Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Laszlovszky András/Egyértelműsítő lapok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az egyértelműsítő lapok olyan szócikkek, melyek azonos alakú szavak (úgynevezett homonimák) közötti választást teszik lehetővé. (Például a „mór” szó jelenthet egy várost, egy népcsoportot, egy keresztnevet vagy több különböző konkrét személyt is.) Az ilyen lapoknak két fontos funkciója van: egyrészt segítenek az olvasónak megtalálni az általa keresett jelentést, másrészt segítenek a szerkesztőknek kiszűrni azokat a belső hivatkozásokat, amelyek nem a megfelelő jelentésre mutatnak.

Az azonos nevű, de különböző jelentésű fogalmakról szóló szócikkek címének végén zárójelben jelezzük, melyik értelemről van szó (például Tigris (állat) és Tigris (folyó)). Ekkor egyértelműsítő lapot hozunk létre, amelyre az egyértelműsítő zárójeles tag nélküli főalak átirányít. Egyértelműsítő lapot használunk akkor is, ha kettőnél több jelentés van, hogy a hozzájuk tartozó lapokat összekapcsolja, és aki egy keresőből a rossz lapra talált rá, könnyen eljusson a többihez.

Használata[szerkesztés]

  • Ha egy szónak két vagy több jelentése van, de jelenleg egyről sincs szócikk, akkor még nincsen szükség egyértelműsítő lapra. Ez alól kivétel lehet, ha például egy gyakori név több cikkben is említésre kerül, mivel ekkor az egyértelműsítő lap önmagában is tájékoztatást nyújthat, valamint elősegíti a később létrejövő cikk helyes címének meghatározását. Ha az alapalak az egyértelműsítőre mutat, minden szerkesztőnek világosan tudtára adja, hogy a szónak több lehetséges jelentése is van.
  • Ha egy szónak két vagy több jelentése van, és jelenleg csak egyről van szócikk, olyankor is szükséges az egyértelműsítő lap a fenti pont miatt.
  • Két vagy több jelentés esetén a lapok tetején hivatkozásokat helyezünk az {{egyért2}}(?) sablon segítségével. (Például: a „Dél-Afrika” kifejezés kétértelműsége miatt – Dél-afrikai Köztársaság és Dél-Afrika (régió)). Egyértelműsítő lapot ebben az esetben is létre kell hozni, amelyre az alapalak mutat, az {{egyért2}}(?) az egyértelműsítő lapra irányít.

Egyértelműsítő lapok[szerkesztés]

  • Ha a szónak, fogalomnak van elsődleges jelentése, akkor az a fő szócikk. A fő szócikk is kap azonban egy minősítést. A kérdéses kifejezés közvetlenül erre irányít át. Példa:
A fő szócikk elején hivatkozást helyezünk el az egyértelműsítő lapra az {{egyért3}}(?) sablonnal, példa: Buda. Az egyértelműsítő lap neve végén ilyenkor az „egyértelműsítő lap” kifejezés szerepel zárójelben, pl. Buda (egyértelműsítő lap).
  • Ha körülbelül azonos fajsúlyúak a jelentések – ami nem a belső hivatkozások számán múlik,[1] hanem a fogalmak általános fontosságán –, akkor az egyértelműsítő lapra mutat a kifejezés. Ha a szerkesztő a beállításaiban ezt kérte, akkor zölden jelenik meg a cikkekben, mivel átirányítás. Ennek az az előnye, hogy felhívja a figyelmet a kétértelműségre, segít elkerülni a téves hivatkozásokat.

Ez utóbbi pont értelmében a főjelentésre mutató átirányítást csak és kizárólag teljesen egyértelmű helyzetekben alkalmazzuk. Ha kétely merül fel a főjelentéssel kapcsolatban, akkor az átirányításnak az egyértelműsítőre kell mutatnia!

Az egyértelműsítő lapon fel lehet sorolni azokat a szócikkeket is, melyek nevében szerepel az adott szó, ám eltérő jelentésük miatt nem hivatkoznak egymásra. Például a Bíró esetén tulajdonnévként több ismert személy családneveként merül fel. Fontos, hogy a zárójeles egyértelműsítés nélküli cikkből el lehessen jutni az egyértelműsítő lapra.

Szótárjelentések[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lapokon hivatkozással nem rendelkező szótárdefiníció használata kerülendő. A szótárjelentések a Wikiszótárba valóak, melyekre a {{Wikiszótár}}(?) sablonnal lehet hivatkozni. Példa: körmös.

Ha az egyértelműsítő lap csak egy Wikipédia szócikkre való hivatkozást tartalmaz(na), valamint a {{Wikiszótár}}(?) sablont, akkor az egyértelműsítő lap helyett ajánlott inkább az egyetlen szócikk tetején feltüntetni a hivatkozást a Wikiszótárra, az {{EgyértWikiszótár}}(?) sablonnal. Példa: Cserepes. Ha azonban a Wikiszótárbeli jelentésnek van köze a szócikkhez, lehet használni a {{Wikiszótár}}(?) sablont is. Példa: Szarvasmarha.

Átirányítás kezelése[szerkesztés]

Ha az egyértelműsíteni kívánt szó átirányít más nevű oldalra, használható a {{redir}}(?) sablon. Példa: TNT.

A szócikkek címe[szerkesztés]

  • Az egyértelműsítő lapok neve minden esetben a következő sémát kövesse: „<szócikk neve> (egyértelműsítő lap)”, például: Buda (egyértelműsítő lap).
  • Ha van elsődleges jelentés, akkor amögött a címben ne legyen magyarázat (Buda), az egyéb jelentéseknél pedig a fő jellegzetességet kell feltüntetni zárójelben toldatként, röviden, például: Buda (keresztnév).
  • A toldatképzésnél lehetőleg figyelembe kell venni a szó összes értelmét, és röviden, lényegretörően kell feltüntetni a fő jellegzetességet. Példák:
    • „X. Y. (író)”, és nem „X. Y. (kiemelkedő magyar regényíró)”,
    • Az egyértelműsítés hierarchikus: ha X. Y. nevű íróból is több van, akkor a születési és halálozási évszámával egyértelműsítünk tovább: X. Y. (író, 1829–1892). Élő személy esetén a születési dátumot adjuk meg: X. Y. (író, 1954). Ezek a paraméterek a gyakorlatban elegendőek egy személy egyértelmű meghatározásához.

Formázás[szerkesztés]

Az egyértelműsítő lap egy értelmes mondatokból álló felsorolás, amely alapján világosan megkülönböztethetőek az egyes jelentések. Nem szükséges semmilyen „bevezető” mondat a lista elején (pl. „X. Y.-nal kapcsolatos szócikkek listája” vagy hasonló).

Ha a lista hosszú, tagolni lehet valamilyen szempont szerint. A vízszintes elválasztó vonal alkalmazása kerülendő.

Az alábbi szöveget használd minden egyértelműsítő lapon, hogy automatikusan meg lehessen találni őket: {{egyért}}(?) .

Ennek hatására a következő sablon jelenik meg:


Az egyértelműsítő lapok listája a „Mi hivatkozik erre” menüpont segítségével és a Kategória:Egyértelműsítő lapok segítségével kérhető le.

Hasonló alakú szavak megkülönböztetése[szerkesztés]

Hasonló alakú szavakat (paronimákat) a {{más}}(?) sablonnal különböztethetünk meg egymástól, amely ezt az eredményt adja:

Nem tévesztendő össze az alábbival: [[{{{1}}}]].

Az egyértelműsítő lap létrehozásának lépései egy példán keresztül[szerkesztés]

A példában abból a helyzetből indultunk ki, hogy létezett egy Boldog lap, és ez a magyarországi településről szólt.

  1. Át kell nevezni a Boldog lapot Boldog (település)-re. Ettől a Boldog átirányítássá változik úgy, hogy a településre mutat. Ha esetleg más országban is létezik Boldog nevű település, akkor Boldog (magyarországi település) és Boldog (szlovákiai település).[2][3]
  2. Ezt az átirányítást meg kell változtatni úgy, hogy a Boldog (egyértelműsítő lap)-ra mutasson
  3. Létre kell hozni a Boldog (egyértelműsítő lap)-ot az {{egyért}}(?) sablonnal és a lehetséges jelentések felsorolásával.
  4. Végig kell menni a Speciális:Mi hivatkozik erre/Boldog felsoroláson, és minden egyes hivatkozást át kell írni a következő három lehetőség egyikére:
    • [[boldog (vallás)]]
    • [[Boldog (település)]]
    • [[Pozsonyboldogfa]]
    Ha nagyszámú és egységes átnevezésre van szükség, akkor érdemes a botgazdák segítségét kérni hozzá ezen a lapon: Botgazdák üzenőfala
  5. Ha ennek a negyedik lépésnek során az derül ki, hogy a Wikipédia ezt a szót általában a ’vallási fogalom’ jelentésben használja, akkor a Boldog lapon az átirányítást úgy kell megváltoztatni, hogy az az egyértelműsítő lap helyett arra mutasson, hogy Boldog (vallási fogalom). Továbbá el kell helyezni a
    {{egyért2|egy vallási fogalomról|Boldog (egyértelműsítő lap)}}
    sablont a boldog (vallási fogalom) lapon fölül. Ez lesz belőle:

Az átirányítás technikája[szerkesztés]

A lapok átnevezésére a lapokon fölül, a laptörténet (adminoknak: törlés) fültől jobbra elhelyezkedő átnevezés fül szolgál.

A lapokat mindig ezen a módon kell átnevezni, mert csak ez biztosítja, hogy a lap az új nevén is megtartsa az eredeti laptörténetet.

Ha az a lap, amire valamit át szeretnénk nevezni, már létezik, akkor az átnevezés előtt el kell távolítani az útban levő lapot. Ehhez adminisztrátori jog szükséges. Az adminisztrátorok segítségét ezen a lapon kérheted: Adminisztrátorok üzenőfala.

Mindig ellenőrizd, hogy ha egy lapnak vitalapja is volt, akkor az az átnevezések során együtt mozgott-e a főlappal. Szükség esetén mozgasd át azt is külön!

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A különböző fogalmakra mutató belső linkek száma irreleváns adat, mivel ez számos esetben legfeljebb a téma feldolgozottságának egyoldalúságát mutatja, semmint valódi fontossági sorrendet.
  2. Magyarországon kívül előfordulhat egy országban több azonos nevű település, erre az esetre példaértékű konszenzus született itt: Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)/Archív51#Szlovákiai települések egyértelműsítése
  3. Wikipédia:Erdély-műhely/Egységesítés#Településnevek egyértelműsítése