Szerkesztő:Dunagerecseterseg/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Duna-Gerecse Térség[szerkesztés]

Természet, hagyomány, történelem

A térség bemutatása[szerkesztés]

A Duna-Gerecse térség Komárom-Esztergom megye területén található. Magába foglalja Komárom és Tata városok környékét. Közvetlenül a Duna jobb partján, Szlovákiával szomszédosan fekszik. A Duna-Gerecse térséget változatosság, sokszínűség jellemzi. Fontos célterülete az aktív- és az ökoturistáknak, a kulturális értékek és színes programok iránt érdeklődőknek. A test és a szellem felüdülésében a Komáromi Gyógyfürdő és számtalan wellness létesítmény segíti a pihenni, gyógyulni vágyókat.


Tatai vár és Tatai tó
Duna-Gerecse Térség Arborétum
Almásfüzitő - Danube

Megközelíthetőség[szerkesztés]

A térséget átszelik az 1-es a 10-es és a 13-as számú utak, az M1-es autópálya, a Budapest-Hegyeshalom-Rajka, Komárom-Esztergom, Székesfehérvár-Komárom vasútvonal, valamint a dunai hajózási útvonal. Az Erzsébet hídon át közvetlen kapcsolata van Szlovákiával. A kistelepülések menetrendszereinti autóbuszjáratokkal Komárom, Tata és Tatabánya városokból könnyen elérhetőek.

Programlehetőségek a térségben[szerkesztés]

A Gerecse hegység önmagában is garancia arra, hogy a túrázni vágyók megtalálják számításukat. A térséget érintik az Országos Kék, a Zöld, a Piros és a Sárga turista útvonalak, több helyszínen IVV útvonalak várják a kirándulókat. A Mária Út és a Gyöngyök Útja térségi szakaszai elmélyülést, spirituális élményt nyújtanak a zarándokoknak. A térség jelentős eseményei a különlegesebbnél különlegesebb tömegsport rendezvények, ahol a résztvevők aktív formában ismerkedhetnek meg a környék természeti és kulturális értékeivel. A kihívásokra éhes látogatók részt vehetnek a Gerecse 50 teljesítménytúrán, a számtalan ismeretterjesztő túrán, valamint több alkalommal megmérettethetik magukat a tatai futóversenyeken. Könnyen leküzdhető, mindenki számára ajánlott útvonalak várják a kerékpárosokat is. Az Által-ér mentén kerékpárral egyszerűen és biztonságosan összeköthető Tata, Vértesszőlős és Tatabánya. Komárom és Tata kerékpárbarát szolgáltatások széles kínálatával segíti azokat, akik két keréken szeretnék bejárni a környéket. Több helyszínen szervezett kerékpártúrákon is részt lehet venni. A festői szépségű tatai Öreg-tó a vízhez kötődő sportok szerelmeseinek egyik kedvelt célpontja. A Duna, az Által-ér és a környék halban gazdag tavai, a Gerecse vadban gazdag erdei csalogatják a térségbe a horgászokat, vadászokat. A természet kedvelői számára fantasztikus barangolási helyszínek az Agostyáni és a Bábolnai Arborétumok, vagy a tatai Fényes-források környéke, ahol egyedülálló láperdei és lápréti növénytársulások és állatközösségek figyelhetőek meg. A Fényes-források vizével táplálkozó tavak kiváló helyszínt biztosítanak a szervezett, szakvezetővel meghirdetett búvármerüléseknek is. A térségben kiváló lovardákat találhatunk. Még a teljesen kezdők számára is felejthetetlen kikapcsolódást nyújt a tatai Old Lake Golf Club 18 szakaszos, tavakkal, természetes vízfolyásokkal övezett, ősfás parkban elhelyezkedő bajnoki golfpályája és kalandparkja.

A természeti értékek páratlan tárháza mellett megannyi jeles építményre, emlékre bukkanhatunk az őskor, a Római Birodalom, vagy a magyarság múltjából. Mindenképpen látnia kell azt a helyet, ahol előkerült Samu, a vértesszőlősi előember tartócsontja, meg kell ismerni a térség római kori emlékeit a településeken és a városi múzeumokban, be kell járni a Komáromi erődrendszert, felfedezve a Monostori erődöt, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjét. Kihagyhatatlan a térségi kínálatból a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok arab ménese és kiállításai.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Tudta, hogy a neszmélyi Szent Ilona-öböl egy páratlan Hajóskanzent rejt, ahol megtekinthető többek között a Magyarországon gyártott utolsó gőzhajók egyike?
  • Tudta, hogy a térségbeli Kocs település nevéből indul a nemzetközivé vált „kocsi” kifejezés, hirdetve a falubeli kerékgyártók és bognárok szaktudását?
  • Tudta, hogy Tatán 12 vízimalom működött a 15. században?
  • Tudta, hogy Dunaalmáson élt Csokonai Vitéz Mihály szerelme és múzsája Lilla (Vajda Júlia)?
  • Tudta, hogy a világhírű futballista Czibor Zoltán hagyatékából rendezett kiállítás látható a komáromi sporttelepen?
  • Tudta, hogy Magyarország egyetlen tengerészeti kiállítása található Komáromban?

Egyéb információk[szerkesztés]

Kalandozhatunk a római korban az almásfüzitői Azaum Római Tábor programjait felkeresve. Visszacsöppenhetünk abba az időszakba, amikor Tata vára még török kézben volt és megnézhetjük, miként foglalták vissza az egyesített keresztény seregek, ha ellátogatunk a Tatai Patara török kori történelmi fesztiválra. Emellett sokszínű művészeti, gasztronómiai fesztiválokat kínál Tata és Komárom tavasztól egészen késő őszig. Különleges élményt nyújtanak az egyedülálló komáromi Magyar Lovas Színház előadásai. A térség falvai gazdag nemzetiségi hagyományokat ápolnak, falunapokkal, szüreti programokkal, zenei fesztiválokkal várják a vendégeket. Kellemes éttermek, cukrászdák, kávéházak asztalainál pihenhetik ki magukat a vendégek, megkóstolva a helyi gasztronómiai kínálatot és megízlelve a neszmélyi borvidék nedűit.

További információk[szerkesztés]

Komárom város honlapja Baj község honlapja Dunaalmás honlapja Dunaszentmiklós honlapja Almásfüzitő honlapja Bábolna honlapja

Forrás[szerkesztés]

Duna-Gerecse Térség honlapja