Szerkesztő:Ierdelyi/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


dr. Tamás István Pál (Budapest, 1952. december 6.), magyar vállalkozó, az IBS alapító rektora, a Dunaholding alapítója. Eredeti végzettsége: mérnök-közgazdász

Életpályája

dr. Tamás István Pál
Született1952november 6. (71 éves)
Budapest
ÁllampolgárságaMagyar
Foglalkozásaüzletember IBS rektora
SablonWikidataSegítség

1952-ben született Budapesten ápolónő és nyomdász szülők gyermekeként. Érettségi után a Moszkvai Műszaki Egyetemre jelentkezett, aminek villamosmérnöki karán, irányítástechnika szakon végzett. Hazatérve két éves mérnök-közgazdász képzésen vett részt és a kisdoktori címét már közgazdaságtanból szerezte. Később egy amerikai egyetemen szerezte meg Ph. D. fokozatát. Disszertációját a magyar privatizáció értékeléséről írta.

1976-ban a Vízügyi Tervező Vállalatnál kezdett dolgozni, mint villamosmérnök. 1986-tól két évig az Országos Anyag- és Árhivatalban dolgozott árellenőrként, majd a Fővárosi Mélyépítési Tervezési Vállalathoz került gazdasági igazgatónak. 1989-ben megalapította a Dunaholding Rt-t, amely elsősorban privatizációs tanácsadással foglalkozott. Itt elnök-vezérigazgatóként egy több száz főt foglalkoztató sikeres céget vezetett, majd 1995-ben a Számalkkal közösen alapított IBS (Nemzetközi Üzleti Fősikola) tulajdonosa és rektora lett.

Szakmai tevékenysége

  • 1976-ban Vízügyi Tervező Vállalat - villamosmérnök
  • 1989-ben megalapítja a Dunaholding Rt-t, amely elsősorban privatizációs tanácsadással foglalkozik (1999-ig elnök-vezérigazgatója)
  • 1991-ben a Számalkkal közösen megalapítják az International Business Schoolt, ahol 1995-től rektori tisztséget is betölt
  • 2008-ban a Nemzeti Vágta elnöke

Könyvei

Díjai

Jegyzetek

Kapcsolódó szócikkek