Szakáts-kert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szakáts-kert
Elhelyezkedése
OrszágMagyarország
TelepülésGöd
Szakáts-kert (Göd)
Szakáts-kert
Szakáts-kert
Pozíció Göd térképén
é. sz. 47° 40′ 23″, k. h. 19° 07′ 31″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 23″, k. h. 19° 07′ 31″
Általános adatok

A Szakáts-kert Göd (Alsógöd) egyik jelentős természeti értéke a Pázmány Péter utca (északról: Tompa Mihály utca) vége és a Duna között. A kertben üzemel a gödi horgásztó. A tó mellett álló, nevű vendéglátó hely 2020 nyarán „átmenetileg zárva”.

Története[szerkesztés]

Szakáts Nándor közgazdász, nyugalmazott miniszteri tanácsos 1923 és 1929 között vásárolta meg nagyrészt a lovag Floch (Floch-Reyhersberg) családtól az eredetileg apróbb telkekre felparcellázott, összesen 8 kataszteri hold (kb. 4,4 ha) területű ingatlant Göd határában. Kelet felől a temető határolta, délen a dunakeszi határ, nyugati oldalon a Duna, északon az I. utca, a VI. utca, a IV. utca és az V. utca. Az egykori számozott utcák helyén (és azokon túl) ma már kertváros van.

Szakáts a telken komplex gazdaságot alakított ki:

  • a temető mellett homokbányát,
  • a Dunához közel sóderbányát nyitott.

Jól menő tehenészetet alakított ki, és az 1930-as években jelentősen hozzájárult a helyi lakosság tejellátásához: a házakhoz reggel-este lófogattal szállította a friss tejet. Tyúkfarmján tojást termelt a helyi piacokra, üzletekbe. Termelt továbbá búzát, rozsot, kukoricát és konyhakerti növényeket. A gyümölcsösben meggyfát, cseresznyét, kajszi-, sárga-, és őszibarackfát, mandulát, körte- és almafát telepített.

A romantikus kertbe ahhoz tökéletesen illeszkedő, minden túlzástól mentes udvarházat építtetett (ez Szakáts-villa néven ismert). A völgyben folyó csermelyt elrekesztve az udvarház alatt tavat alakított ki, és abban pisztrángokat tenyésztett.

A kis patakot keresztgáttal elrekesztette, és az így kialakított tóban pisztrángokat tenyésztett. Amit nem tudott helyben eladni, azt megfüstölte, és a Vásárcsarnokban értékesítette.

Dr. Szakáts Nándor 1938-ban a kertet a villával együtt két fiának, Szakáts Gézának és Szakáts Zoltánnak ajándékozta. 1950-ben Szakáts Géza és családja (felesége, Veér Jolán és gyermekei: a 12 éves Géza, a 9 éves Aporka és a 7 éves Szabolcs) kiköltözött Budapestről, a Márvány utcából Gödre, az apai birtokra. Úgy gondolták, így legalább a kertet és a villát megmenthetik, hiszen azokban nem egy magányos úr, hanem egy család lakik majd. Ennek ellenére 1952-ben a kertet államosították. Az államosítás még az akkori jogállapotok szerint is törvénytelen volt, hiszen dr. Szakáts Nándort minősítették osztályidegennek, de a kert nem az ő nevén, hanem a fiai, Szakáts Géza és Szakáts Zoltán nevén volt, ráadásul előbbi családjával lakott ott. Az eljárást végig Szakáts Nándor ellen folytatták le, ám a végzés már a valódi tulajdonosok, a fiúk nevére jött ki. A családot 1953 februárjában kilakoltatták. A Szakáts-kert alapítója, dr. Szakáts Nándor a kert államosítása és a család kilakoltatása után a gazdasági épület füstölőjében húzta meg magát, és kijelentette, hogy onnan sehova se megy. 1957-ben halt meg, kórházban. Kisnémediben temették el.[1][2]

Az államosított telek egy ideig úttörőtáborként üzemelt, majd hagyták leromlani.

A rendszerváltás után a kert és a villa az önkormányzaté lett, de a sorsa továbbra is teljesen bizonytalan. Terveztek már ide:

  • kalandparkot,
  • bábszínházat,
  • rekreációs szabadidőparkot — egyikből se lett semmi.

A tavat, amit a Gödi Horgász Egyesület horgásztóvá alakított, a lelkes horgászok és kert iránt elkötelezett lokálpatrióták meglehetősen jó állapotban tartják.

2006-ban elkülönítették a telek egy részét, hogy azon építsék fel az egyházi fenntartású Búzaszem Általános Iskolát.[3] Az új épületet 2010 augusztusában adták át. Az épület tulajdonosa a Búzaszem Alapítvány. Az iskola fenntartását 2011. szeptember 1-én a Piarista Rend Magyar Tartománya vette át. Az efféle csonkítások és beépítések eredményeként a telek területe mára a felére zsugorodott. Tulajdonosa továbbra is az önkormányzat, de a telek felső részét az iskola bérli, az alsót pedig a horgászok.[4]

Állapota 2020 nyarán[szerkesztés]

A terület legnagyobb része völgy, csak egy kis része sík terület. A völgyben két forrás fakad. Ezek a Szakáts-villa előtt egyesülnek, és az így kialakuló csermely táplálja a völgy elrekesztésével kialakított, kb. 1 ha területű tavat.

A villa omladozik; életveszélyes.

A horgásztó kiszolgálására annak partján egy faházat állítottak fel a halőrnek; a hozzá vezető régi híd roskatag. A tavat az erre a célra alapított Szakátskert Kft. kezeli.[5][6] A horgászoknak esőbeállókat építettek[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]