Szerkesztő:Barfe/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Cikktörzs[forrásszöveg szerkesztése]

1: Egyértelműsítés

A címben szereplő kifejezés lehetséges egyéb jelentéseiről a lap tetején található egyértelműsítő sablon tájékoztat, többek között az

(?), vagy a

(?) sablonok segítségével. Ha egyértelműsítő sablon szükséges, akkor az a cikk állandó része marad. Az egyértelműsítésről bővebben a Wikipédia:Egyértelműsítő lapokon olvashatsz.

2: Bevezető

A bevezető a cikk témájának rövid összefoglalására szolgál. A bevezető tartalmi és formai követelményeit lásd a Wikipédia:Bevezető lapon. A bevezető a szócikk kötelező része.

3: Tartalomjegyzék

A tartalomjegyzék háromnál több szakasz megléte esetén automatikusan jelenik meg.

4: A szócikk fő része

A szócikk témájának kifejtése, szakaszokra, alszakaszokra tagolva. Vannak olyan témakörök, amikben kialakult a szakaszok megnevezésének és sorrendjének szokásos módja. A szakasznevekre minták (ha léteznek) a témához kapcsolódó műhelyeknél találhatók meg.

5: Információs doboz

Vannak olyan témakörök, amikben szokásos, hogy egy információs doboz (elterjedtebb nevén infobox) foglalja össze a cikk tárgyával kapcsolatos adatokat. Használatának és elkészítésének módját lásd a Wikipédia:Infoboxsablonok lapon. Egyes cikkekben (a fenti példában is) infobox helyett navigációs oszlopot találunk (10b;

(?)).

A jegyzetek és források szakaszai[forrásszöveg szerkesztése] 6: Jegyzetek

Ebben a szakaszban jelenik meg a szövegtörzsben elhelyezett referenciahivatkozások (röviden ref-ek) listája, ami közvetlenül a cikktörzset követi. A jegyzetekről többet megtudhatsz a Wikipédia:Jegyzetelés lapon. A szakaszban azonos nevű sablon gondoskodik a ref-ek megjelenítéséről:

.

A Jegyzetek szakasz egyaránt tartalmazza a megjegyzéseket, a hivatkozásokat és a hivatkozással ellátott megjegyzéseket.

A Jegyzetek szakasz helyett választható a következő két szakasz használata is: Megjegyzések,[* 1] valamint Hivatkozások, bennük az azonos nevű sablonokkal:

,

.

7a: Fordítás

Ha egy cikk egészben vagy részben egy idegennyelvű Wikipédia fordításaként készült, akkor ide kerül a Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) [[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{2}}}]] című Hiba! Ezt a nyelvkódot nem támogatja az ISO 639 sablon! Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.(?) sablon. Az eredetiből átvett forrásokat a következő szakasz ismerteti részletesen.

7: Források

Ebbe a szakaszba kerül a források listája, azaz azoknak a forrásműveknek a részletes leírása, amiket az adott szócikk szerzői ténylegesen fel is használtak a szócikk megírásához.

Az alábbi lapok további útbaigazítást adnak a forrásolásról:

Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! Wikipédia:Mikor van szükség a források feltüntetésére? Wikipédia:Mi számít megbízható forrásnak?

8: További információk

Ebbe a szakaszba kerül azoknak a műveknek, honlapoknak stb. listája, amik az adott szócikk megírásához nem lettek felhasználva, de fontos kiegészítő információkkal szolgálhatnak a témával kapcsolatban, esetleg segíthetnek a szócikk további fejlesztésében. Kerülendő ugyanakkor a linkgyűjtemény létrehozása, amit a Wikipédia irányelve tilt (lásd: WP:NEM).

Navigáció a Wikipédiákban és társprojektjeiben[forrásszöveg szerkesztése]

9: Kapcsolódó szócikkek

Néhány kapcsolódó szócikk felsorolása lista formájában, olyan cikkeké, amelyek a szócikk tárgyához szorosan kapcsolódnak (pld. Liszt Ferenc, Liszt Ferenc munkássága, Liszt Ferenc műveinek listája, Liszt Ferenc emlékezete Erdélyben). Kerülendő a piros linkek (azaz meg nem írt szócikkek) behivatkozása ebbe a szakaszba, ugyanakkor kerülendő a belső linkfarm létrehozása ezen szakaszban. A tágabb kapcsolódási kört már a kategóriák biztosítják.

10: Navigációs doboz

A navigációs dobozokban (elterjedtebb nevén navbox, ill. navoszlop) a témához kapcsolódó szócikkekre való hivatkozások gyűjteménye található. Ennek két változata: az oldal alján található vízszintes doboz (10a;

(?)) és a lap tetején lévő függőleges doboz (10b;

(?)). A navoszlop helyén infobox (5) is lehet.

10c: Taxonbar

A (?) sablon helye a navigációs dobozok után, de még a nemzetközi katalógusok előtt van.[1]

10d: Nemzetközi katalógusok

A (?) sablont a navigációs dobozok után, de még a portálok előtt helyezzük el.[2][3]

11: Portálajánló

Hivatkozás a Wikipédia releváns portáljaira a

A {{portál}} sablon számára legalább egy paramétert meg kell adnod!

(?) sablon segítségével. A portálok listája a Portál:Portálok lapon olvasható.

12: Hivatkozás a társprojektek megfelelő lapjaira

Hivatkozás akár a Wikimédia Commons, Wikiszótár, Wikidézet stb., akár a

(?) sablon segítségével, vagy a Wikimédia Commonsra hivatkozó sablonokkal (például

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Barfe/próbalap témájú médiaállományokat.

(?),

13: Kategóriák

A kategóriák, amikben a szócikk szerepel. A kategóriákról és használatukról többet is megtudhatsz a Wikipédia:Kategóriák lapon.

14: Nyelvközi hivatkozások

A nyelvközi hivatkozások (elterjedtebb nevén interwiki, iw), azaz a más nyelvű Wikipédiák megfelelő szócikkeire mutató hivatkozások listája. Bővebben a Wikipédia:Nyelvközi hivatkozások lapon olvashatsz róluk.

Üzenetsablonok[forrásszöveg szerkesztése]

15: Figyelmeztető sablon

A lap hiányosságait (

(?),

(?),

(?) stb.), valamint az aktuális eseményeket, tatarozást, törlésre jelölést ({{azonnal törlendő}}(?), {{törlésre jelölve}}(?)) jelző sablonok. Ezek az olvasókat és a szerkesztőket tájékoztatják a cikk problémáival kapcsolatban, a probléma megoldása után eltávolítandók.

16: Csonksablon

A hiányos, nagyon rövid szócikkeket jelölő sablon. Ez az olvasókat és a szerkesztőket tájékoztatja a cikk hiányosságáról és felhívja őket a cikk jobbá tételére. Ha a cikk már nem csonk, a csonksablon eltávolítandó. Bővebb leírás a Wikipédia:Csonk lapon olvasható.

Egyéb[forrásszöveg szerkesztése]

17: Védettség

A lap védettségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablonok: {{teljesen védett lap}}(?)(?), {{félig védett lap}}(?)(?).) Bővebben: lásd a Wikipédia:Lapvédelem lapot.

18: Kiemeltség

A lap kiemeltségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablon: {{kiemelt}}(?)(?).) Bővebben: lásd a Wikipédia:Kiemelt szócikk és Wikipédia:Jó szócikkek lapokat.

19: Más nyelvű szócikkek kiemeltsége

A más nyelvű szócikkek kiemeltségét jelző ikon. (Kapcsolódó sablon: {{Link FA}}(?)(?).)

Megjegyzések[forrásszöveg szerkesztése]

↑ Ugrás ehhez:a b Ebben az esetben a szövegben a megjegyzéseket a Sablon:jegyzet – hibaüzenet. Egy kötelező paraméter hiányzik. Bővebb tájékoztatás a sablon leírásában található.
Megjegyzés: Minden sablonnál gondolni kell arra, hogy a „paraméternév=paraméterérték” forma kötelező, ha egy paraméterértékben egyenlőségjel van (mint az az url-ekben gyakori). A névtelen paramétereknél a paraméter sorszáma szolgál paraméternév gyanánt. Ha ilyenkor nem adjuk meg a paraméter sorszámát, akkor az olyan, mintha a paraméter teljesen hiányozna.
sablon segítségével vagy pedig a <ref>-ben a group="*" megadásával jó írni.

Jegyzetek[forrásszöveg szerkesztése]

↑ A taxonbar helyének meghatározása a sablon dokumentációjában ↑ Megbeszélés a nemzetközi katalógusok sablon helyéről (Szócikkek felépítése útmutató vitalapja, 2014. november) ↑ Megbeszélés a portál(ok) és nemzetközi katalógusok sorrendjéről (Egyéb kocsmafal, 2015. április)

Lásd még[forrásszöveg szerkesztése] Wikipédia:Szavazás/A szócikkek egységes felépítése (2011)

becsuk

m v sz

=[szerkesztés]