Szerkesztő:Aranydori/Clienting

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Clienting[szerkesztés]

A Clienting, a marketing egyre erőteljesebben elkülönülő részterülete, amelynek fő célja és törekvése a már meglévő Ügyfelek megtartása és további vásárlásra ösztönzése.

  • Következetes vevőorientáció és vevőközeliség jellemzi, magas szintű Vevői elégedettségen alapuló erős és tartós kötődés kialakítására és fenntartására törekszik. A Clienting az értékesítés, a marketing, a PR és a vállalati kommunikáció határterülete.

Központi kérdései[szerkesztés]

Hogyan érhető el és tartható fenn a Vásárlói elégedettség? Milyen termék, szolgáltatás, mely tevékenységek, milyen fajta kommunikáció biztosítja az elkötelezettség megteremtéséhet szüksége mértékű ügyfélélményt?

Kialakulása[szerkesztés]

  • Kezdetben mindenki gyártotta, termelte, tenyésztette, szolgáltatta, amit tudott, és elcserélte, amit tudott, vagy eladta, azt, amit megvettek tőle.
  • A piaci verseny erősödése „kitermelte” a belső munkamegosztást, és megjelent az ÉRTÉKESÍTÉS mint önálló, elkülönült feladatkör és kommunikációs stílus (tipikus eszköze: a hirdetés, a reklám).
  • Miután az eladásnak korlátai vannak, a MARKETING tevékenység az ÉRTÉKESÍTÉS elkülönült területeként önállósult. A piac minél jobb megismerésével, a Vásárlói szükségletek, igények felderítésével segíti a termék- és szolgáltatásfejlesztés, valamint az értékesítés munkáját. Fő törekvése, hogy a cég termékkínálatának hasznossága igazi érték legyen a potenciális Vásárlók számára, továbbá módszereivel elősegíti a termék- és szolgáltatásértékesítési hatékonyság növelését. (tipikus eszköze: a marketingmix).
  • A PR tevékenység a MARKETING elkülönült területeként önállósult. Funkciója: „A PR a közvélemény jóindulatát kereső okok feltárása, és az azt kiváltó tevékenységek fokozása, továbbá a közvélemény ellenszenvének és ezek indokainak kutatása, az azt kiváltó tevékenység csökkentése.” (forrás: Marston) (eszköze: a PR-kommunikáció).

A Clienting helye és szerepe[szerkesztés]

PR MARKETING ÉRTÉKESÍTÉS CLIENTING
célcsoportja A közvélemény Az egész piac Minden potenciális Vevő A meglévő Ügyfelek
célja Befolyásolni Megismerni, Befolyásolni, Fejleszteni Eladni Megtartani, Fejleszteni
felelőse PR-részleg Marketing-részleg Értékesítés (Sales) Ügyfélszolgálat
eszköze Közlemény, Megjelenés, Támogatás Kutatás, Stratégiaalkotás, Tervezés, Marketing-mix Reklám, Akciók, Márkázás Hűségakciók, Ügyfélérték alapú kiszolgálás
eredménye A cég, a márka, egyes termékek jó hírének kialakítása és fenntartása A piac (Vevők és konkurensek) megismerése, és az információkat felhasználva termékfejlesztés, piacbefolyásolás Az értékesítés hatékonyságának és volumenének fokozása Az ügyfél-elégedettség növelésének segítségével ügyfél-élettartam és fogyasztásnövelés

A Clienting alapkérdései[szerkesztés]

Az Ügyfél megtartása a fontosabb, vagy az azonnali profit?[szerkesztés]

Akinek nincs (elég) Ügyfele, nem lesz profitja sem, azonban a sok Ügyfél még nem jelent automatikusan magas profitabilitást, hiszen, a Vásárlók eltérő nagyságú hasznot hoznak.

Mi éri meg jobban, megtartani az Ügyfelet vagy újat szerezni?[szerkesztés]

Minél jövedelmezőbb egy Ügyfél, annál inkább érdemes megtartani, azonban ha egy Ügyfél nem termel profitot (és hosszabb távon sem látszik ígéretesnek), akkor – ha lehetséges – érdemes megszabadulni tőle!

Mennyit érdemes elkölteni egy Ügyfél megtartására?[szerkesztés]

  • Határérték: amennyibe egy hasonló „értékű” Ügyfél megszerzése kerül.
  • Mérlegelési szempontok: jövedelmezőség * hatalmi helyzet * jövőbeni lehetőségek (tendencia) * kooperációs kapcsolatok * ügyféltörténeti információk

Válasz az alapkérdésekre[szerkesztés]

Ügyfeleink jövedelmet termelő részét tegyük legalább annyira elégedetté, hogy még éppen kitartson mellettünk, és továbbra is vásároljon tőlünk, a legértékesebb részét pedig tegyük 100%-ig elégedetté és elkötelezetté! A tartósan veszteségtermelő Vevőktől meg kell szabadulni!