Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Arcadio71/brit nemesség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A brit nemesség

A királyi család címei és rangjai[szerkesztés]

Az uralkodó[szerkesztés]

A brit parlament által 1953-ban elfogadott, az uralkodó címeit meghatározó törvény rendelkezései szerint az Egyesült Királyságban az uralkodó teljes címe: II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, és az Ő további országainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a Hit védelmezője. A törvény azt a szemléletet tükrözi, hogy a királynő egymástól függetlenül, egyenlő módon uralkodója az egyes országoknak. Éppen ezért a királynő hivatalos címét minden egyes országban külön törvényben állapították meg, hiszen a Nemzetközösség más országaiban a királynő mint államfő címe más és más, de mindegyik hivatkozik a többi országra ("az Ő további országai és területei"). A "Hit védelmezője" kitétel pl. Kanadában és Új-Zélandon is része a hivatalos címnek.

A trónörökös[szerkesztés]

A királyi hercegek és hercegnők[szerkesztés]

Míg a magyar nyelv csak egyféle hercegi címet ismer, addig az angolban és franciában kettő (prince és duke ill. prince és duc), a németben pedig három (prinz, herzog, fürst) is akad. A brit jogszokás különbséget tesz a kétféle hercegi cím használatában. Míg a duke a brit főnemesi rangok legmagasabbja (ld. lejjebb), addig a prince titulusát az alábbi esetekben használják:

  • a királyi család egyes tagjai (Prince William, Prince Michael of Kent, használatát ld. lejjebb))
  • a walesi herceg (Charles, Prince of Wales)
  • az Egyesült Királyság hercegei (Philip, Prince of the United Kingdom)
  • nem brit hercegek (Prince Rainier of Monaco)

Jelen cikkben a kétféle hercegi címet megkülönböztetendő a duke-ot simán hercegnek, míg a prince-t királyi hercegnek fogjuk nevezni. A királyi család több tagja mindkét féle módon herceg, mivel évezredes szokás, hogy a király rokonai különféle főrendi címeket is kapnak. Így pl. András herceg (Prince Andrew) egyben yorki herceg is (Duke of York), Edvárd herceg (Prince Edward) pedig Wessex grófja (Earl of Wessex). A királyi hercegi címmel együtt jár az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás. VII. Edward óta a királyi család következő tagjai királyi hercegek/hercegnők:

  • az uralkodó gyermekei
  • az uralkodó fiainak gyermekei
  • az uralkodó legidőseb fia legidősebb fiának legidősebb fia
  • fentiekből a férfiak házastársai

Fentiekből látható, hogy a szabályozás a férfiaknak kedvez. II. Erzsébet három fia és egy leánya, mint az uralkodó gyermekei, mind királyi hercegek/hercegnők. Károly herceg két fia és András herceg két leánya, mint az uralkodó fiainak gyermekei, szintén mind királyi hercegek/hercegnők. Ám Anna hercegnőnek, a királynő leányának gyermekei, bár ugyanúgy a királynő unokái, már nem azok. Hasonlóképpen Edvárd hercegnek, a királynő harmadik fiának felesége királyi hercegnő (mert férje királyi herceg), de Anna hercegnő férje nem királyi herceg (bár felesége az). A harmadik eset ritkán fordul elő, pl. ha Vilmos hercegnek, Károly trónörökös legidősebb fiának gyermekei lennének, a legidősebb fiú királyi herceg lenne. További példák: HRH Prince Michael of Kent, a királynő unokatestvére, aki a néhai kenti herceg második fia, aki viszont V. György fia volt. Vagyis HRH Prince Michael of Kent a (néhai) uralkodó fiának gyermeke, így királyi herceg. Egyedülálló eset a walesi hercegi cím. Itt az angol prince-t a külföldi uralkodó hercegek címével azonos értelemben használják. Ennek mintájára, már a XX. században született meg "az Egyesült Királyság hercege (Prince of the United Kingdom)" cím is, a mit pl. Fülöp herceg is megkapott közvetlenül a trónörökös Erzsébettel való esküvője előtt, így biztosítva számára a királyi hercegi titulust és az "Ő Királyi Fensége" megszólítást, amiket a fennálló szabályok szerint sem születésével, sem házasságával nem kapott volna meg, azonban jövendőbelije a következő uralkodó volt. Ekkor kapta az edinburgh-i herceg (Duke of Edinburgh) rangját is, így felesége, trónra lépéséig az "Ő Királyi Fensége, Erzsébet hercegnő, edinburgh-i hercegné (HRH Princess Elisabeth, Duchess of Edinburgh)" címet viselte.

A királyi család hercegi címet nem viselő tagjai[szerkesztés]

Főrendek[szerkesztés]

Herceg[szerkesztés]

Sok nyugati országhoz hasonlóan


Márki[szerkesztés]

Gróf[szerkesztés]

Vikomt[szerkesztés]

Báró[szerkesztés]

Megállapodás: Hacsak nem személynévről van szó, vagy olyan kifejezésről, amit általában nagy kezdőbetűkkel írunk, akkor az első szót kivéve kisbetűvel írj minden további szót.

Alfejezet címe[szerkesztés]