Szerkesztő:Kreamar/Magyarország tagsága az Európai Unióban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Magyarország 2004-ben [1] lépett be az Európai Unióba.

Előzményei[szerkesztés]

Magyarország tagállami kapcsolata az Európai Unióval[szerkesztés]

2004 és 2010 között[szerkesztés]

A Fidesz-kormányok alatt[szerkesztés]

Politikai viták az uniós tagságról[szerkesztés]

A magyar kormányok 2010 előtt alapvetően nem voltak kritikusak Magyarország és az Európai Unió viszonyában.

Orbán Viktor kormányai leegyszerűsítve Brüsszelnek nevezik az Európai Uniót, ezáltal megkönnyítik a politikai ellenfélként való megnevezését egy bonyolult szervezeti rendszernek, amely nem hasonlítható (pl. szabályozását illetve operativitását tekintve) bármely nemzetállamhoz.

Bár különböző közvélemény-kutatások szerint Magyarország uniós tagságának fenntartásával a megkérdezettek túlnyomó része egyetért, a Brüsszellel szemben kritikus véleményken túl - különösen a brit Brexit népszavazás [2] óta időnként megjelennek olyan nézetek, maelyek felvetik Magyarország esetleges jövőbeli kilépését. A Brexit mintájára ezeket a nézeteket előbb Hungxitnak, majd Huxitnak nevezték. A Huxit egy olyan irányzat Magyarországon, amely azt kívánja elérni, hogy Magyarország kilépjen az Európai Unió-ból. Legfőbb támogatója Volner János, aki korábban a Jobbik tagja volt, de alapított egy saját pártot, amit először Volner Pártra, majd a 2022-es magyarországi országgyűlési választások után Huxit Pártra keresztelt át. A pártot egyébként sokan kamupártnak tartják, mivel 2022-es országgyűlési választásokon sem indult el. [3][4] Ezenkívül megkérdőjelezi Magyarország Eu-s tagságát a Mi Hazánk Mozgalom nevű parlamenti párt is. Toroczkai László egyik nyilatkozatában felvetette, hogy 2030-ig népszavazást tartsanak az ügyben tartani.[5]

  1. Magyar Köztársaság néven
  2. 2016
  3. Márton, Vági: Kiléptetné az EU-ból Magyarországot Volner János…de ki a fene az a Volner János? (magyar nyelven). BaHír, 2022. május 8. (Hozzáférés: 2022. december 20.)
  4. (2022. december 3.) „2022-es magyarországi országgyűlési választás” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  5. Toroczkai: 2030-ig népszavazást kell tartani a magyar uniós tagságról. ATV. (Hozzáférés: 2022. december 20.)

Jegyzetek[szerkesztés]