztés]

Felnőtt válogatott[szerkesztés]

Statisztikája[szerkesztés]

2017. július 15-i adatok:

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Olivier Giroud (Chambéry, 1986. szeptember 30. –) világbajnok francia válogatott labdarúgó, aki jelenleg az angol Chelsea játékosa.

Pályafutása[szerkesztés]

Fiatal évei[szerkesztés]

Giroud Chambéry-ben született, de egy közeli faluban, Froges-ben nőtt fel. Hatéves korában kezdett el futballozni a helyi csapatnál. 1999-ben leigazolta őt a Grenoble akadémiája, ekkor mindössze 13 esztendős volt. Öt évet töltött el a korosztályos együttesnél, 2005-ben pedig már a felnőtteknél is bemutatkozhatott. Utolsó itt töltött évében kölcsön adták a harmadosztályú Istres-nek, ahol eredményes szezont zárt.

Tours[szerkesztés]

2008. május 28-án hivatalosan is a Ligue 2-ben játszó Tours-hoz szerződött. Első idényének végén lesérült, csapata pedig nem tudta elérni a feljutást, viszont ezek és a számos cserelehetőség ellenére 14 találatot jegyzett a szezon végéig

A 2009-10-es idényben aztán megkapta a kezdő szerepet posztján. Megszerezte pályafutásának második mesternégyesét, a Ligue 2 őszi küzdelmeit pedig 13 lőtt góllal zárta. 2010 januárjában leigazolta az első osztályú Montpellier, de a szezonból hátralévő fél évre még kölcsönszerződést kötött a Tours-szal. Giroud végül 21 találattal lett a másodosztály gólkirálya és nevezték őt az idény álomcsapatába is, valamint elnyerte a francia labdarúgó-szövetség által kiosztott Legjobb Másodosztályú Játékos-címet is.

Montpellier[szerkesztés]

2010. július elsején hivatalosan is csatlakozott a Montpellier-hez. Július 29-én mutatkozott be a csapatban, ezzel egyetemben pedig az Európa-ligában is. A selejtezős párharc odavágóján betalált a Győri ETO-nak, de a második mérkőzést hosszabbítás után, tizenegyesekkel elvesztette. Kevesebb, mint egy hónappal később megszerezte első bajnoki gólját is. A szezont 14 góllal zárta, csapatával pedig bejutott a kupadöntőbe is, ahol a Marseille állta útjukat.

Válogatott[szerkesztés]

Statisztika[szerkesztés]

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Klub[szerkesztés]

Egyéni[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

olasz felmenők

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

• összefoglaló, színes tartalomajánló lap