Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Acoger/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Rövidebb nevén PSN. A Sony Corporation által - PlayStation 3,PlayStation Portable és PlayStation Vita - konzolokhoz létrehozott online rendszer, mely biztosítja az összeköttetést a játékosok között, illetve a Sony által nyújtott tartalmakhoz.Világszerte közel 77 millió regisztrált felhasználója van, ebből a magyarországi játékosok száma közel 30.000 fő.[1]A hálózat 150 szerveren fut, és megközelítőleg 50 software vezérli.[2]

Playstation Network
TípusOnline szolgáltatás
FejlesztőSony Computer Entertainment
Forgalomban2006.november.11
Playstation Network weboldala


Történet[szerkesztés]

A Playstation Network megjelenését a Sony 2006-ban jelentette be a Tokyo Game Show keretein belül, miután már véglegesen is lehetett tudni a konzol megjelenési dátumát.Az eseményen többek között bemutatták, hogyan működik a rendszer, milyen letölthető tartalmak lesznek, és mennyibe fognak ezek kerülni. Nem sokkal később a fizetős tartalmakhoz létrehozták a PSN Network kártyákat, amelyeket több címletben hoztak forgalomba, illetve lehetővé tették az online bankkártyás fizetést is. A bejelentéssel együtt a Sony ígéretet tett arra is, hogy a szolgáltatás minden felhasználó számára ingyenes és mindenkor elérhető lesz. Ez meg is valósult 2011 áprilisáig.


A támadás[szerkesztés]

2011 április 17-én súlyos támadás érte a Playstation Network-öt üzemeltető szervereket. A világszerte nagy port kavart és a történelem egyik legnagyobb hackertámadása során 77 millió felhasználó adatait lopták el közel 3 nap alatt, ezzel megelőzve az amerikai TJX vállalat ellen elkövetett 2007-es támadást, ami 45 millió felhasználót érintett.[3]Hatására a Sony kénytelen volt 2011. április 20-án leállítani a szolgáltatást, amivel nem kis elégedetlenséget váltott ki a felhasználók körében. Közel egy hónapig nem lehetett használni az online funkciókat. A támadás a felhasználók nevére, születési dátumára és bankkártya-adataira összpontosult. A vizsgálat közben támadás érte a Sony Online Entertainment szervereit is, aminek hatására a szakemberek számos hibára bukkantak az online védelmi rendszerben, illetve az egyik SOE szerveren találtak egy fájlt, ami “Anonymus” cím alatt a következő idézetet tartalmazta: “We are Anonymous. We are Legion. We do not forgive. We do not forget. You should have expected us." (“Mi vagyunk az Anonymus. Mi vagyunk a Légió. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Számítanotok kellett volna ránk.”). Mivel valóban létezik egy “Anonymous” nevű csoport, a Sony joggal feltételezte, hogy ők voltak az elkövetők, ugyanis hetekkel korábban egy jól megszervezett támadásban behatoltak több, a Sony tulajdonában lévő cég rendszerébe, hogy egy közismert hacker jogait sértő eljárás ellen tiltakozzanak.A csoport hivatalos válaszlevélben reagált a vádakra: leírták, hogy bár valóban az ő szlogenjük az, amit találtak, mégsem ők az elkövetők, hiszen sosem keveredtek bankkártyalopásokba.[4]A Sony a támadás részleteit nem hozta nyilvánosságra, de elismerte, hogy nem tudják pontosan, hogyan is hatoltak be a rendszerbe. Végül 2011 május 14-én a cég sikeresen visszaállította a szolgáltatást és megerősítette a védelmi rendszerét. A támadás során világszerte 12.3 millió bankkártyaadatot tulajdonítottak el, ebből 5.6 millió az USA-ból való volt. A helyreállítás 171 millió dollárjába került a SONY-nak.

PSN tartalom[szerkesztés]

A Playstation Network azon kívűl, hogy lehetőséget biztosít a multiplayer játékra, még rengeteg extra tartalommal rendelkezik. A legfontosabb, hogy teljesen interaktív. Mindekinek lehetősége van egy saját profil létrehozására, amin keresztül fel lehet venni a kapcsolatot más játékosokkal. A profilt interneten és a konzolokon keresztül is létrehozhatjuk. A profilok száma nincs korlátozva, azonban az, hogy egy-egy profilon belül hány barátot tudunk felvenni, már igen. Kezdetben ez 50 volt, de a növekvő játékosszámnak köszönhetően ez megduplázódott, így összesen 100 ismerőst tudunk felvenni, akiket meghívásos alapon tudunk hozzáadni a listához. Barátainkkal lehetőségünk van üzenetváltásra, egymás meghívására a játékokba (ennek feltétele, hogy a meghívott személy is rendelkezzen az adott játékkal), chatelésre és egymás teljesítményének az összehasonlítására. A rendszer mindig jelzi barátaink online/offline állapotát. Fontos, hogy a játékokban a trófeák (Trophies) szolgálnak a teljesítmény mérésére, és a profil nem csak a játékos nevét, hanem az általa megszerzett trófeákat is tartalmazza. Utóbbiakat akár játékonként is össze lehet hasonlítani.


Playstation Store[szerkesztés]

Playstation Store
TípusOnline szolgáltatás
FejlesztőSony Computer Entertainment
ForgalombanNovember 2006 (PS3),
Szeptember 2007 (PC),
Október 2008 (PSP)
Playstation Store weboldala

Jelenleg Magyarországon ez a szolgáltatás nem elérhető.
A Playstation Store a PSN hivatalos online webáruháza, ami kifejezetten a konzolok értékesítésére lett létrehozva. Rengeteg fizetős és ingyenes extra tartalommal rendelkezik, amelyeket automatikusan letölt és telepít a rendszer. A fizetős tartalmak leginkább a játékok, amik a PlayStation1-es programoktól kezdve egészen a legújabb PlayStation 3as játékokig terjednek.Rengeteg kiegészítőt is csak innen lehet beszerezni, mint pédául az extra pályákat vagy küldetéseket, valamint egyéb, később kiadott extrákat, de teljes, boltban kapható játékok letöltésére is van mód. Mindezeket összefoglaló néven DLC-nek (Downloadable Content) hívják. A legújabb demo-kat is innen lehet letölteni. Ezek természetesen ingyenesek, és sok játékhoz még egy külön próbaverzió is letölthető, ami általában egy-két pályát mutat be a játékból, amolyan kedvcsinálóként. Ezen kívűl ma már a legtöbb letölthető tartalomhoz előzetes is tartozik, így egy gombnyomással akár egy többperces videót is megnézhetünk az adott programról mielőtt megvásárolnánk vagy letöltenénk.A konzolhoz is sok extra tartalom érhető el, mint például avatarok, hátterek és dinamikus témák. A fizetés kétféleképp történhet: egy előre megvásárolt (pre-paid) card segítségével vagy online bankkártyás fizetéssel. Minden felhasználónak van egy virtuális ,,pénztárcája”, amiben az aktuális egyenlege található, és amit tetszés szerint fel is tölthet. A pre-paid card úgy működik, hogy a kártyán lévő kódot be kell írni a “redeem code” mezőbe és ezután az összeg automatikusan bekerül a pénztárcába (wallet). A tartalmakat akár egyenként is meg lehet vásárolni. Ilyenkor az összeg automatikusan levonódik a bankkártyáról, aminek az adatait előre eltárolja a rendszer, így nem kell minden egyes alkalommal begépelni azokat.

Playstation Plus[szerkesztés]

Playstation Plus
TípusOnline szolgáltatás
FejlesztőSony Computer Entertainment
Forgalomban2010.június.29
Playstation Plus weboldala

Jelenleg Magyarországon ez a szolgáltatás nem elérhető.
A Playstation Plus szolgáltatást a 2010-es E3 (Electronic Entertainment Expo) rendezvényen jelentette be Jack Tretton, az SCEA elnöke. 2010 június 29-én indult el, és mint azt neve is jelzi, extra szolgáltatásokhoz és kedvezményekhez juttatja előfizetőit. Jelenleg három előfizetés létezik: egy hónapos, három hónapos és egy éves. Minél hosszabbtávú előfizetést választunk, annál kedvezőbb áron vásárolhatjuk meg a szolgáltatást. A plusz kedvezmények a játékok árán mutatkoznak meg: körülbelül fele áron juthatunk hozzá a Playstation Plus logóval ellátott tartalmakhoz, de sokszor ingyenesen kínálják azokat az előfizetőknek. A szolgáltatást 2011 március 19-én kibővítették egy online tárhellyel, amit a játékok mentésére lehet használni. Összesen 150 MB áll rendelkezésre előfizetésenként és a mentések száma maximum 1.000 lehet. Lehetőség van a törölt mentések visszahozatalára is, de csak akkor, ha 24 órán belül történt az adott törlés.

Playstation Home[szerkesztés]

Playstation Home
TípusOnline szolgáltatás
FejlesztőSCE London Studio
Sony Pictures Loot
Forgalomban2008.december.11
Playstation Home weboldala

Jelenleg Magyarországon ez a szolgáltatás nem elérhető.
A Playstation Home egy virtuális 3d-s szolgáltatás a PSN felhasználók részére. A Home-ban mindenki kap egy lakást illetve egy avatart, amit kedve szerint fejleszthet és alakíthatja kinézetét. Az avatar segítségével járkálhatunk a virtuális világban, ahol más játékosokkal beszélgethetünk vagy a világon belül található, jelenleg 256 játékban mérhetjük össze velük tudásunkat. Vannak versenyek, ahol értékes PS3 játékokat nyerhetünk, vagy a lakásunkhoz/avatarunkhoz kapunk extra cuccokat. Leginkább a Second Life típusú játékokra hasonlít. Közel 17 millió felhasználója van, 7,0000 virtuális tárgya és több mint 600 állandó eseménye.


A Jövő[szerkesztés]

2009 márciusában a Sony bejelentette, hogy a PSN-ből egy “nyílt operációs rendszert” szeretne létrehozni, ami nem csak a PS konzolok által lenne elérhető, azonban azóta sem jelent meg semmilyen hivatalos közlemény ezzel kapcsolatban.Howard Stringer a Sony vezérigazgatója elmondta, hogy rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még a Playstation Networkben és csak a PS3-ra fejleszteni a rendszert, az ezen lehetőség elpocsékolása lenne.[5]

Elterjedtség[szerkesztés]

A Playstation Network jelenleg 60 országban érhető el, habár a Playstation Store és a Playstation Home illetve egyéb szolgáltatások még csak néhányban támogatottak ezek közül is. Az alábbi térkép a Playstation 3-ról történt regisztrációk illetve a regisztráláskor megadott tartózkodási helyek alapján készült. Mivel előfordulhat, hogy a nem támogatott régiókról a felhasználók valótlan tartózkodási helyet adtak meg a szolgáltatások igénybevételére, a területi eloszlás tekintetében ez nem ad pontos információt.

PlayStation Network availability map


Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Network
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Network_outage
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Store