Szent György-templom (Krakkó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent György-templom
TelepülésKrakkó
Cím Lengyelország
Építési adatok
Építés éve1243 előtt
Lebontás éve1804
Építési stíluselő-romanikus művészet és építészet
Hasznosítása
Felhasználási területtemplom
Elhelyezkedése
Szent György-templom (Óváros (Krakkó))
Szent György-templom
Szent György-templom
Pozíció Óváros (Krakkó) térképén
é. sz. 50° 03′ 13″, k. h. 19° 56′ 05″Koordináták: é. sz. 50° 03′ 13″, k. h. 19° 56′ 05″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent György-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Az egykori Szent György-templom a Wawel térképén

A Szent György-templom (lengyelül: Kościół św. Jerzego na Wawelu) egy ma már nem létező középkori templom a krakkói Wawel-dombon, amelyet 1803-1804-ben a várost megszálló osztrákok semmisítettek meg.

Története[szerkesztés]

A templom eredeti formája és építésének pontos időpontja nem ismert. Jan Długosz lengyel krónikás szerint I. Mieszko lengyel fejedelem építtette. 1243-ban Konrád fejedelem román stílusú lőrésekkel és fogazatokkal erődítményszerű épületté alakíttatta át. A helyszínen talált kőfaragások alapján úgy vélik, hogy a szentély kőből készülhetett.

Az épület a 13. században a tynieci bencések tulajdonában állt.

1346-ban Nagy Kázmérnak köszönhetően gótikus stílusban átépítették. Jan Długosz erről azt jegyezte fel, hogy a fatemplom helyén kőből emeltek új épületet. Ebből a megjegyzésből arra lehet következtetni, hogy a román stílusú kőtemplom már korábban elpusztulhatott. Az új építmény pińczówi mészkőből készült, presbitériuma négyszögletes volt, falait külső támasztékokkal erősítették meg, az épület déli részénél pedig sekrestyével bővítették. A hely 1365-ben káptalani rangot kapott.

A Krakkót megszálló osztrákok a Wawelt katonai célokra használták, ezért a templomot 1803-1804 folyamán lebontották a szomszédos Szent Mihály-templommal együtt. A templom felszerelését árverésen értékesítették, egy része a krakkói Szent Norbert-templom tulajdona lett.

Az osztrák épületbontások következtében a Wawelben külső udvar alakult ki, ahol az egykori gótikus Szent György-templom helyét napjainkban falmaradványok rajzolják ki.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kościół św. Jerzego na Wawelu című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.