Szüts Etele

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szüts Etele
Született1987. december 12. (36 éves)
Pécs
Nemeférfi
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásamérnök informatikus, könyvtáros, kutató
IskoláiSzéchenyi István Gimnázium (–2006), Pécsi Tudományegyetem (–2012, mérnök informatika), Pécsi Tudományegyetem (–2015, informatikus könyvtáros), Eötvös Loránd Tudományegyetem (2018–2022, könyvtártudomány PhD)
KitüntetéseiAz év fiatal könyvtárosa (2018)

SablonWikidataSegítség

Szüts Etele (Pécs, 1987. december 12. –) magyar mérnök, könyvtár- és információtudományi szakember, kutató. 2014 és 2022 között különböző pozíciókban vett részt a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal kapcsolatos digitális könyvtári feladatokban. 2022-től az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének az igazgatója.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányai[szerkesztés]

Középiskolai tanulmányait a pécsi Széchenyi István Gimnáziumban végezte matematika és informatika orientáción 2002 és 2006 között. 2012-ben a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán mérnök informatikus alapszakos diplomát szerzett rendszermérnök specializáción, majd 2015-ben az egyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán mesterszakos diplomát szerzett informatikus könyvtáros szakon, szaktudományi (kutatásfejlesztési) információmenedzser szakirányon.

2022 augusztusában abszolutoriumot szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar Könyvtártudományi Doktori (PhD) Programján. Kutatási témája a kulturális örökségünk digitalizálásának problémái, kritikai elemzése, mellékhatásainak kutatása.

Szakmai pályafutása[szerkesztés]

Még egyetemi évei alatt, 2011 márciusában az újonnan átadott Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban található Csorba Győző Könyvtár Helyismereti Osztályán lesz informatikus, később könyvtáros. Fő feladata volt a fotó- és képeslaptár, különböző Baranya megyei időszaki kiadványok, valamint az országos és helyi rádiók és televíziók pécsi és baranyai vonatkozású műsorainak digitalizálása, adatbázisba rendezése. Részt vett a könyvtár 2011 tavaszától induló Baranyai DigiTár elnevezésű, nagyszabású, új adatbázisának a megtervezésében és elindulásában. A fejlesztés alapvető célkitűzése az volt, hogy a Baranya megyében létező és a későbbiekben keletkező szellemi értékek a könyvtár honlapján keresztül mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

2014 júniusától adatbázis-kontrollerként dolgozott a fővárosi székhelyű Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) Kutatási és Fejlesztési Főosztályán (2015. szeptember 9-től Digitális Gyűjtemények Főosztálya). Kezdetben az Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programokban résztvevő partnerintézmények által közreadott adatbázistételek javítása, és a MaNDA nemzeti aggregátori szerepköréből adódóan – az Európai Unió elektronikus könyvtára – az Europeana felé történő adatszolgáltatás volt a fő feladata.

2016 márciusától a MaNDA Digitális Gyűjtemények Főosztálya vezetésével, a MaNDA DB aggregációs adatbázissal kapcsolatos adatszolgáltatási, metaadat-javítási, feltöltési feladatok koordinációjával lett megbízva. Ebben az évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghívottjaként részt vett a Digitális Nemzet Fejlesztési Program 1486/2015. (VII. 21.) Korm. határozat Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia tanács ülésein, a keletkezett dokumentumot véleményezte.

2016 januárjában a kulturális igazgatás bejelentette a MaNDA megszűnését, feladatai szétosztását. Az átszervezés után – 2017 januárjától – a digitális archívumi részleg és a Filmintézet külön folytatta addigi szakmai tevékenységeit. Az átszervezés után hivatalos jogutódként a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. működik közre a kulturális javak digitalizálásában, illetve a MaNDA közfoglalkoztatói státuszához kapcsolódó valamennyi jogát és kötelezettségét – beleértve a közfoglalkoztatási jogviszonyokból eredő jogokat és kötelezettségeket is – a Forum Hungaricum vette át. Az átszervezésben szervesen részt vett, 2022 október végéig a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályát vezette.

2022 novemberétől az Országos Széchényi Könyvtár keretében működő Könyvtári Intézet igazgatója.

Főbb tanulmányai[szerkesztés]

2023

2021

2020

  • SZÜTS Etele: Baranya megye egyes helytörténeti érdekességei a Magyar Nemzeti Digitális Archívumban. In: Erdős Zoltán – Kindl Melinda – Fekete Sándor – Szabados Csaba (szerk.): Látószögek és diagnózisok : Közös dolgaink 2019-2020. Pécs, 2020. 87–98. p.
  • SZÜTS Etele – HEGEDŰS Henriett – KONDÁKOR Ferenc: @Kultúrkincs. = Könyv, Könyvtár, Könyvtáros, 29. évf. 4. sz. 2020. 3–11. p.

2019

2018

2016

Díjai, elismerései[szerkesztés]

A Forum Hungaricum Europeanával kapcsolatos aggregációs kötelezettségvállalásának írásos bemutatásával 2018-ban elnyerte ’Az év fiatal könyvtárosa’ című szakmai elismerést.

Interjúk[szerkesztés]

Tagságai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]