Selma Blair

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Selma Blair
SzületettSelma Blair Beitner
1972. június 23. (51 éves)[1][2]
Southfield, Michigan
Állampolgárságaamerikai
HázastársaAhmet Zappa (2004–2006)
Foglalkozása
  • színész
  • filmszínész
  • televíziós színész
  • szinkronszínész
Iskolái
KitüntetéseiBBC 100 Women (2022)[3]
Színészi pályafutása
Aktív évek1990–

A Wikimédia Commons tartalmaz Selma Blair témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Selma Blair Beitner (későbbi hivatalos- és művésznevén Selma Blair) (Southfield, Michigan, 1972. június 23. –) amerikai színésznő.

Az 1990-es években vált ismertté, számos fő- és mellékszerepet játszott hollywoodi filmekben.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

Szülei Molly Ann és Elliot Beitner voltak, akik Selma 23 éves korában elváltak. Selma ezután változtatta meg nevét hivatalosan is Selma Blair Beitnerről Selma Blairre, hogy megmutassa: nincs köze az apjához és „kinőtt” a korábbi életéből.[4] Három nővére van: Katherine, Elizabeth és Marie.[5]

Selma zsidó nevelést kapott[6] és a héber Betsabé (Batsheva) nevet. Gyermekként Farmington Hills Hillel Days School, majd Bloomfield Hills Cranbrook Kingswood nevű iskolájába járt. Ezután a Kalamazoo College középiskolában tanult, majd a Michigani Egyetemre járt, ahol 1994-ben végzett. Stella Adler színitanodájában is tanult.

Pályafutása[szerkesztés]

Az 1990-es években indult el a színészi pályán. 1999-ben Sarah Michelle Gellarrel és Reese Witherspoonnal együtt szerepelt a Kegyetlen játékok című filmben. 2001-ben Witherspoonnal együtt volt a Doktor Szöszi főszereplője. 2002-ben az Édes kis semmiség főszereplői közt volt Cameron Diaz és Christina Applegate oldalán. Még ebben az évben a Jóbarátok című amerikai sitcomban is vendégszerepelt. 2004-ben a Szégyen és gyalázat című filmben szerepelt, illetve játszott a Pokolfajzat című szuperhősfilmben is.

2012-ben szerepelt a Nyugi, Charlie! sorozat első két évadjában, amelyből a főszereplővel, Charlie Sheennel való konfliktusa miatt kellett távoznia. A Zoe, Duncan, Jack és Jane című egyévados tévésorozatban Zoe szerepét játszotta.

Az FHM Száz legszexibb nő versenyén 2004-ben a #93. helyet kapta.[7]

Magánélete[szerkesztés]

2004. január 24-én Ahmet Zappa zenészhez ment feleségül Los Angelesben. 2006. június 26-án azonban beadta a válópert, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. A pár szóvivője azt nyilatkozta a People magazinnak: „Selma és Ahmet úgy döntött, elválnak, de nagyon szeretik egymást és továbbra is közeli barátok maradnak.”

2007 februárjában a lapok szerint Selma arról beszélt, hogy a színész-író Mathew Felkerrel van viszonya. Jason Bleick-kel való kapcsolatából, amely két év után, 2012-ben megszűnt, született 2011. július 25-én közös fiuk, Arthur Saint Bleick.

A színésznőnél 2018 őszén autoimmun betegséget, sclerosis multiplexet diagnosztizáltak. Betegségét folyamatosan dokumentálja saját Instagram oldalán, illetőleg 2021 őszén mutatják be a betegséggel vívott harcáról, mindennapjairól szóló dokumentumfilmet.

Válogatott filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]