Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Malac77/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hungarian Animal Rights Corps[szerkesztés]

Malac77/próbalap
Mottóanimal rights animal liberation
Alapítva2021, augusztus

A Malac77/próbalap weboldala

A Hungarian Animal Rights Corps (HARC) egy állatjogi civil szervezet, melynek elsődleges célja az állatok jogainak hiteles képviselete[1] Magyarországon és a média figyelmének ráirányítása[2][3] az emberiség állatokkal szembeni kegyetlen bánásmódjára. Leggyakrabban közvetlen akciókat és a polgári engedetlenség[4] békés formáit alkalmazzák ennek elérésére, valamint közösségi gyűjtéseken[5] keresztül támogatják a magyarországi vegán állatmenhelyeket[6]. Egy olyan mozgalom kiépítésén dolgoznak, amelyben az állatok melletti kiállás és az állatjogok vannak előtérbe helyezve, és ahol jól kivehető választóvonal van[1] a növényi étrend, a környezetvédelem és az állatjogok között. Utcai megzavaró performanszok[7][8] és más aktivista módszerek által a lehető legtöbb embernek igyekeznek elmondani és megmutatni a vágóhidakon lemészárolt, valamint a tej- és tojásiparban, állatkísérletekben, a szőrme- és bőriparban és a szórakoztatóiparban használt állatok sorsát, ezáltal folyamatosan a köztudatban tartani a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket. Küzdelmük fő célja, hogy az állatjog a társadalmi párbeszéd részévé váljon és, hogy egy országos állatjogi mozgalom jöjjön létre, elősegítve az állatok kizsákmányolás alól való felszabadítását[1].

Története[szerkesztés]

A szervezet egy Facebook csoportból[9] nőtte ki magát, amit lelkes vegánok hoztak létre 2021 augusztus 11-én. A csoport növekedése sok lehetőséget rejtett magában, ezért a HARC alapítói úgy döntöttek, hogy kilépnek az online térből és ehhez aktivizálják a tagok egy részét.

Az első nagyobb projektjük 2022 februárjában indult, amikor egy közösségi gyűjtést szerveztek a Varbón található Malacvédő Alapítványnak[10][5]. Az adakozás sikerrel zárult, 652 158 forint gyűlt össze. A pénzből új házakat vettek az állatoknak, vályúkat és zöldségből, gyümölcsökből és búzakorpából álló takarmányt. A gyűjtésről interjút közölt a Marie Claire magazin „Ugyanolyan bizarr megenni egy malacot, mint egy kutyát” – címmel[11], ahol a szervezet aktivista csapatának vezetője, Pusztai Enikő nyilatkozott. Ugyanebben az évben alapították meg állatjogi aktivista csapataikat Budapesten, Győrben és Debrecenben.

Az első megzavarásuk a Cápák között című műsor egyik "cápájának" Moldován Andrásnak a burgerezőjében történt. Ezután nem sokkal elindították a TELL THEM THE TRUTH kampányt[5], ami keretein belül tiltakozásokat és tüntetéseket szerveztek a Jack's Burger, McDonald's, Kentucky Fried Chicken és Bamba Marha nevű gyorséttermek elé.

A Hungarian Animal Rights Corps (HARC) valósította meg Magyarország első állatjogi plakátkampányát[5]. Saját tervezésű óriásplakátokat és citylightokat helyeztettek ki Győrben, Budapesten, Debrecenben és Miskolcon.

A szervezet először akkor ért el jelentősebb médiafigyelmet, amikor Fonyódon tartottak egy "a halak is éreznek fájdalmat" címmel tiltakozó demonstrációt. Másnap több jobboldali sajtóorgánum is hírt adott a megmozdulásról, köztük a Pesti Srácok[12], a Magyar Nemzet[13], a Mandiner[14], a Hír TV[15], valamint a Bayer Show. Az ezt követő hónapokban, a HARC elkezdte a TRAIN TO CHANGE nevű aktivista módszert Budapesten és Debrecenben, ahol metrókon tűntek fel és tévéken mutattak felvételeket vágóhidakról és állattartó telepekről. A magyar vegán mozgalomból elsőként szerveztek tüntetést a Nemzeti Vágta ellen[5], megvalósították a Mirror of Change Exhibition nevű állatjogi utcai kiállítást[5][16], előadást tartottak a Vegan Sunday Marketen és nyilatkoztak a Tilos Rádióban[17].

A győri és debreceni tagszervezetek szintén elkezdték az utcai vetítéseket. Ennek köszönhetően a HARC aktivistái nyilatkozhattak a Kisalföld valamint a Cívishír[18][19] nyomtatott és online hasábjain. Kistamás László magyar zeneszerző és a Kontroll Csoport együttes alapítója meghívására a HARC két aktivistája előadást tartott az állatjogokról a VegAnarchia című műsorban[20]. 2021 végén karácsonyi gyűjtést szerveztek a balmazújvárosi Mini Farm – Mini Menedéknek, ahol 68 tyúk, 26 kakas, 2 gyöngytyúk, 8 futókacsa, 4 magyar kacsa, 1 vadkacsa, 8 pézsmaréce, 15 kacagó gerle, 18 galamb, 4 nyúl, 2 csincsilla, 4 hörcsög, 1 tengerimalac, 4 kutya és 20 macska él. A gyűjtés által 500, 242 forinttal segítették a menedéket.

2023-ban a szervezet elindította saját beszélgetős platformját Vegans Are Discussing[21] címmel, ahol a vegán mozgalom legfontosabb kérdéseit és fejleményeit beszélik meg, időnként magyar és külföldi szervezeteket képviselő vendégekkel.

Júniusban a tej világnapja alkalmából három HARC aktivista erőszakmentes demonstrációval szólalt fel a tejipar ellen és az angol Animal Rising példáját követve, tejet öntöttek egy Lidl üzlet padlójára. A megmozdulás nagy médiavisszhangot generált a magyarországi sajtóban és többek között írt róla a 444.hu[4], az RTL[22] a Noizz.hu[23], a Mandiner[24] és a Blikk[25]. A tejkiöntés hatására a HARC sajtószóvivője nyilatkozott[2] a Balázsék című rádiós műsorban, ahol beszámolt az akció céljáról és felhívta a figyelmet a tejfogyasztás áldozataira.

Nyíregyházán a szervezethez köthető aktivisták megzavarták a helyi böllérfesztivált. Ezen kívül az ecseri, kistarcsai és csepeli böllérfesztiválokon[20], valamint a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokon is felszólaltak az állatokért.

Az ezt követő megmozdulásuk Budapest Kolodko szobrait vette célba, amiket állatjogi üzeneteket megjelenítő táblákkal láttak el. Többek között a kutyavásárlás, lovaglás, horgászat és állatkísérletek kegyetlenségeire hívták fel a figyelmet. Vegán üzenetet akasztottak Peter Falk (Columbo) és Bud Spencer szobrára is, amiről a Noizz.hu[26] számolt be.

A HARC néhány aktivistája demonstrációt tartott a vadászat ellen, az M237-es jelű lelőtt farkas közfelháborodást kiváltó története kapcsán[27][28], és egy rövid videóinterjúban[29] beszéltek a vadászat kegyetlenségeiről az ATV Heti Napló című műsorában.

2023 nyarán molinókat feszítettek ki több városban. Az elsőt Pécsett húsvét alkalmából, egyet pedig Budapesten a budai Váralagúton. A molinón a “VESSÜNK VÉGET AZ ÁLLAT HOLOKAUSZTNAK”[30] szöveg volt olvasható. A szervezet csatlakozott a kanadai Toronto Anti-Vivisection Alliance (TAVA) által indított nemzetközi megmozduláshoz, ami kapcsán két városban, Budapesten és Debrecenben, tartottak demonstrációt az állatkísérletek beszüntetéséért. Az akcióról beszámolt a debreceni cívishír[19].

Az év augusztusában a HARC Zamárdiban szervezett figyelemfelkeltő performanszt, ahol aktivisták bolti hústálcákat imitáló dobozokban fekve, művérrel leöntve hívták fel a figyelmet a húsipar áldozataira. A "humánus", "szabadtartású" és "tanyasi" címkéket kritizáló táblákat is kihelyeztek a strandon. A megosztó akcióról több, mint 30 hírportál számolt be, köztük a Telex[8], a HVG[31], a 24.hu[32], a Magyar Jelen[33] és a 444.hu[34], valamint a Retro Rádió Bochkor[35] és a Spirit FM Önkényes Mérvadó[36] című rádióműsoraiban is beszélgetést indított az állatjogokról. A performansz kapcsán a szervezet aktivistái nyilatkoztak többek között a Rádió 1-ben[37], az RTL reggeli TV műsorában[3], a Pesti Srácok The Fair Right című podcastjében[38] és a Klubrádióban[39] is.

Novemberben a szőrme ellenes világnap alkalmával a Furever nevű magyar szőrmebolt elé rendeztek "temetést" a szőrme iparban használt állatoknak, ahol gyászruhát viselve, egy szőrme kabátot és rókafejet tartalmazó koporsót körülállva hívták fel a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire[40][41].

További információk[szerkesztés]

A HARC Facebook oldala

A HARC YouTube csatornája

Források[szerkesztés]

  1. a b c Rólunk (magyar nyelven). act4animals. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  2. a b Magyar vegán aktivisták tejjel locsolták fel egy Lidl padlóját - felhívtuk a szóvivőjüket. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  3. a b Mi sem akarjuk, hogy átvágják a torkunkat, az állatoknál miért hagyjuk? (magyar nyelven). rtl.hu, 2023. augusztus 23. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  4. a b Dániel, Rényi Pál: Magyar vegán aktivisták tejjel locsolták fel egy Lidl padlóját a tej világnapján (magyar nyelven). 444, 2023. június 3. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  5. a b c d e f Eredmények (magyar nyelven). act4animals. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  6. Ments malacot! (magyar nyelven). Malacvédő Alapítvány. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  7. Balázs, Kristóf: Rókamaszkos-koporsós performansszal tiltakoztak a szőrmeviselés ellen Budapesten (magyar nyelven). 444, 2023. november 25. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  8. a b Emberhúst kínáltak tálcán, akciósan vegánok a Balatonon (magyar nyelven). telex, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  9. A megtekintéshez jelentkezz be vagy regisztrálj. (magyar nyelven). www.facebook.com. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  10. Ments malacot! (magyar nyelven). Malacvédő Alapítvány. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  11. „Ugyanolyan bizarr megenni egy malacot, mint egy kutyát” – interjú Pusztai Enikő vegán aktivistával | Marie Claire (magyar nyelven), 2022. március 31. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  12. Kata, Jurák: Vegánok tüntettek Fonyódon a harcsafesztivál és horgászat ellen (magyar nyelven). PestiSrácok, 2022. augusztus 29. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  13. A vegánok a harcsák jogaiért tüntettek (magyar nyelven). A vegánok a harcsák jogaiért tüntettek, 2022. augusztus 30. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  14. Vegánok tüntettek a Fonyódi Harcsafesztivál ellen (magyar nyelven). Mandiner, 2022. augusztus 29. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  15. A horgászat ellen tüntettek vegánok a Fonyódi Harcsafesztiválon (magyar nyelven). Hír TV, 2022. augusztus 30. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  16. Élve ledarált kiscsibék? - VEGÁNOK VS. JÁRÓKELŐK. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  17. Hungarian Animal Rights Corps - Tilos Rádió (magyar nyelven). tilosradio. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  18. HARC-ot hirdetnek a radikális debreceni állatvédők (magyar nyelven). civishir.hu. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  19. a b A HARC újra harcba indult Debrecenben (angol nyelven). civishir.hu. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  20. a b admin: 2023 féléves eredményeink (magyar nyelven). act4animals, 2023. augusztus 7. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  21. Vegans Are Discussing - YouTube. www.youtube.com. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  22. Akció a Lidl-ben a tej világnapján: tejet locsoltak szét magyar vegánok egy boltban (magyar nyelven). rtl.hu, 2023. június 3. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  23. Tejkiöntéssel tiltakoztak vegán aktivisták az állatok kizsákmányolása ellen Budapesten (magyar nyelven). Noizz.hu, 2023. június 3. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  24. Magyar Lidlben randalíroztak a vegánok (VIDEÓ) (magyar nyelven). Mandiner, 2023. június 3. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  25. Vegán aktivisták tejjel borították be az egyik hazai Lidl padlóját a tej világnapján – videó (magyar nyelven). Blikk, 2023. június 3. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  26. Budapest népszerű szobrainál helyeztek el állatjogi üzeneteket vegán aktivisták (magyar nyelven). Noizz.hu, 2023. augusztus 2. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  27. Ön szerint börtönbüntetést érdemel a svájci farkast kilövő vadász? Szavazzon!. ATV. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  28. Nemzet, Magyar: A szürke farkas tragédiája csak a jéghegy csúcsa, állítják a szakemberek (magyar nyelven). A szürke farkas tragédiája csak a jéghegy csúcsa, állítják a szakemberek, 2023. május 2. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  29. Lelőtt farkas: forrnak az indulatok Magyarországon és Svájcban is. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  30. 168: Vérben ázó, akciós friss húsként „árulták" magukat meztelen vegán aktivisták a zamárdi strandon (magyar nyelven). 168.hu, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  31. Zrt, HVG Kiadó: Művérrel lelocsolt, hústálcákon fekvő vegánok tüntettek a zamárdi strandon (magyar nyelven). hvg.hu, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  32. Három lefóliázott, művérben ázó vegán aktivista akciózott a zamárdi strandon (magyar nyelven). 24.hu, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  33. Dániel, Irányi: Ismét akcióztak a radikális vegánok (magyar nyelven). Magyar Jelen, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  34. Balázs, Kaufmann: Három művérben ázó, lefóliázott ember sokkolta a balatoni strandolókat (magyar nyelven). 444, 2023. augusztus 21. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  35. Bochkor (2023.08.24) - Csutortok. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  36. Emberhús evés; A Menü - Önkényes Mérvadó 2023#493. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  37. Három művérben ázó, lefóliázott ember sokkolta a balatoni strandolókat. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  38. Ádám, Varga: Az állatvédelem és veganizmus kizárja az abortuszt? (magyar nyelven). PestiSrácok, 2023. szeptember 30. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  39. Műsorok Archívum | Klubrádió. www.klubradio.hu. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  40. Balázs, Kristóf: Rókamaszkos-koporsós performansszal tiltakoztak a szőrmeviselés ellen Budapesten (magyar nyelven). 444, 2023. november 25. (Hozzáférés: 2023. november 26.)
  41. Utcai koporsóval tüntettek a szőrmeipar áldozatai miatt vegán aktivisták Budapesten (magyar nyelven). Noizz.hu, 2023. november 26. (Hozzáférés: 2023. november 26.)